Ny bog viser dig detaljerne i hverdagen

0
336
Grafiker Christina Bruun Olsson har altid været god til at opdage små, skøre detaljer i hverdagen. Med sin nye bog, Se dig for,  inviterer hun inden for i hendes måde at opleve verden på, så du selv kan blive god til at se dig for.

Af Louise Taarnhøj
Portræt af Christina Bruun Olsson: Mads Lundby

For nogle år siden besluttede jeg mig for, at jeg ville lade mobilen ligge i lommen, hvis jeg kom for tidligt til en aftale og dermed skulle vente i et kvarters tid eller lignende. Det var grænseoverskridende af to årsager; jeg var bange for, at folk ville tro, jeg var skør/ensom/brændt af (alle dele er vel på sin vis korrekt til en vis grad 😉 ), og jeg var bange for at komme til at kede mig. Jeg skal ikke kunne sige, hvad folk omkring mig har tænkt, men jeg kom i hvert fald ikke til at kede mig. Tværtimod, så var denne tid lige pludselig underligt morsom og begejstrende for mig, for jeg lagde mærke til mennesker, ansigtsudtryk, stilarter, gangarter, streetart, former, farver og en masse andet – lige foran mig.

Det kaldes nærvær, og det er det, som grafiker Christina Bruun Olsson gerne vil lære os med sin nye bog, Se dig for:

“Det ligger på rygraden af se og opleve, og jeg har undervist i det i mange år som grafiker. Da jeg fik Instagram for år tilbage, blev det mit daglige frikvarter samtidig med, at jeg kunne bruge billederne til mine foredrag og workshops. Folk begyndte at give mig feedback på Instagram og spurgte mig, hvordan jeg havde udviklet den evne til at se de ting, jeg tog billeder af. Flere mente, at det måtte have noget at gøre med, at jeg var grafiker, og at alle ikke ville kunne det samme. Men det er i hvert fald løgn, for det handler i bund og grund om at have fokus på at se sig for,” fortæller hun.

Alle kan lære at se sig for

Christina har i en årrække afholdt talrige foredrag og workshops, hvor hun har givet deltagerne opgaver løbende, så de kan lære at opdage de små ting foran dem. En opgave kunne eksempelvis være at finde alfabetet et sted i naturen – men for, at det ikke skal blive for uoverskuelig en opgave, får de tre bogstaver, store og små, som de skal opdage i naturen eller bybilledet. Og det viser sig, at det kan deltagerne godt, når de giver sig tid til det.

“Det handler om øvelse. Og når du først har givet selv en opgave, sker der tit det, at du ser det, du har fokus på, over det hele. Jeg skal eksempelvis se et hjerte hver dag – og det gør jeg, jeg ser mange. Nogle gange vil man også opleve, at når du har fokus på fx en farve, jamen så er bybilledet pludselig fyldt med lige præcis den farve! Det er ret fantastisk, når man først er kommet i gang.”

Glem æstetikken

Bogen indeholder 100 hverdagsmotiver, som Christina har fundet rundt omkring. Det handler ikke om æstetik eller at finde noget smukt – det handler om at være opmærksom, at se former og farver og så videre. I bogen er der eksempelvis en samling hår i et afløb, der har samlet sig i et ret finurligt cirkulært mønster. Et andet eksempel er skygger og lys, der bliver kastet på en bestemt måde. Alt sammen noget, du opdager, når du giver dig selv tid til at se dig for.

I virkeligheden handler det slet ikke om billeder. Bogen hedder med vilje ikke fotografier men motiver. For Christina handler det mere om at opleve end at tage billeder.
“Jeg er ikke fotograf, og det kan du også se, hvis du kigger på billeder – fototeknisk er de fyldt med fejl – men det er med vilje, for det handler ikke om fotografier. Det handler om motiver, vinkler, lys, bevægelse, skygger. Der er fx ikke noget bedre end at observere mennesker, og her kan du se en interessant måde at gå på, tale på eller grine på. Det er ikke noget, man kan tage billeder af, men den slags observationer gør dig bedre til at se detaljerne omkring dig.

#Sedigfor

Det er Christinas ønske med bogen at skabe interesse for nærværet i hverdagen – men også at skabe et fællesskab, hvor vi kan dele vores oplevelser. Derfor har hun skabt et hashtag, #sedigfor, som allerede nu bliver brugt flittigt. Og Christina har faktisk taget den videre endnu og er til januar klar med en podcast-serie, hvor hun taler med nogle af dem, der har brugt hashtagget:

“Jeg har skrevet til nogle af de personer, som har hashtagget deres billeder med #sedigfor og spurgt dem, om de har lyst til at gå en tur med mig i deres nabolag – og snakke om området og eventuelt komme til at se det lidt anderledes. Men udover podcasten vil jeg også gerne opfordre folk til at følge med på Facebook og blive inspireret til at se sig for.”

Udover de 100 motiver indeholder bogen også beskrivelser af forskellige typer motiver, så man som læser kan blive klogere på, hvordan man ser fx silhouetter, nye vinkler, kontraster, linjer og mønstre. For det kan være svært bare at kaste sig ud i at se sig for uden nærmere beskrivelse. Derfor er teksterne gode hjælpere, der er fyldt med eksempler på, hvordan du kan skærpe din opmærksomhed.

Se dig for – 100 hverdagsmotiver af Christina Bruun Olsson koster 299 kr. og kan blandt andet købes her. 

Hvis du vil med på en af Christinas workshops eller til hendes foredrag, kan du se mere her.

Det er også via ovenstående link, at du kan holde dig opdateret på, hvornår podcasten af premiere.

Næste foredrag er i Valby og er gratis. Tilmeld dig her.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here