Jørck | Københavnersnuden #77

0
369
I midten af januar udgav den danske indie-electro boy/girl-duo JØRCK deres nye album, Black Sun – et intenst og blødt, vuggende album, der fuldstændig har overvundet os og indfanget os i et smukt og intenst urovækkende musikalsk univers. JØRCK består af sangerinde Trine Jørck og multiinstrumentalist Torben Guldager, der privat danner par, og vi er glade for, at vi får lov at komme med på tur i deres København her.

Black Sun by JØRCK

LC: Hvad pusler I med for tiden?
JØ: Vi har netop udgivet vores nye plade, Black Sun, og er i fuld gang med at arrangere vores releasefest, som løber af stablen d. 30. januar i Dome of Visions ved Den Sorte Diamant. Vi har inviteret en række forskellige kunstnere og en enkelt filosof til at komme og gå i dialog med vores nye plade. Der er en masse arbejde forbundet med at sætte sådan noget op, men vi er også sikre på, at det bliver en helt fantastisk aften.

LC: Hvor bor I?
JØ: Vi bor i Indre By, lige bag Det Kongelige Teater, Kunstakademiet og Forfatterskolen. Det er fascinerende at tænke på alle de små stjernespirer, som former sig inde bag de mure, som vi går forbi hver dag. Samtidig er der masser af små oaser i Indre By, som emmer af historie.

LC: Hvor går I tur?
JØ: Vi går rigtig ofte ture, og vi skifter rute med jævne mellemrum. En overgang gik vi altid ud til og rundt om Kastellet, men nu går turen ofte til Christianshavn eller Refshaleøen. I disse dage (midt januar, red.) er København vanvittig smuk med den hvide sne og den frostklare himmel.

LC: Hvor drikker I kaffe?
JØ: De oftest frekventerede kaffesteder må nok være Holbergsgade 19 og Beau Marché, når vi snakker om vores eget kvarter.

LC: Hvor spiser I?
JØ: Vi er lidt for glade for pizza, så steder som Gorms Pizza i Nyhavn eller Bæst på Nørrebro er sikre vindere. Men ellers er vi også ret vilde med steder som Pluto, Sankt Annæ 8, 20A og NamNam (NamNam er desværre lukket med udgangen af 2015, red.).

LC: Hvor fester I?
JØ: Vi går enten på små snuskede rygerbuler eller vinbarer. Hvis det er her inde i byen, tager vi på vores egen Café Malmø i Havnegade, Palæbar eller Beau Marché. Bevæger vi os lidt længere væk kan man finde os på steder som Eiffel Bar på Christianshavn, Kronborggade på Nørrebro og Malbeck på Istedgade. Vi drages enten af snakke, koncerter eller arrangementer, hvor vi ved musikken er god. Da ingen af os danser særlig godt, holder vi dette til privaten.

JØRCK

LC: Hvor inspireres I?
JØ: Vi inspireres af forskellige steder. Trine inspireres særligt af rum, hvor det sanselige er i højsædet. Det kan være en monumental kunstudstilling eller en psykedelisk rockkoncert eller lignende. Det er ofte steder, hvor man glemmer tid og rum og efterfølgende føler sig en smule forandret. Sidste gang, Trine blev inspireret på en sådan måde, var ved et besøg på Glyptoteket, hvor hun og en veninde nærmest havde stedet for sig selv, da det var en tirsdag aften lige før lukketid.
Torben inspireres oftest af forskellige små observationer i hverdagen; om det er himlen under en gåtur gennem Kongens Have, et menneskeligt møde på Istedgade eller en cyklist på vej ned for at handle. Det kan også være i stuen, hvor han står og kigger ud af vinduet og bemærker menneskernes ageren i trafikken.

LC: Hvad er jeres yndlingssted i København?
JØ: Vores køkken i vores lejlighed om vinteren. Det er et lille, gammelt køkken, men med stor charme. Her har vi nydt mange gode snakke, vine og god musik. Om sommeren elsker vi at sidde nede ved vandet og spise en is fra ISoBAR. Vi nyder dog også byens parker og grønne områder i stor stil.

LC: Hvor har I sidst følt jer forelsket i København?
JØ: For Torbens vedkommende var det ved lystænding sidste jul i Nyhavn. Han bryder sig normalt ikke om Nyhavn, fordi det er så turistet og hektisk, men pludselig fremstod det bare smukt og romantisk i den kolde vinter. For Trines vedkommende var det til en David Bowie tribute aften på Jolene i Kødbyen i forbindelse med hans død for et par uger siden. Det var fantastisk at lytte til Bowie en helt aften. Derudover var det oplevelsen af en ganske særlig samhørighed med de andre gæster, fordi man delte dels sorg over, dels kæmpe respekt for det samme menneske. Der var noget helt særligt opløftende ved denne aften.

LC: Hvad er jeres bedste minde om København?
JØ: Vi har mange gode minder fra København, og det er svært at nævne et bestemt. For Trine var det en kæmpe oplevelse, da hun mødte sit største idol Cat Power foran på McDonald’s på Kgs. Nytorv og blev budt på både burger og koncert den efterfølgende dag. Der har også været utrolig mange gode fester på Beau Marché, uforglemmelige koncerter på Vega og endeløse solskinsstunder med gode venner i Kongens Have, til Distortion eller lignende. For Torbens vedkommende var det den første cykeltur ned ad Nordre Fasanvej dagen efter, han var flyttet til København. Det var i juli, så alle buske og træer stod i fuld flor, og solen bagte. For et kort øjeblik lignede København fuldstændig den by, man kendte fra Olsen Banden-filmene fra 70erne. Øjeblikket efter blev han kørt ned af en taxa.

LC: Hvad er jeres anbefaling til den bedste oplevelse i København?
JØ: Vi kan virkelig anbefale at finde nogle gode stamsteder, hvor man opbygger en relation til stedet og de mennesker, som kommer der. Samtidig prøver vi også at minde os selv om at blive ved med at gå på opdagelse, for selvom København nogle gange kan virke lille, opdager man løbende nye små perler, interessante mennesker, samtaler osv., hvis man tør tage steder hen, hvor man ikke har været før. Så en god blanding af at dyrke det vante og det uopdagede kan anbefales.

LC: Selvom København er fantastisk, har I nu mulighed for at tilføje den ene ting, som I synes, byen mangler – hvad er det?
JØ: København er en mangfoldig by, men nogle gange savner vi, at mangfoldigheden omfavnes endnu mere. At der er mere plads til forskellighed, og at folk i højere grad tør gå deres egne veje.

LC: Hvad er jeres bedste soundtrack til byen?
JØ: Torbens er ”Get Ready for Love” med Nick Cave, mens albummet ”Hazed Dream” af Psychic Ills har fungeret rigtig godt til Trines cykelture gennem byen.

 

Tusind tak, Trine og Torben, for at tage os med på tur gennem jeres København!

Hvis I også har fået lyst til at lade jer forføre af JØRCKS drømmende univers, så kan I se den stemningsfulde video til singlen Black Sun her:

JØRCK er i fuld gang med at planlægge en række koncerter hen over foråret – I kan følge med på deres facebook-side her.

GOD SØNDAG!

Definition af en københavnersnude; interessant, sød, sjov og/eller venlig person, der er bosat i eller har tilknytning til København.