Golden Days indtager København

0
427
golden days indtager København

Den kulturhistoriske festival Golden Days er tilbage. Fra den 2. til 18. september er der masser af arrangementer i Indre By, hvor du i løbet af festivaldagene kan opleve dronninger i alle afskygninger – fra selveste H.M. Dronning Margrethe II til rap-dronningen Tessa eller ukronede queens fra videnskabens, filosofiens og kunstens verden.

 

Fra den 2. til den 18. september sætter den kulturhistoriske festival Golden Days fokus på kvinder, køn og magt. Under titlen QUEENS præsenterer festivalen et tætpakket program, der retter rampelyset mod alle de markante kvinder, der har sat et særligt aftryk på historien.

Fest som en dronning

Festivalen åbner med et brag den 2. september, når Golden Days i samarbejde med Kunsthal Charlottenborg inviterer til et tætpakket program på og omkring ‘Dronningens Nytorv’. H.M. Dronningen lægger vejen forbi åbningen af den store byrumsudstilling ‘50 QUEENS’ tegnet af BIG, der i løbet af
festivaldagene rejser 50 piedestaler på pladsen til ære for udvalgte kvinder i danmarkshistorien.

Herefter sparker Tessa festivalen og aftenens program i gang, og publikum kan gå på opdagelse i udstillingen, lade sig hypnotisere af kunst med kvinder i front, møde queens som Ritt Bjerregaard og Ghita Nørby, høre Tove Ditlevsens tekster fortolket af et klassisk kor eller danse som en dronning til både Dame Dearest og DJ Malika Mahmoud. Åbningsfesten er gratis, og alle er velkomne.

 

Mød midernes moder

Du kan også blive klogere på en af de mest betydningsfulde danske videnskabskvinder, når Statens Naturhistoriske Museum den 3. september inviterer til en gratis talk om zoologen Marie Hammer (1907-2002), der rejste verden tynd i sin udforskning af mosmider og hvis resultater understøttede teorien om kontinenternes bevægelser og sammenhænge gennem tiderne.

Til de kongehuskritiske

Selv om Golden Days i år er dedikeret til ‘QUEENS’, er der som altid plads til flere perspektiver på årets festivaltema. Vær med, når ATLAS Magasin den 6. september inviterer til en aften, der debatterer monarkiets relevans i dag. Til arrangementet diskuterer et panel om det royale jubilæum er en god anledning til at tage afsked med den gamle royale institution.

Samtalen tager udgangspunkt i artiklen ’Ti argumenter imod Hendes Majestæt Dronning Margrethe II’ og i panelet sidder Christoph Houman Ellersgaard, der er lektor i sociologi på CBS, hvor han forsker i magt og eliter, og Alexander Rich Henningsen, der er redaktionschef på ATLAS og erklæret republikaner.

Søstre i krig

Historien er fyldt med stærke, modige og visionære mænd. Men gennem historien har også kvinder taget teten, svunget sværdet, brudt normerne og gået allerforrest. I festivalens første uge sætter Frihedsmuseet og Københavns Stadsarkiv fokus på kvinder, der tog ansvar.

Under en rundvisning på Frihedsmuseet får kvinderne hovedrollen i et nyt perspektiv på modstandskampen. For i virkeligheden spillede kvinderne en ganske afgørende rolle – lige fra at arbejde som kurerer, over at skjule modstandsfolk til koldblodigt at likvidere tyske håndlangere. På Stadsarkivet kan publikum møde de centrale skikkelser fra landets ældste kvindesagsorganisation, Dansk Kvinde Samfund fra 1871.

Kvindelige kunstpionerer og feministisk filosofi på det hvide lærred

Under hele festivalen inviterer Cinemateket til en horisontudvidende arrangementsrække, der udfolder nogle af de største kvindelige tænkere. Gennem otte arrangementer kan du stifte bekendtskab med bl.a. Hildegard von Bingen, Simone de Beauvoir, Hannah Arendt, Iris Murdoch og Angela Davis. Til hvert arrangement holder en forsker indledningsvist et foredrag om dagens hovedperson, hvorefter Cinemateket viser en dokumentar- eller fiktionsfilm.

I Grand Teatret hyldes de kvindelige pionerer i kunstens verden, når biografen i løbet af festivalen inviterer til en række film om markante kvindelige kunstnere som Frida Kahlo, Hilma af Klint, Yayoi Kusama og Helene Schjerfbeck eller forfatteren Patricia Highsmith.

Golden Days highlights i Indre By:

3. september
– Pionerer på film: ‘Kusama: Infinity’, Grand Teatret
– Midernes Moder – samtale om zoologen Marie Hammer, Statens Naturhistoriske Museum

4. september
– Kvindelige tænkere og det politiske / åbningsforedrag og film om Hildegard von Bingen, Cinemateket
– Kvindelige tænkere og det politiske: Iris Murdoch, Cinemateket
– Foredrag og film: Rundt om Marie Antoinette, Cinemateket
– Pionerer på film: ‘Kusama: Infinity’, Grand Teatret

5. september
– Kvindelige tænkere og det politiske: Hannah Arendt, Cinemateket

6. september
– Women Make Film: Kvindernes filmkunst ud af glemmebogen, Cinemateket
– Ti argumenter imod dronningen, Admiral Gjeddes Gård

7. september
– Den anden halvdel af historien – kvinderne i modstandsbevægelsen, Frihedsmuseet

8. september
– Søstre i krig – Dansk Kvindesamfund og arbejderkvinderne, Københavns Stadsarkiv

10. september
– ‘Beyond the Visible – Hilma af Klint’, Grand Teatret

11. september
– ‘Beyond the Visible – Hilma af Klint’, Grand Teatret

13. september
– Kvindelige tænkere og det politiske: Angela Davis, Cinemateket

16. september
– Kvindelige tænkere og det politiske: Fatima Mernissi, Cinemateket

17. september
– Pionerer på film: ‘Helene’, Grand Teatret
– Pionerer på film: ‘Frida: Viva la Vida’, Grand Teatret

18. september
– Pionerer på film: ‘Loving Highsmith’, Grand Teatret
– Pionerer på film: ‘Helene’, Grand Teatret
– Kvindelige tænkere og det politiske: Simone de Beauvoir, Cinemateket

Golden Days 2022 finder sted fra 2.–18. september med arrangementer i Storkøbenhavn.
Find det fulde festivalprogram og læs mere her.