O Days løber af stablen fra torsdag til lørdag på Refshaleøen – med et visionært program af musik, kunst, mad og drikke for de nysgerrige festivalgæster. Vi har talt med COO hos Åben og O Days for at høre lidt om, hvordan man mon tør at starte en festival midt i en krisetid – og lidt om, hvor O Days adskiller sig fra andre festivaler.
Af Louise Taarnhøj
Corona-pandemien havde kun lige lagt sig, før vi kunne læse, at adskillige nye festivaler dukkede op i byen. Efter flere års nedlukninger af større arrangementer var det tiltrængt med masser af fællesskab blandt ligesindede festglade folk. Men det var – og er – også krisetid, inflation og krig i Europa. Hvordan tør man sætte et så stort projekt i søen? Det har jeg undret mig over, siden jeg sidste år gæstede O Days – eller O Day Fest, som den hed dengang.
Bevares, festivalen tog os på LoveCopenhagen med storm – det var smukt på alle måder, og en oplevelse som vi lige siden har glædet os til at genbesøge. For vi har faktisk manglet en festival som O Days. En festival, der knytter bånd mellem kunst og musik, og som skaber et midlertidigt kreativt rum for gæsterne til at både at slappe af, feste og finde sammen.
Tidligere på ugen tog vi en snak med Nanna Arvedsen, COO hos Åben.
Først og fremmest; hvordan turde I starte en festival i en krisetid?
Nanna: Tanken om festivalen opstod under corona – vi troede, at vi tænkte ud af boksen, men der var jo så andre, der også tænkte ud af boksen og startede en ny festival. Det var hårdt sidste år, fordi folk havde holdt fast i deres billetter til festivaler, der ikke kunne afholdes under corona, så coronanedlukningerne strakte sig så langt, at vi kunne mærke det sidste år.
I år bliver det nemmere, fordi vi har erfaringerne fra sidste år, vi har masser af materiale at trække på i vores kommunikation. Og så er LiveNation partnere i år, hvor de sidste år havde en konsulentfunktion.
I har skifter navn?
Nanna: Vi har opdateret navnet, fordi mange sidste år alligevel kaldte festivalen for O Days. Navnet kom egentlig, fordi vi kunne tænke os at skille os ud, så folk blev nysgerrige på festivalen. Og så ville vi gerne skabe et fællesskab, som er det, O’et repræsenterer for os. Dagsfesten skal der fortsat være fokus på, og derfor giver det meget god mening at skifte navn til O Days.
Hvad har I lært af sidste års festival?
Nanna: Vi har lært helt vildt meget! Vi har været og er meget tro mod vores oprindelige tanker om festivalen, og vi er blevet markant klogere, så der er rigtig meget, vi bygger ovenpå og opdaterer. Madprogrammet er opdateret, så der i år er flere muligheder, talk-teltet er rykket fysisk, så arrangementerne ikke karambolerer med de store koncerter – så på den måde har vi egentlig bare styrket det, vi lavede sidste år.
Hvad kan vi forvente os af årets festival?
Nanna: Kunstmæssigt har vi vores arkitektkonkurrence, som bliver afholdt på festivalen. Vores tre dommere; Nikoline Dyrup Carlsen, Bjørnstjerne Christiansen og Marie Laurberg har udvalgt fire forskellige projekter af unge designstuderende og arkitektgrupper, og prisen overrækkes lørdag eftermidag.
Derudover er der tænkt meget over scenekonstruktionerne og seating-områder, som kunstnere har udviklet til gæsterne.
I forhold til mad og drikke, så er der som sagt flere forskellige typer madboder, og så har vi noget nyt i år, som vi kalder Taste Session med øl fra 16 forskellige bryggerier. Her kan du i en hel time smage forskellige øl fra primært danske bryggerier.
Tankerne bag musikprogrammet, som LiveNation har udviklet sammen med os, er klart, at der skal være fokus på dagsfesten, så vi booker musik ind, der passer til dagsfestens udviklining. Vi vil også gerne have nogle navne, som man ikke nødvendigvis kender i forvejen – der er så meget talent derude, og man behøver ikke at være et anerkendt navn for at være dygtig. Vores samarbejde med LiveNation er derfor super vigtigt, for de har indblik i musikverdenen.
Hvad er den langtidsmæssige drøm for O Days?
Nanna:Vi drømmer om at holde fast i intimiteten – det handler ikke om at lave en kæmpe festival, men om at lave den fedeste festival for de mennesker, der er der. Langsigtet vil vi gerne vokse, men det skal gøres, så der stadig er plads til folk. Vi kan godt lide, at hele festivalen er convenient. Her får du mere af det, du godt kan lide fra byen. Og vi vil gerne blive ved med at udfordre os selv i forhold til, hvad vi har på programmet. Vi vil hele tiden kigge efter flere samarbejder med nye partnere og hvad, der kan være spændende at opleve for den nysgerrige festivalgæst. Man skal som gæst vide, at når man tager på O Days, oplever man noget nyt, som er super fedt, og som man ved er kvalitet.
Hvad glæder du dig personligt mest til?
Nanna: Sidste år var jeg meget på arbejde under festivalen, men i år kan jeg være lidt mere med. Jeg glæder mig til torsdag, hvor Klub Venus og Emma Holten holder en talk, og så elsker jeg til Emma Sehested Høeg, som også skal spille på torsdag. Men jeg glæder mig også bare til at opleve den stemning, der er på pladsen. Folk fremhævede netop stemningen sidste år – at der var frihed til at være den, man var, og det synes jeg nærmest er rørende, det gør os rigtig glade at høre.