Ugens Københavnersnude er den prisvindende pianist, komponist og kapelmester Nikolaj Bentzon. Hans familie kan spores i Københavns historie gennem mange generationer, selv er han født på Rigshospitalet og har boet hele sit voksne liv i København bortset fra 3 uddannelsesår i Boston. Nikolaj har fire voksne børn med Agnethe og solgte for fem år siden huset i Grøndalskvarteret til fordel for en lejlighed i Nordhavn. Han er flittig med koncertoptrædener med egne ensembler, og som dirigent og komponist for big bands m.v. Og den 8. oktober er han klar med det nye album ”Arvegods”. Mød Nikolaj og hans København her.
LoveCopenhagen: Hvad har du gang i i øjeblikket?
Nikolaj Bentzon: Varmer op til release af min Emma Hartmann-udgivelse med titlen ”Arvegods.” Næsten glemt guldaldermusik skrevet i Emmas lejlighed i Kvæsthusgade omme bag Skuespilhuset. Byen var stadig pakket godt ind bag de omkringliggende volde og alle kulturpingerne rendte konstant på hinanden i gaderne. Emma er min tip-oldemor, og jeg har taget musikken under kærlig behandling og trukket den ind på et fredfyldt, jazzet fundament. Vi har offentlig releasekoncert hos Juhl-Sørensen i Nordvestkvarteret d. 9. okt. kl. 13.
Ellers har jeg lige været i Aarhus for at overvære uropførelsen af et større værk for orgel, messingensemble og slagtøj, som jeg modtog bestilling på i anledning af restaureringen af Danmarks største kirkeorgel derovre.
LoveCopenhagen: Hvor bor du?
Nikolaj: I Århusgadekvarteret i Nordhavn.
LoveCopenhagen: Hvor går du tur?
Nikolaj: Kunne godt finde på at træde an i Fælledparken, som sædvanligvis myldrer af Østerbroere, men ellers løber jeg nu mest langs kajen op til Svanemøllen et par gange om ugen. Striben af parker anlagt på de sløjfede Københavnske volde er dog en særlig attraktion: Østre Anlæg – Botanisk Have – Ørstedsparken.
LoveCopenhagen: Hvor drikker du kaffe?
Nikolaj: Ingen kaffe til mig med mindre den er iblandet is. Jeg er thédrikker og henter bladene hos Perchs Théhandel i Kronprinsessegade. Sværger til ”Fairy Oolong”, som er en 30 % fermenteret, grøn thé.
LoveCopenhagen: Hvor spiser du?
Nikolaj: Er en ret inkarneret hjemmekok. Der dukker ret ofte nye restauranter op her i Nordhavn, som jeg prøver, hvorefter jeg skynder mig hjem til egne gryder. Har dog også spist godt på den nye restaurant ”Darling” på ”Ved Stranden”, hvor min yngste søn er kokkeelev. I en anden ende af skalaen er de forholdsvis ydmyge Shawarma-barer ”Sultan” og ”Sheik” på Nørrebrogade helt klart ”value for money”.
LoveCopenhagen: Hvor fester du?
Nikolaj: Oftest hos mine 4 voksne børn, der alle forsat er københavnere. Har lige spillet koncert ifm. Guldalderfestivalen ”Gyldne Dage” i Præstø. Dét var en ren fest. Spillede for nylig på Christiania, og dér kan man altså godt finde ud af at feste, vil jeg mene…..
LoveCopenhagen: Hvor inspireres du?
Nikolaj: Hvorsomhelst. Inspiration er ofte noget, som kommer indefra, men gode koncertoplevelser i rammer, som ikke er alt for svulstige, giver ofte et spark til mine egne initiativer.
LoveCopenhagen: Hvad er dit yndlingssted i København?
Nikolaj: Der er mange: Kastellet, Søerne, Frederiksberg Have, B93 Tennisklub, Christianshavn, Konservatoriets Koncertsal, Hovedbanegården, Københavns Bymuseum m.fl.
LoveCopenhagen: Hvor har du sidst følt dig forelsket i København?
Nikolaj: I morges og i min kone. Ellers kan man godt få den dér varme mavefornemmelse, når flyvemaskinen lægger an til landing ude over Øresund og Københavns silhuet dukker op udenfor vinduet.
LoveCopenhagen: Hvad er dit bedste minde om København?
Nikolaj: Hyppige besøg i TIVOLI som barn med mor, far og søster, tror jeg. Som voksen den magiske aften i 1992, hvor Danmark blev europamester i fodbold. Vild eufori og endeløse karavaner af mennesker, der drev ind mod centrum for at fejre.
LoveCopenhagen: Din anbefaling til den bedste oplevelse i København?
Nikolaj: ”Low-Fi”-community´et, som arrangerer intime koncerter i private hjem. Det giver et helt særligt samspil optrædende og publikum i mellem, når alle får hinanden på skødet. Eller hvad med en cykeltur på cykelbanerne ude over vandet ved Kalvebod Brygge? København som cykelby er jo ikke noget nyt fænomen, men betingelserne bliver bedre og bedre.
LoveCopenhagen: Selvom København er fantastisk, har du nu mulighed for at tilføje den ene ting, som du synes, byen mangler – hvad er det?
Nikolaj: Tidsperspektiv i nybyggeriet. København centrum består for en stor del af huse, der var beregnet til at blive stående i flere hundrede år. Hvor mange af de betonelement-samlesæt, der vælder frem i dag, står tilbage om bare 50?
LoveCopenhagen: Dit soundtrack til byen?
Nikolaj: Det kommer ofte af sig selv, når du træder ind i en beskeden shawarmabar. Den mellemøstlige populærmusik i højtaleren har dybe rødder i deres oprindelige folkemusik og ofte både groover det helt overdådigt og er meget virtuost udført. Så jeg BEHØVER jo ikke skue bagud hele tiden 😉
Tusind tak fordi du ville dele dit København med os, Nikolaj!
Hvis du gerne vil opleve Nikolaj Bentzons musik, så er du velkommen til releasekoncert i anledning af udgivelsen af “Arvegods” – lørdag den 9. oktober 2021 kl. 13-14 hos Juhl-Sørensen på Brofogedvej 10, KBH NV.
På det nye album “Arvegods”, som udkommer den 8. oktober, dykker Nikolaj Bentzon ned i sin berømte slægts musikalske historie. Bentzon har fået musikken ind med modermælken. Allerede som barn blev han undervist at sin far, Niels Viggo Bentzon, der var en kulturgigant i sin samtid. Niels Viggo selv fik undervisning af sin mor, pianisten Karen Bentzon, der var barnebarn af J.P.E. Hartmann, der selv var søn af en musiker. På albummet deler han ud af sin tipoldemor, Emma Hartmanns, kompositioner 170 år efter hendes død.