FRK. SMILLAS FORNEMMELSE FOR SNE

0
447
Det var en varm men god og intens oplevelse, da Ditte var til Danmarkspremieren på teaterstykket “Frk. Smillas fornemmelse for sne” på Teatret Ved Sorte Hest. Her havde det internationale teaterkompagni Det Dramatiske Udgangspunkt kastet sig over Peter Høegs fantastiske roman fra 1992 – en adaption, som Ditte vil anbefale, at du bruger 90 varme minutter på.

Jeg havde det lidt som om, at jeg lige havde færdiggjort en 90 minutter lang Bikram Yoga time, da jeg forlod Teatret Ved Sorte Hest. For opsætningen af “Frk. Smillas fornemmelse for sne” med skuespillerparret Mille Maria Dalsgaard  og Jonas Littauer var et yderst intens bekendtskab, der sugede rigtig meget af min energi – på den gode måde. Det lille teaters scene led desuden under dagens varmegrader, så der blev viftet godt med programmerne undervejs, hvilket var lidt synd, da den lumre temperatur truede med at kortslutte ens hjerne undervejs. Det fik den dog ikke lov til, for Det Dramatiske Udgangspunks teateropsætningen af Peter Høegs bestseller var både yderst gribende og vellykket.

smilla_small034 - fotograf Sara Galbiatismilla_small028 - fotograf Sara Galbiati

Intimiderende teateroplevelse

Gennem brudstykker og skiftende roller leverede skuespillerne Mille Maria Dalsgaard og Jonas Littauer den gribende beretningen om Smilla Qaavugaaq Jaspersens forsøg på at finde frem til sandheden omkring en lille drengs død – en søgen, der også er en kamp mod det danske samfund og dets racistiske forhold til alt, der er anderledes. En kamp, som sender hende dybt ind i dunkle afkroge af Kongeriget Danmark med dets bureaukrati og skruppelløse profitmagere i et opgør med den dansk-grønlandske kolonialhistorie. Har man hverken læst romanen eller set Bille August filmatisering, kan man sagtens følge med i historiens udvikling alligevel – også selvom det går hurtigt i både tale, genreskift fra popballade til poetry slam samt mange andre kunsteriske virkemidler. Man kan desuden ikke blive andet end imponeret over den energiudladning og helt eminente udstråling, som de to skuespillere formår at præsterere. Jeg sad med en gennemgribende følelse af ubehag, når de skreg og følte mig intimideret, når de gik i hundene og helt tæt på publikum. Jeg kunne mærke deres sindstilstand på min egen krop – og det var mega fedt! Og det er netop derfor, at du engang imellem skal gå i teatret fremfor i biffen; for skuepillernes præstationer kan ramme dig på en helt anden måde. Jeg vil i hvert fald holde øje med flere stykker med de to skuespillere, der i den grad formåede at holde mig fast og nysgerrig gennem stykkets 90 hede minutter (se videoen herunder, hvor jeg gennemsvedt giver mit umiddelbare indtryk af “Frk. Smillas fornemmelse for sne”).

/Ditte

smilla_small030 - fotograf Sara Galbiatismilla_small026 - fotograf Sara Galbiati

Spilleperiode

“Frk. Smillas fornemmelse for sne” af Det Dramatiske Udgangspunkt spiller på Teatret Ved Sorte Hest torsdag den 11. juni og fredag den 12. juni, hvorefter det tager på Danmarksturné. Under denne kommer den forbi Teatret Ved Sorte Hest igen den 24. til 28. november i år  – så hold endelig øje!

 

Herunder kan du se min første reaktion på stykket. Min hjerne er lettere udbrændt, så jeg får vist sagt noget sludder ind imellem (sorry for sweaty look). Men hovedbudskabet skulle gerne være, at jeg er blæst væk af de to skuespilleres intensitet.

LoveCopenhagen var inviteret til Danmarkspremiere på Det Dramatiske Udgangspunkts teaterversion af “Frk. Smillas fornemmelse for sne” af Teatret Ved Sorte Hest.