Mæsk take away – smagen af hjemmelavet mad

0
644
Ditte har fået øjnene op for Mæsk take away på Frederiksberg, der laver mad, der smager, som hvis du selv havde lavet det – og havde tiden til at lave det. Det vil sige mad lavet helt fra bunden med hænderne. Bag Mæsk står Frederik Ketager, der tidligere har arbejdet som socialrådgiver, og som nu hjælper folk udenfor arbejdsmarkedet med at prøve kræfter i køkkenet på Mæsk – et socialt ansvar, som han mener, kan smages i maden.

Når du begynder at komme i nye nabolag, får du helt automatisk øje på nye tilbud. I mit tilfælde, har jeg fået øjnene op for Mæsk take away i Svømmehalskvarteret på Frederiksberg, hvor min kæreste bor – en øjenåbner af de helt store. For Mæsk har ligget på Nylandsvej 63 i en del år, men jeg har aldrig været forbi, da det ikke har været indenfor min magelige take away-radius. Det er der nu lavet om på, og jeg kan med hånden på hjertet (og hjertet har en del med Mæsk at gøre) sige, at Mæsks køkken kommer til at erstatte mit eget med jævne mellemrum.

sdr

cof

cof

Mad som (min) mor laver det

Maden hos Mæsk smager nemlig, som hjemmelavet mad – som mad, min mor nede på Sydsjælland laver det; nemlig fra bunden af udskæringer fra en halv gris, som byens slagter har skåret ud i bryggerset hjemme hos mine forældre. Menuen hos Mæsk skifter hver uge alt afhængig af, hvad de vælger at købe ind, og så følger de sæsonens udbud. Fra frokost kl. 11 kan du købe alt på menukortet undtagen hovedretten; det vil sige forskellige forretter (45 kr.), supper (40 kr.), salat (35 kr.), desserter (35 kr.), brød (25 kr.) eller sliders. Hovedretterne (85 kr.) sælges fra kl. 16 og er lige til at tage med hjem og servere. Det kunne ikke være lettere – og kan næsten ikke gøres billigere, når man tænker på, at intet er præfabrikeret eller maskinskåret. Portionerne er desuden så store, at du bliver mæt af dem. Men én ting er mad, der smager hjemmelavet, og som er lavet fra bunden, hvilket du finder en del steder i København. Noget andet er det sociale ansvar, som jeg fandt ud af, er en stor del af Mæsk. Jeg fik nemlig en sludder med manden bag Mæsk, Frederik Ketager.

Ditte: Hvordan opstod idéen til Mæsk?

Frederik: Den opstod på baggrund af, at jeg ofte løb panden mod en mur i mit tidligere job som socialrådgiver. Jeg er uddannet økonom og socialrådgiver, og ved siden af min uddannelse har jeg altid arbejdet med mad. Jeg har blandt andet lavet aktiveringskoncepter for Frederiksberg Kommune, hvor jeg har startet køkken- og kursuscentre op for jobcenteret samt lavet madkoncepter ved forskellige cateringbureauer og restauranter. Men ofte oplevede jeg, at de mennesker, der skulle i aktivering eller på anden måde ud på arbejdsmarked skulle passe ned i forudbestemte rammer fremfor, at man prøvede at skabe passende rammer til dem. Derfor startede jeg for små tre år siden som en enkeltmandsforretning. I dag har jeg 19 ansatte, der laver mad fra kl. 6 morgen til kl. 20 aften. Cirka en fjerdedel af dem er flexjobbere og skånejobbere, og jeg har også en flygtning ansat. I samarbejde med jobcentrene laver jeg et forløb hos Mæsk til dem udenfor arbejdsmarkedet, så de får en chance for at prøve kræfter med det. Hos Mæsk tager vi folk ind og ser, hvad de kan, for derfra at forme jobbet omkring dem. Det gør, at folk kommer på arbejde, og der er en dejlig stemning – hvilket jeg også synes, at man kan smage i maden.

Ditte: Hvordan adskiller Mæsk sig fra Københavns mange andre take away-butikker?

Frederik: Vi laver den mad, som du ville lave derhjemme, hvis du havde tid til det. Og på den måde, som du ville have gjort det, hvis du havde tiden. Det er Mæsk-ånden, at få det til at smage hjemmelavet. Det vil sige, at vi laver mad fra hele udskæringer, som vi laver fond af – det er vores grundstamme i køkkenet. Du finder altså ikke noget forskåret eller maskinskåret hos os. Der er hænder på maden, ligesom hvis du lavede det hjemme. Jeg har været til en del madmesser, hvor alt er halvfabrikata. Den vej vil vi ikke gå. Vi sætter en ære i at finde små producenter på for eksempel Sydsjælland, som vi så køber fem slagtesvin hos, så vi har til en uge – præcis som du ville gøre det, hvis du havde plads til en halv gris i fryseren. Vi elsker at servere frisklavet mad og lege med nye idéer til vores menuer, som vi skifter hver uge alt afhængig af, hvad vi køber ind. På den måde serverer vi heller ikke det samme for kunderne hele tiden, og det gør også, at vi ikke bliver dovne i køkkenet, så der sker fejl. Derimod skaber det god energi at få nye råvarer ind og prøve kræfter med dem. Desuden har vi en hurtig service, så vi kan køre mange 100 kuverter igennem uden, at folk skal stå og vente i 100 år. Det kan vi gøre, da vi har et opbakningshold om dagen, der forbereder alt til om aftenen, hvor vores servicehold bestående af kokke tager over.

Ditte: Hvad er fremtidsplanerne for Mæsk?

Frederik: Vi tager det stille og roligt. Vi har kigget på lokaler, men det skal ikke forhastes, hvis vi skal åbne nye steder, for vi vil ikke gå på kompromis. Lige nu får vi flere og flere faste kunder, som ser os som en forlængelse af deres eget køkken. Så vi har et godt udgangspunkt for at udvide, men vi har ikke noget konkret i sigte lige nu.

 

/ Ditte


IN ENGLISH: Try Mæsk take away on Nylandsvej 63 on Frederiksberg. Here you can buy take away food made from scratch based on whole meat cuts, so it tastes like food you could have made yourself – if you had the time. A starter costs 35 DKK, main course 85 DKK and a dessert 35 DKK and the portions are large enough to get you satisfied. Mæsk also takes social responsibility by making activation programs in their kitchen for people outside the labor market.