Hvad sker der i Ørestad Syd?

1
421
Nye områder i København er under stærk udvikling, blandt andet den sydligste del af Ørestad, som strækker sig fra Fields og ud til Kalvebod Fælled. Går man en tur derude, vil man opleve masser af nybyggeri i fin forening med natur og kultur. Vi har undersøgt området.

Jeg kan stadig huske, dengang byggeriet i Ørestad startede. Mange syntes, at området var fejlslået, fordi man ikke havde tænkt bylivet ind – bydelen ville ikke komme til at leve, fordi det hele virkede koldt og øde.

I dag ser det anerledes ud. Ørestad er blevet en del af København, som ikke virker så langt væk længere. Helt i nord finder man Tietgenskollegiet og DR Byen – og ikke mindst Amager Fælled. Herefter, i Ørestad City, finder man Belle Centret og Fields, og længst mod syd kommer Royal Arena og 8-tallet – og naturligvis Kalvebod Fælled.

Jeg har ikke noget særligt forhold til Ørestad. Hvorfor skulle jeg have det? Det er kun få år siden, at der begyndte at være noget at komme efter derude. Jeg har også været én af dem, der har fulgt debatten om Ørestaden og tænkt, at det nok var rigtigt – at det bliver svært at se charmen ved området.

Ørestaden

Billigere boliger

Nu er jeg så begyndt at researche og besøge området, og så bliver man jo ofte klogere. Min første tanke, da jeg ramte Ørestad Syd for første gang, var, at der stadig er meget byggeri. Mellem Royal Arena og helt ud til 8-tallet er der virkelig gang i byggepladserne, hvor der om få år, ja faktisk få måneder, kommer til at ligge et hav af boliger. Og der bygges op i højden. Og det allerbedste er, at der kommer til at ligge nye boliger, som er til at betale – til forskel fra Nordhavn, som ifølge Berlingske er det dyreste sted i København.

Den gennemsnitlige kvadratmeterpris i Ørestaden er 36.830 kr. (Boliga), og det er faktisk på linje med Nørrebro og store dele af Frederiksberg, hvor Vesterbro og Christianshavn ligger lidt højere. Det er jo herligt, når man tænker på, at billigere boliger er i høj efterspørgsel.

ørestaden

Hvorfor blæser det så meget?

OK, så vi har slået fast, at der er, og kommet til at være, masser af boliger i dette område. Men hvad med stemningen og kulturen, er det stadig koldt og ødet?

Naturligvis bærer området en anelse præg af, at der bliver bygget en del. Dertil kommer, at det lader til at blæse bare lidt mere her end andre steder i København. De høje bygninger og det flade land er skyld i dette. Når der er så stort et fladt område, kommer det til at blæse, sådan er det. Men når der bliver mere by i dette område, kan dette jo snildt ændre sig.

Til gengæld er dette noget, der faktisk bliver tænkt over, når nu resten af Ørestad Syd bygges. Jeg talte med en arkitekt for nyligt, som har været med til at tegne nogle af de høje bygninger, og han sagde, at netop Ørestad Syd er gennemtænkt på en anden måde end resten af Ørestaden. Her er der tænkt meget over, hvordan bylivet netop kan udvikle sig, hvad mennesker har brug for for at komme til at holde af og opholde sig i området.

ørestaden

Den storslåede natur

Der har været megen snak om Amager Fælled, og det er der måske en god grund til – men hvis man kigger lidt mere syd på Amager, kan man støde på et kæmpestort område fredet natur, nemlig Kalvebod Fælled.

Det er meget smukt at stå og skue udover det flade land, som er på ca. 20 km2. Det fugtige område har mange planter og dyr, særligt fugle er der en del af. Om sommeren er der i lukkede områder masser af køer, som bliver kørt hertil for at komme ud på vidderne og græsse.

Og så finder du landets største birkeskov, Pinseskoven. Hvis du er virkelig frisk, kan du gå en lang tur gennem Kalvebod Fælled og havne ude i Kongelunden, som er kendt for at være stedet, hvor Noma-kokkene henter deres krydderurter og ukrudt!

ørestaden

Hvor får man noget at spise?

Sidst jeg var ude at gå tur i Ørestad Syd, var jeg forbi Traktorstedet, som ligger i Naturparken Amager, ikke langt fra 8-tallet. Et ret hyggeligt sted, som havde danske, traditionelle retter på menuen og en masse lokale mennesker i cafeen. Dertil kom den perfekte udsigt ud over fælleden og ikke mindst det lille lunende bål udenfor.

Hvis man ikke er til dansk, traditionel mad, kan man smutte forbi cafeen i 8-tallet. Helt ude ved slutningen af Ørestad Syds byggerier og ved starten af Kalvebod Fælled, ligger Bjarke Ingels’ verdensberømte byggeri, 8tallet – hvor du altså også kan spise. Til frokost får du smørrebrød og om aftenen forvandler stedet sig til en ægte bistro med traditionelle retter som steak frites, confit de canard og tatar.

Tæt på Royal Arena finder du det spritnye Crowne Plaza, som har restauranten Bark. En rustik menu med fokus på naturen i nærheden og bæredygtighed. Et perfekt sted at stille sulten inden en koncert i den nye arena ved siden af.

ørestaden

Følg med den næste måned, hvor vi sætter fokus på det nye Ørestad Syd.

/Louise T

1 COMMENT

Comments are closed.