Den 6. maj er der officiel åbning af det nye bryghusprojekt, BLOX som ligger ud til havnefronten mellem Langebro og Knippelsbro. Vi har taget et sneak peak på bygningen, som allerede nu står klar til at huse virksomheder, boliger, restauranter og Københavns uden tvivl flotteste træningscenter med panoramaudsigt til havnefronten. Læs om det første indtryk af BLOX her.
Jeg har altid været meget skeptisk omkring nyt byggeri langs Københavns smukke havnefront. Da Papirøen lukkede ved årsskiftet, var det for mit vedkommende et trist farvel til en ikonisk om end nedslidt bygning, som nu skal erstattes af et nyt byggeri, der efter min mening kommer til at forandre havnefronten på Christiansholm ved Inderhavnsbroen til det værre. Så da jeg læste om det nye bryghusprojekt, BLOX var min skepsis mildest talt stor. Den skepsis har jeg delt med mange, og Bryghusprojektet har gennem de sidste par år været et af de mest omdiskturede byggeprojekter.
BLOX set fra Langebro, og byggeriet af Lille Langebro, som forventes at være færdig i efteråret 2018.
Nu står BLOX-bygningen færdig, og er klar til en officiel åbningsfest den 6. maj, og derfor skulle min skepsis be- eller afkræftes – og efter mit første besøg synes jeg faktisk ikke, at det er så slemt. Det er naturligvis ærgerligt at placeringen af BLOX skygger for de smukke gamle bygninger langs Frederiksholms Kanal, men jeg har efterhånden opgivet at forstå, hvorfor nyere arkitektur ikke blot kan placeres på tomme byggegrunde i udkanten af byen, hvor det moderne passer sammen og ikke behøver at ødelægge synet af det gamle København. Det nytter jo ikke så meget at frede historiske bygninger, hvis man alligevel bare smækker det ene glaspalads efter det andet op omkring de smukke gamle bygninger.
Men når det er sagt, så synes jeg, at der er visse formidlende omstændigheder, når man kigger på BLOX byggeriet og en vis omtanke for omgivelserne. Til efteråret står der desuden en ny cykel- og gangbro klar, som forbinder Bryghus-grunden ved Vester Voldgade med Langebrogade ved Christianshavns Vold og skal aflaste trafikken på Langebro. Den nye havnebro har derfor også fået navnet, Lille Langebro. Broen er en gave fra Realdania i forbindelse med byggeriet af BLOX, og man forventer at broen er færdig i september 2018.
BLOX set fra Frederiksholms Kanal med udsigt til den udendørs legeplads.
Arkitektur, design og nye ideer
Bryghusprojektet har været i gang siden 2006, hvor Realdania købte bryghusgrunden af Ørestadsselskabet. Efter en lang årrække med lokalplanlægning, høringer i Borgerrepræsentationen, og møder med borgere og kommende naboer blev beslutningen endelig taget om, at bygningen skulle være et multifunktionelt hus som forbandt byen og havnen med fokus på et spirende vækstmiljø for arkitektur, design og byggeri.
Mere end 10 år senere er byggeprocessen nu ved at være afsluttet, og BLOX står nu klar til at huse virksomheder, boliger, restauranter og legepladser – alt sammen pakket ind i en kubistisk glasfacade og deraf navnet BLOX. Det er bl.a. Dansk Arkitektur Center (DAC) der kommer til at huse i bygningen, og derfor virker det måske overraskende, at det er den hollandske arkitekt Rem Koolhaas og hans tegnestue OMA, der har tegnet bygningen. Men jeg må sige, at Rem og hans team kan noget, for de har rent faktisk formået at tage hensyn til omgivelserne på flere måder. Der har været stor fokus på at gøre BLOX til et bæredygtigt byggeri med et mål om at reducere forbruget af vand og strøm med intelligente installationer og med etablering af solcelleanlæg og højisolering af facaderne.
Selvom det måske virker voldsomt med den kubistiske udformning, så er byggeblokkene, der nærmest minder om legoklodser eller containere stablet forskudt oven på hinanden, hvilket danner forskellige plateuer og gør, at bygningen ikke virker som én massiv kollods. Derudover er Christians Brygge ført igennem bygningen, så både cykler og biler ligesom ved Den Sorte Diamant skal køre gennem og under bygningen. Der er altså tænkt over omgivelserne, selvom det naturligvis er en skam, at de gamle bygninger langs Frederiksholms Kanal nu ikke længere er synlige fra Christianshavn.
De mange glasfacader er i forskellige grønne nuancer, hvilket er flot i genskinnet fra vandet i havnen, og når man kigger mod Knippelsbro eller Langebro, så prøv at lægge mærke til, hvordan det grønne irrede kobber på Brohusene matcher med det grønne glas på BLOX facaden. Derudover spejler glasfacaden de omkringliggende bygninger, hvilket er med til at smelte bygningen sammen med omgivelserne – og når der igen bliver plantet træer omkring bygningen, vil det også hjælpe til at bygningen ikke virker så massiv. Mod havnefronten er der anlagt en flot boardwalk, så du stadig kan slentre langs havnen eller sidde og nyde solen på den bredde træmole.
Multifunktionelt hus
BLOX kommer til at fungere som et multifunktionelt hus, der udover DAC også skal huse Dansk Design Center, kontorfællesskabet BLOX HUB og BLOX EATS som Meyers Catering skal drive. Ifølge dem bliver det et nyt og unikt spisekoncept bestående af en café i stueetagen og en food hall med uformel mad fra forskellige verdenskøkkener. På Bryghuspladsen Mod Vester Voldgade og Bryghusgade er der en stor udendørs legeplads, der er åben for alle i sommerhalvåret og et delvist overdækket areal som lokale institutioner kan bruge i vinterhalvåret. I kælderen er der et parkeringsanlæg og på toppen af bygningen, kommer der nogle garanteret ret vilde og dyre leje lejligheder.
Langs havnefronten er der en lang boardwalk i træ, så man fortsat kan slentre langs havnefronten mellem de to broer, og i forlængelse af træmolen ligger mit nye yndlingssted. Fitness DK er nemlig rykket ind på to etager i BLOX, så det er slut med at stå i en mørk kælder og svede, for her kan man træne med panoramaudsigt over havnen, og det gør det bare lidt sjovere. Det er helt igennem genialt og må være Københavns flotteste træningscenter med de store glasruder, der giver udsigt mod Knippels Bro, Langebro, Christianshavn og Islands Brygge. Jeg er allerede fast gæst, og bliver glad hver gang jeg kommer ind og ser den smukke udsigt mod havnen – og en ganske egoistisk grund til hvorfor jeg godt kan leve med BLOX bygningen.
Selvom den inden det første spadestik overhovedet var sat, er blevet kritiseret vidt og bredt, kaldet for en øjebæ og katastrofe, så står BLOX altså nu færdig. Måske vænner man sig med tiden til den store bygningen, eller om ikke andet så lærer man måske at leve med den som med så meget andet moderne arkitektur i og omkring København. Hvis du ligesom jeg, ikke var særlig begejstret ved udsigten til det nye byggeri, så synes jeg, at du skal tage forbi, se BLOX an og derefter danne din mening. BLOX har officiel åbning søndag den 6. maj, og her er alle inviteret til fest og oplevelser fra kl. 12-20. På åbningsdagen er der udover taler fra kulturministeren og overborgmesteren også mad og drikke, live musik, leg og dans.
/Louise Bro