Mads Boserup Lauritsen | Københavnersnuden #82

0
410
Ugens snude er manden bag den grønne virksomhed, TagTomat, arkitekten og bybonde med stor B, Mads Boserup Lauritsen. Han har netop udgivet bogen ”TagTomat – Vejen til grønne fællesskaber i byen” og har fået sine frøbomber nomineret til Danish Design Award 2016. Har du selv grønne fingre? Eller vil du meget gerne finde inspiration til det? Så læs med her, hvor Mads deler ud af sit grønne og spirende København. 

LC: Hvad pusler du med for tiden?

MBL: Jeg sysler med at få vores nye fine showroom gjort helt klar til sæsonen. Vi har fået leget med lidt Open Source sensorsystemer henover vinteren. Det skulle gerne give os flere projekter i kontorer, hvor vi mener, at der skal flere spændende planter ind. Vi vil gerne give kunderne nogle andre planter end fx imprægnerede stuebirk og andre ting, som ikke er så duftende og rare for sanserne. Herudover har vi lige udgivet en bogen ”TagTomat – Vejen til grønne fællesskaber i byen”, som der stadig er en masse pressearbejde omkring. Vores frøbomber er deusuden lige blevet nomineret til Danish Design Award 2016, så jeg har svært ved at få armene ned!

LC: Hvor bor du?

MBL: På Nørrebro i en andelslejlighed på Husumgade. Det er i den samme baggård, hvor TagTomats taghave startede, og hvor vores showroom nu ligger. Taghaven ligger på et cirka 20 m2 stort skraldeskur i baggården.

LC: Hvor går du tur?

MBL: Jeg nyder at fare vild på Assistens Kirkegård. Det er det sted i byen, hvor jeg flest gange har gået steder, som jeg ikke har været før – også selvom vi snart har gået derovre så godt som hver dag gennem de sidste 10 år.

LC: Hvor drikker du kaffe?

MBL: Isværket på Stefansgade har god økologisk kaffe, og så er Karsten så flink, at man tror, det er løgn. Vi har pyntet op foran hans biks med selvvandende plantekasser, og jo mere is, vi spiser hos ham, jo flere KøkkenKasser kan vi lave…. Og Coffee Collective er også svær at komme uden om.

LC: Hvor spiser du?

MBL: Før, at jeg blev selvstændig og vi fik børn, spiste vi ofte på restauranter som Le Sommelier, Mash eller andre gode steder med tunge ”saucer”. Jeg savner risottoen hos La Buca i Vanløse. Til daglig er det mest god pizza hos LQS på Jagtvej 37 eller en god shawarma fra Shawarmastreet på Nørrebrogade.

LC: Hvor fester du?

MBL: I vores showroom, hvor vi har holdt en masse lanceringer det seneste halve år. Ellers er der langt mellem snapsene, men jeg nyder at høre jazz på La Fontaine eller Blågårds Apotek.

LC: Hvor inspireres du?

MBL: På togturen. At passere landskaber i høj hastighed giver mig ro. Det er især om vinteren, når man kan se ind bag folks hække og se hvor forskelligt, folk bor. Og ellers på cyklen rundt i byen, når vi leverer planter eller oplevelser til byens bybønder.

LC: Hvad er dit yndlingssted i København?

MBL: Assistens Kirkegård… men hvis jeg skal nævne et andet sted, er det at cykle over Knippelsbro en vintermorgen på vej til Arkitektskolen på Holmen. Spejlblankt havnebassin, sol og så Avedøreværket i horisonten. Det vil jeg unde alle at opleve mindst 20 gange i deres liv.

LC: Hvor har du sidst følt dig forelsket i København?

MBL: Jeg har lige siddet og bladret i vores bryllupsbilleder, fra da vi blev gift på taget af Egmont Kollegiets skraldeskur. Der var jeg virkelig forelsket. Ellers er det, når kirsebærtræerne springer ud på, ja gæt, Assistens Kirkegård.

LC: Hvad er dit bedste minde om København?

MBL: At kunne bade i havnen – også på steder hvor der ikke er havnebad. Jeg kan varmt anbefale at springe i ved udmundingen af Christianshavnskanal overfor Den sorte Diamant.

LC: Din anbefaling til den bedste oplevelse i København?

MBL: Tag på en cykeltur langs den efterhånden uendelige grønne cykelrute fra Hvidovre over Frederiksberg, Nørrebro til Østerbro/Svanemøllen. Og gør det på forskellige tider af året, så du rigtig oplever, hvor meget rummet ændres, som sæsonen skrider frem.

LC: Selvom København er fantastisk, har du nu mulighed for at tilføje den ene ting, som du synes, byen mangler – hvad er det?

MBL: At det bliver lovligt at fjerne parkeringspladser uden at spørge om lov, hvis man laver en Fortovshave. Tænk hvis der foran alle caféer, butikker og restauranter var frodige blomstertæpper og duftende krydderurter. Det ville få København på verdenskortet (og vi ville få masser at lave…)

 LC: Dit bedste tip til urban gardening i København?

MBL: At besøge Bonderen i Urbanplanen på Amager, hvor de udover heste, køer og geder har kaniner og høns. Lige ved siden af har vi hjulpet boligforeningen 3B med at få skabt en beboerhave med forbillede i Byhaven 2200 i Nørrebro Parken. Og hvis man skal bruge gode økologiske planter er Det Økologiske Gartneri Grennesminde på Snubbekorsvej 18 i Taastrup et besøg værd.

 

Tusind tak fordi du ville være vores snude, Mads! Og tak for din store indsats for at gøre vores skønne by endnu mere grøn, levende og sprudlende! Vi er vilde med det.

Definition af en københavnersnude; interessant, sød, sjov og/eller venlig person, der er bosat i eller har tilknytning til København.