JULEKALENDER 2016 #5 DECEMBER

0
391

De fleste af os går en lille ferie i møde om ikke så længe, og i den ferie synes vi, du skulle slå tiden ihjel med nogle af de bedste bøger, der er landet på hylderne hos boghandleren i år. Her er nogle af vores favoritter – både dem, vi har læst, og dem vi ønsker os, alle sammen udgivet i år:

Karen Pallisgaard: Langsom Livsstil

karen-pallisgaard-langsom-livsstil

En guide til dig, der gerne vil sætte tempoet ned og blive bedre til at nyde livet. En gennembearbejdet bog, der inspirerer og giver stof til eftertanke.

 

 

 

 

 

Bente Scavenius & Bo Tao Michaëlis:
Bybilleder – kunstnernes og forfatternes København

bente-scavenius

En skøn opslagsbog, hvor kunsthistoriker Bente Scavenius sætter danske kunstværker til digte, udvalgt af litteraturhistoriker, Bo Tao Michaëlis. Det er næsten selvsagt, at vi på LoveCopenhagen er forelskedet i denne bog. (så du iøvrigt københavnersnuden fra i går?)

 

 

 

 

 

 

Heidi Vesterberg

vildmedhund

I bogen VILD MED HUND snuser Heidi Vesterberg nærmere til forholdet mellem hund og menneske. Hun fortæller om delehunden Theo, om hundevisdom og lufter også andre hundeejere for at tale om hundens væsen og betydning. Mød bl.a. tegner Nikoline Werdelin, der var hundeangst indtil mødet med boxeren Trunte. Stand-up komiker Sebastian Dorset, der kalder sig selv for en curlinghundeejer. Servicehunden Rocky og dens ejer. Og skribenten Klaus Lynggaard, der fortæller om sorgen over at miste en hund.

Anmeldelse af bogen følger i denne uge!

 

 

 

Rune Skyum-Nielsen: Jakob Var Her

rune skyum-nielsen

Denne bog går sin sejrsgang lige nu og høster roser hele vejen rundt. Anmelderne er vilde med den, og det er læserne også. Rune Skyum-Nielsen (Louises største journalist-crush, dygtigt menneske!) har eftersigende begået et mesterværk, hvor vi gennem brudstykkefortællinger kommer tættere på mennesket, Jakob Ejersbo, der gik bort i 2008, kun 40 år gammel, efter kort tids kræftsygdom.

Anne, fra bloggen her, arbejdede dengang på Gyldendal, og jeg (Louise) lærte alt om litteratur igennem hende, også Jakob Ejersbo. Der er ikke så mange forfattere, jeg vil kalde mig fan af, men Jakob Ejersbo var og er én af dem, og jeg glæder mig vanvittigt meget til at læse denne bog (som jeg håber ligger under juletræet hint hint)…

 

 

 

Anders Matthesen, TERNET NINJA

ternet ninja

“Han kan jo ikke gøre noget galt,” alle os på Klix Kommunikation enige om, da vi talte om Anders Matthesens nyeste show, som vi nu alle sammen har set (anmeldelse her). Nu er manden gudhjælpemig også blevet forfatter, og eftersigende kan vi ‘Terkel i knibe’-fans glæde os til et gensyn med Stewart Stardust og hele universet omkring Terkel, der nu er blevet voksen. Bogens hovedperson er 13-årige Aske, hvis liv forandres, da onkel Stewart forærer ham en ninja-dukke.

 

 

 

 

Jonathan Safran Foer, Her er jeg

her-er-jeg_351590

Louise: Jeg følger Jonathan Safran Foer tæt, ligesom mange andre litteraturelskere, som faldt for hans monstergennembrud i 2005, Ekstremt Højt og Utrolig Tæt På. Min ekskæreste, som i dag er forfatter men i 2005 kun spirende forfatter, kunne næsten ikke holde til den store succes, den unge Jonathan nød, men måtte alligevel bøje sig i støvet over Foers evne til at tryllebinde sit meget store publikum.

Eftersigende er denne bog ikke et must – anmelderne er ikke særligt begejstrede – men kender du det, når man alligevel bliver nødt til lige at danne sig sin egen holdning. Måske bliver netop jeg ikke skuffet?

 

 

 

Linn Ullmann, De Urolige

linn-ullmann

Denne roman har fået vanvittigt gode anmeldelser – se bare, hvad Politiken skriver:

“Hvis man nu tror, at Linn Ullmann, datter af svenske Ingmar Bergman og meget yngre norske Liv Ullmann, har skrevet en minutiøst udleverende beretning om sin dæmoniske far, tager man fejl. De Urolige er først og fremmest en roman – en fremragende roman.”

Har du ikke læst noget af Ullmann endnu, kan du sagtens starte her. Og i øvrigt er alt, hvad der kommer fra Norge, jo godt. Det er vi vel enige i? 😉

 

 

 

 

Umberto Eco, Rosens navn

umerto-eco

Den blev da ikke udgivet i år??, hører vi dig råbe. Nej og jo. Den blev genoptrykt i år men er oprindeligt fra 1980.”Rosens navn” er en betagende klassiker af den storslåede forfatter Umberto Eco, der tager én med tilbage til Italiens mørke middelalder og renæssance. Det er en historisk roman og krimi, der handler om et italiensk kloster. På klosteret sker en række mord, og dem må munken William og lærlingen Adso opklare. Det er ikke let, og det viser sig, at forbrydelserne har forbindelse til klosterets bibliotek og middelalderens hårde tider. Dette er en roman om hemmeligheder, magt, inkvisition og forfærdelige forbydelser.

Umberto Eco gik bort i februar i år, 84 år gammel. Han var forfatter, semiotiker og filosof – samfundskritisk og intellektuel, men nåede bredt ud med sine romaner.

 

 

Islandske sagaer

islandske-sagaer

Louise: Indrømmet. Jeg er fascineret af og forelsket i Island. Derfor vil du i denne uge kunne læse min artikel om islandsk musik på kultursitet, Heartbeats, og du kan også læse om mit første møde med Island – tidligere i år – på Lulamedia.

Når nu jeg har taget islandsk natur, kultur, mad og musik (og en enkelt sweater) til mig, synes jeg også, at jeg skal have litteraturen med mig. Tidligere i år udkom en ny oversættelse af de 10 mest kendte islandske sagaer:

Egils saga, Njals saga, Laksdæla, Eyrbyggja, Vatnsdæla, Gisle Sursen, Gunløg Ormstunge, Gretter den Stærke, Kormak saga og Finboges saga. Introduktion til de islandske sagaer af Palle Lauring samt nyt forord af Einar Már Gudmundsson.

Jeg har ikke læst islandske sagaer siden gymnaiet, så jeg glæder mig til et gensyn.

 

 

Erlend Loe, Enden på verden som vi kender den

erlend-loe

Endnu en favorit: Erlend Loe! En nordmand, der ikke kan gøre noget galt! Vi morer os kosteligt, når vi læser hans bøger, og hvis du også er fan, ved du præcis, hvad der er på spil, når vi siger, at Doppler er tilbage.

Det er tredje gang, vi møder Doppler (Doppler, 2005, og Volvo Lastvagnar, 2006), og ifølge Information er dette ikke et morsomt møde. Desværre. Men igen, er man fan, skal man jo læse med, når Loe kommer med nyt.

 

 

 

 

Elsker du også bøger, kan vi ellers anbefale, at du kaster dig over alt, hvad Paul Auster, Douglas Coupland og Nick Hornby har skrevet. Auster skriver mørkt, dysters og smukt, Coupland beskriver samtiden på intelligent og morsom vis, Hornby er for det meste morsom.

DAGENS UDFORDRING: Giv en læsegave til én, du har kær. Lån ud eller forær din yndlingsbog. 

GLÆDELIG 5. DECEMBER