Kvinden bag Nordens eneste Fertilitetsmesse: “Vi er bange for at tale højt om barnløshed”

0
349
Vickie Budden er kvinden bag Fertilitetsmessen, som er den eneste af sin slags i Norden. Hun har 16 års erfaring med akupunkturbehandling af fertilitetsproblematikker og driver sin private klinik på en fertilitetsklinik i København. I sit arbejde har hun mødt mange kvinder, som efterspørger information om fertilitet.

”Nedsat frugtbarhed kan være meget svært at tale om, selvom man har tjek på livet. Vi er bange for at stille spørgsmål og føler os hurtigt alene,” siger Vickie og uddyber:

”Når kvinder kommer til akupunktur hos mig, oplever jeg, at facaden ryger. De mangler sparring, viden og nogen at tale med. Nogen, som ikke er veninder, men professionelle, der vil tale med dem om de sårbare ting. Derfor er det så vigtigt, at vi stiller eksperterne til rådighed for dem, så de kan får kvalificeret information om alt vedrørende fertilitet og mulige behandlingsformer.”

 

Fertilitet har en udløbsdato

For Vickie Budden er det oplyste valg alfa og omega. At vi tager snakken, før det måske er for sent. I et præstationssamfund, hvor vi ikke føder nok børn og bliver ældre og ældre, før vi får dem, er der nemlig behov for at se nogle realiteter i øjnene, mener hun:

”Vi vil rejse jorden rundt, have en karriere, fast bolig og drømmepartner. Men både den mandlige fertilitet, og i endnu højere grad den kvindelige fertilitet, har en udløbsdato, som ligger væsentligt tidligere, end mange tror. Så hvis man ser sin livsbane indeholde et barn, er det en rigtig god idé ikke at have det som det sidste på tjeklisten. For alt andet kan du gøre senere – også med et barn,” siger hun og fortsætter:

”Der er desværre også en masse myter og forestillinger i spil hos begge køn om basal biologi. I folkeskolen fik vi meget viden om, hvordan man undgår at blive gravid, at mange faktisk er i tvivl om, hvordan det fungerer. Nogle tror på myter om, at man får mærkelige børn af at hjælpe naturen på vej, andre ved ikke, at graviditet også handler om hvornår, man har sex – ikke kun hvor meget.”

 

Nordens første fertilitetsmesse

Inspireret af lignende messer i England besluttede Vickie Budden sig derfor for at skabe Nordens første fertilitetsmesse. Den blev afholdt for første gang i april 2017 og blev en stor succes. Tredive udstillere fra ind- og udland bidrog med viden om de mange behandlingsformer, som findes i dag. Foruden udstillerne var der oplæg om alt fra IVF-behandling, terapi, akupunktur og coaching til  personlige beretninger, som de over 800 gæster kunne hente inspiration i.

”Jeg talte med mange af gæsterne på messen, både heteroseksuelle par, homoseksuelle par og solo- kvinder. Nogen var i begyndelsen af deres fertilitetsrejse, andre afsøgte flere behandlingsmulighe-der, mens endnu andre kom og troede, at alt håb var ude. Flere fortalte, at de havde fået viden om muligheder, de slet ikke vidste eksisterede, mens andre gik derfra med fornyet håb”, siger Vickie Budden. ”Den positive feedback har været altafgørende for, at Fertilitetsmessen bliver gentaget i 2018”, understreger hun. 

En meningsfyldt mission

Vickie Budden er ikke selv mor, men har i kraft af sin professionelle og personlige erfaring stor passion for at facilitere mødet mellem barnløse og eksperter.

”Folk spørger: Når du ikke selv har børn, hvordan kan du så gøre det her? Men jeg kan jo sagtens sætte mig ind i, at der er noget, man brændende ønsker sig, og det er oprigtigt talt en stor glæde for mig, når det lykkes for dem, jeg møder. Da jeg var yngre, tænkte jeg, at der nok kom et barn til mig, når tiden var inde. Men det skete aldrig,” fortæller hun og fortsætter:

”På et tidligt tidspunkt valgte jeg at specialisere mig inden for fertilitet, og jeg erfarede, at jeg kan gøre en forskel. Det blev min vej, og selvom jeg ikke fik mit eget barn, tænkte jeg: Måske er min mission at hjælpe andre videre? Det er meget meningsfyldt for mig,” siger hun.

Vickie Budden glæder sig til igen at åbne dørene til Fertilitetsmessen 2018. Hun ser frem til atter at stille eksperterne til rådighed og bidrage til endnu mere information om den nyeste forskning inden for fertilitetsområdet. Igennem oplysning er folk bedre klædt på til at træffe de rigtige valg for dem selv. I mødet med de mange besøgende, er det tydeligt, at man ikke er alene, og at ingen skal være flove eller føle sig pinlige i situationen. Faktum er nemlig, at ca. hvert niende barn i Danmark i dag kommer til verden med assisteret reproduktion.

”Tag din partner eller veninde under armen og kom. Møder du nogen, du kender derinde, er de der formentlig af samme årsag,” slutter Vickie Budden med et smil.

Fertilitetsmessen finder sted på Docken den 26. – 27. Maj. Billetter købes på billetto.dk.

Bemærk, at Fertilitetsmessen er et pressefrit område, så alle uforstyrret kan bevæge sig rundt.