Hvem har råd til at bo i København?

0
405

København bliver større og større. Der bygges udad og opad, og pludselig en dag er der dukket en helt ny bydel op i Nordhavn, i Ørestad, i Carlsberg. Men hvem har egentlig råd til at bo her i København? Min lille ydmyg Vesterbrolejlighed havde jeg ikke råd til at købe som single og selvstændig, havde det ikke været fordi, det var et forældrekøb, og jeg derfor fik den lidt billigere. Men hvad skal det ikke ende med??

Jeg er i vildrede. Jeg vil ikke undskylde min egen situation: jeg har forældre, der har kunne hjælpe mig med at finde et sted at bo, dengang jeg pludselig måtte flytte fra det værelse, jeg havde lejet i Indre By for 10 år siden. Jeg vil ikke undskylde, jeg er blot klar over mit eget held.

Det, jeg er i vildrede over, er, at København bliver dyrere, og det er alligevel ikke størstedelen af befolkningen, der kan ringe til mor og far, når de gerne vil have en lejlighed på Vesterbro. Som de efterfølgende kan købe til en billig penge og dermed komme ind på boligmarkedet og snart se sig selv som millionære.

Så hvad gør vi så, når der bliver bygget ud og op og masser af nye lejligheder kommer til verden, og man tænker, at nu bliver det godt, for nu kan de studerende og de offentlige ansatte også få lov at bo i København.

Ørestad er billigere end andre nyere bydele

I en undersøgelse fra 2016 viser det sig, at Ørestad er det sted, hvor du ikke behøver at tjene over en million kroner om året for at kunne bo der. I øjeblikket er jeg i gang med under udforske og undersøge Ørestad i samarbejde med Arkitektgruppen, og derfor har jeg været på en del udflugter dertil.

Det blæser, ja, og der er stadig meget byggerod. Men der er også masser af smuk natur i baghaven (hvis du er fan af Amager Fælled, så prøv lige at tage til Kalvebod Fælled!!). Der er kreativt tænkte bygninger, som drager naturen og kulturen ind i arkitekturen. Der e caféer, supermarkeder – ja, sågar en kæmpe arena, hvor nogle af verdens største stjerner optræder.

Jeg har ikke kunne undgå at blive lidt forelsket i det område. Men jeg må samtidig indrømme, at jeg bare generelt er meget forelsket i København. Det bliver jeg også, når jeg går på opdagelse på Østerbro, Nørrebro, i Valby og på Frederiksberg (som jeg betragter som en del af hovedstaden), i Carslbergbyen og Nordhavn. Hver bydel har sin egen DNA, som tiltrækker en masser forskellige mennesker, der alligevel på en eller anden måde ender med at være en mere eller mindre homogen gruppe. Det kan jeg meget godt lide. Ligesom jeg godt kan lide at være en del af København.

Men at lejligheder skal være så dyre – at det eneste nybyggeri, en almindelig københavner kan have råd til at købe, ligger i Ørestad – det gør mig lidt vred.

IMG_0958

København er stadig billigere end mange andre europæiske storbyer

Og så igen – for jeg startede jo med at sige, at jeg er i vildrede. For boligmæssigt er København faktisk stadig en billigere hovedstad at bo i. Hvis vi sammenligner os med andre hovedstader i Skandinavien og resten af Europa, har vi ikke rigtig noget at klage over. Endnu. For jeg kan godt frygte, at der sker det sammen, som i London: Den indre del af byen bliver for de allerrigeste, samt expats, der ikke bor her hele tiden.

Det er ikke sket endnu. Lige nu kan vi jo faktisk bare flytte til Ørestad, hvis vi vil bo i noget lækkert – og nej, Ørestad er ikke langt væk: Det tager 25 minutter at cykle fra Vesterbro til Ørestad Syd, i stiv modvind, vel at mærke. Og der ligger en metrostation midt i det hele.

Hvordan vi undgår, at København bliver en fremmed metropol uden almindelige mennesker, det ved jeg ikke. Men vi skal nok have fokus på det for at undgå det.

/Louise T.