onsdag, juli 24, 2024
Home Guides Anmeldelser Når kunsten får en stemme

Når kunsten får en stemme

1
456

9x9x9 på Statens Museum for Kunst

9x9x9_top415a

Sidste søndag, på en smuk solskinsdag, var vi inviteret på museum. Men det var ikke bare en almindelig søndag på museet – der var nemlig premiere på performancestykkerne 9x9x9, hvor 9 skuespillere/dansere fortolker 9 forfatteres tekster om 9 forskellige kunstværker på museet.

Der er altså tale om 9 små stykker, som finder sted rundt omkring på museet – og du bestemmer selv, i hvilken rækkefølge du vil se stykkerne, som hver varer ca. 10 minutter, og som kører i loop. Kunstens forskellige udtryk smelter på den måde sammen og giver en unik og ny oplevelse – én på kulturopleveren, som min ven udtrykte det.

9x9x9 4

Rørende og intents

Instruktør Hans-Peter Kellner står bag forestillingen, hvor du kan opleve skuespillere som Karen-Lise Mynster,  Sigurd Holmen le Dous og Maibritt Saerens (sidstenævnte giver mig altid næsten åndenød med sin skønhed, og så er hun også voldsomt dygtig og gav mig tårer i øjnene, også denne gang).

Udover Maibritt Saerens rørende fortolkning af Hanne Vibeke Holsts tekst om Henri Matisses Portræt af Madame Matisse, var jeg også meget rørt af Marie Dalsgaards intense fortolkning af Ursula Andkjær Olsens tekst. Jeg kender ikke denne skuespiller, jeg kendte heller ikke værket, Lucas Cranach den Ældre: Melankolien (jeg ved ikke meget om kunst i virkeligheden), men hun greb mig virkelig denne søndag eftermiddag. Lidt som at blive blæst omkuld eller få et uventet møgfald. På en god måde. Hmmm… det skal opleves.. 🙂

9x9x9 2

Jeg har også lyst til at fremhæve Andrea Vagn Jensen, som gav sin karakter både kølighed og sårbarhed, da hun skulle fortælle historien om Niobe, og danseren Marluze Da Cruz, som til en tekst af Mette Moestrup, indtalt af Danica Curkic og musik af Dave Black fascinerede med en både meget sensuel og voldsom dans. Og så er hun gudesmuk!

9x9x9 7

Overvældende – giv dig god tid!

Det er tungen lige i munden med alle disse kunstnere og kunstværker og indtryk, og man når også et mæthedspunkt til sidst, synes jeg. Men sådan har jeg det altid, når jeg er på museum. Derfor er mit bedste råd at give dig god tid, når du skal opleve 9x9x9. Det er en virkelig interessant måde at samle forskellige kunstarter på – lidt ligesom når SMK laver deres fredagsbarer med musik og performance blandt de klassiske kunstværker. Et plus ved 9x9x9 er, at stykkerne er korte og intense, og du bliver kastet lige ind i det, og på den måde bliver det meget ærligt og nøgent (bogstavelig talt for Sigurd Holmen le Dous…). Det eneste, jeg kan sætte min finger på er, at der sker så pokkers mange ting, at det virkelig kræver sit at følge med i de mange historier, tekster og kunstværker.

Men så kan man jo bare besøge museet igen, for heldigvis spiller 9x9x9 de næste 7 søndage, så det er bare med at komme af sted.

Kærlig hilsen

Louise9x9x9 6

De 9 forestillinger:

RINGEFTERSOL
Værk: L. A. Ring: Efter solnedgang. “Nu skrider Dagen under, og Natten vælder ud”, 1899
Prolog af: Henrik Nordbrandt
Indtalt af: Henning Jensen

HESTEN
Værk: Nina Sten-Knudsen: Hesten, 1984
Tekst af: Pia Tafdrup
Spillet af: Karen-Lise Mynster

AMAZONE, AMAZONE
Værk: Helen Schou: Styrtende Amazone, 1938
Tekst af: Mette Moestrup
Danset af: Marluze Da Cruz
Indtalt af: Danica Curcic
Musik/Sound komponeret af: Dave Black

MALKEPLADS
Værk: Johan Thomas Lundbye: Malkeplads ved herregården Vognserup, 1847
Tekst af: Jens Smærup Sørensen
Spillet af: Mikkel Arndt

EN NOVEMBERDAG SLUTTER ALLEREDE MIDT OM EFTERMIDDAGEN
Værk: Ejnar Nielsen: Og i hans øjne så jeg døden, 1897
Tekst af: Søren Ulrik Thomsen
Spillet af: Nis Bank-Mikkelsen

MIN SØJLE AF RO
Værk: Vilhelm Hammershøi: Nøgen kvindelig model, 1889
Tekst af: Kirsten Hammann
Spillet af: Sigurd Holmen le Dous

MADAME MATISSE
Værk: Henri Matisse: Portræt af Madame Matisse. Den grønne stribe, 1905
Tekst af: Hanne-Vibeke Holst
Spillet af: Maibritt Saerens

MELANCHOLIA
Værk: Lucas Cranach den Ældre: Melankolien, 1532
Tekst af: Ursula Andkjær Olsen
Spillet af: Marie Dalsgaard

LILLE BARN
Værk: Abraham Bloemaert: Apollon og Diana straffer Niobe ved at dræbe hendes børn, 1591
Tekst af: Anne Lise Marstrand-Jørgensen
Spillet af: Andrea Vagn Jensen

CAMPINGVOGNEN
Værk: Kenneth A. Balfelt og FOS: Fuck the Danish aktiverings police – USSR, 2004
Tekst af: Erling Jepsen
Spillet af: Benjamin Kitter

Læs mere på Statens Museum for Kunsts hjemmeside. 

9x9x9 3

1 COMMENT

  1. […] 1. 9 x 9 x 9, STATENS MUSEUM FOR KUNST Genialt koncept med skuespil, litteratur og kunst i én fantastisk melting pot. Vi glæder os til 2017-udgaven allerede. 2. CHART ART FAIR, CHARLOTTENBORG Kunstfestivalen, der hiver kunsten ned til ungdommen, fordi de formår at gøre den forståelig, fordøjelig og forrygende. 3. I/O, TRAILERPARK Hvornår kan du ellers gå rundt og blive klogere med en fadøl i hånden? Ikke mange steder. Desværre kommer Trailerpark ikke igen nogensinde, men mon ikke der kommer mere af lige netop denne del af festivalen fra det fantastiske hold bag Trailerpark? We think so. […]

Comments are closed.