Operaparken: Københavns nye grønne åndehul

0
245

København har fået et nyt grønt åndehul med åbningen af Operaparken på Holmen. Men hvad kan du forvente af Københavns nye park med udsigt til vandet? Det kan du læse mere om her.

 

Af Louise Bro

Der bliver bygget løs i København, og hvor de høje bygninger og nye kvarterer dominerer mest i bybilledet, har vi nu fået noget så usædvanligt som en ny park. Operaparken åbnede officielt den 27. oktober, og hvor der før blot lå en stor græsplæne, er der nu kommet en grøn park med 600 træer og 20.000 planter fra hele verden, som smukt maskerer et stort underjordisk parkeringsanlæg.

Træer og planter fra hele verden

Vi har mange dejlige parker i København, og de bliver også flittigt brugt hele året rundt, hvilket kun er vidne om, hvor meget vi sætter pris på de grønne åndehuller. Det er desværre bare ikke altid dem, der bliver prioriteret, når der bliver bygget løs. Det er lidt som om, enhver ledig byggegrund hurtigt bliver tæt bebygget af nye boliger, kontorer og kvarterer. Noget af det der desværre ikke bliver prioriteret, når der bliver bygget, er de grønne områder. Derfor er det kærkomment, at København nu har fået en helt ny park ved Operaen.

Operaparken har været længe undervejs, og selvom første spadestik til projektet blev taget i 2019, er det først nu, at den grønne park er blevet indviet. Operaparken er doneret af A.P. Møller Fonden og skulle udgøre et klimavenligt frirum midt i en hektisk byudvikling. Men parken er dog ikke kun kommet til som et ønske om at skabe et grønt åndehul. Under Operaparken er der nemlig et parkeringsanlæg med plads til 300 biler og med direkte adgang til Operaen.

De mange biler ser du heldigvis ikke noget til, da det er det grønne, der uden tvivl dominerer. Selv fra nederste parkeringsniveau vokser der et 12 meter træ op til et tropisk væksthus. Og det er blot ét af mere end 600 træer, som er plantet i parken foruden 20.000 planter fra hele verden. De mange træer er fordelt i hele parken, som består af seks forskellige haver med landskabelige temaer fra hele verden: Nordamerikansk skov, Dansk egeskov, Orientalsk skov, Engelsk have, Nordisk skov og Det tropiske væksthus. Så der er rigeligt at gå på opdagelse i, når du slentrer rundt på de små stier og høje.

 

En park til ro og fordybelse

Underligt virker parken større nu, end da den bare var en græsplæne. Faktisk er græsplæner dét, der er mindst af i den nye park. Så du skal ikke forvente, at det er her, du kan smide dig på et håndklæde og solbade til sommer. Men det gør egentlig ikke noget. De mange skjulte pletter og bænke rundt omkring i parken er super hyggelige og indbyder til, at du bare sidder og nyder alt det grønne.

De snoede stier og skjulte kroge er ikke noget tilfælde, Operaparken er nemlig inspireret af 1800-tallets romantiske haver. Her er der dog ingen rosenbede eller formklippede træer, men derimod masser af træer, planter og blomster fra hele verden. Det får parken til at fremstå lidt mere vild – selvom alt er nøje udvalgt efter deres farvemæssige variation hen over året.

Lige nu er det efterårsfarverne, der pryder Operaparken, men parkens flora vil skifte udseende, duft, farver og tæthed efter årstiderne og afhængigt af, hvor i parken man opholder sig.

 

Ny vinterhave og café

Midt i Operaparken ligger Væksthuset, som rummer en vinterhave og én café. Det var også tiltrængt, da Operaen ellers tidligere kun var noget, man besøgte, hvis man havde billet til en forestilling. Ellers var der jo groft sagt ikke rigtigt noget at komme efter, hvis du gik en tur ude på Holmen. Men nu kan du hele året rundt tage ud til Operaparken og nyde mad, kaffe eller andet i caféen og nyde udsigten over vandet.

Væksthuset har åbent til morgen, frokost, afternoon tea og til aften, så uanset om du vil have en bolle med ost, smørrebrød, te og scones eller en middag inspireret af Operaparken skove, er der nu en god grund til at tage ud til Holmen – selvom du ikke skal i Operaen.

Det bliver spændende at se, hvordan Operahaven udformer sig og ser ud i alle årstider. Men indtil videre ser den virkelig vellykket ud. Det pynter også gevaligt på selve Operaen, som før lå alene som en stor mastodont. Nu er det skarpe kanter blevet blødet op af grønne træer, og det klæder virkelig Henning Larsen design. For slet ikke at tale om nabobyggeriet på Papirøen, som også kommer til at trænge til noget grønt, så tæt som det er bygget. Alt i alt er Operaparken et virkelig vellykket projekt, som du godt kan glæde dig til at besøge.