Pelle Hvenegaard | Københavnersnuden #289

0
387
Pelle Hvenegaard
Ugens Københavnersnude er Pelle Hvenegaard, som har arbejdet med tv – både som vært, tilrettelægger, producent og redaktør – i snart 20 år. Han bor på Christianshavn med sin kone, Caroline og deres datter på 4,5 år, Ukhona. De sidste 3,5 år siden de adopterede datteren, har han været på barsel, og nu er han aktuel med en ny digtsamling, 100 Dage 100 Digte – hverdagstanker fra en coronatid.” Her deler hans sit København med os. 

Pelle Hvenegaard 100 digte

LC: Hvad har du gang i for tiden?
PH: De år, jeg har været på “barsel”, har jeg brugt tiden på at skrive bogen “Kære Zoe Ukhona”, der beskriver de seks år, vi kæmpede os ud af barnløsheden. Bogen blev virkelig godt modtaget og var i både 2018 og 2019 den bedst ratede bog på Mofibo. Den udkommer i øvrigt på engelsk i hele verden om ganske kort tid. Siden da har jeg skrevet to bøger: “Bare stik ham én!”, 50 historier om opgør og eventyr, og så udkom jeg her i juli 2020 med bogen “100 DAGE 100 DIGTE – hverdagstanker fra en coronatid”, hvor jeg helt tilfældigt endte med at skrive en øjenvidneberetning fra de første tre måneder af coronatiden. Jeg startede med at skrive et digt om dagen 1. marts med et mål om at skrive ét hver dag i 100 dage – og ti dage efter lukkede Danmark ned – så derfor undertitlen.
Og så er jeg faktisk igang med at lave første tv-program i næsten fire år. Det er et nyt stort program til DR, hvor jeg hjælper til bag kameraet med at skabe programmet.  Det er virkelig sjovt at lave fjernsyn igen, og jeg glæder mig til optagelserne i august/september – det er det alle bedste ved at lave tv.

LC: Hvor bor du?
PH: Christianshavn – lige ned til kanalen. En fantastisk andelslejlighed, som jeg fik ved et svine held. Tidligere har jeg boet stort set alle steder i byen – Valby, Vesterbro, Sydhavnen, Nørrebro, Østerbro, Hellerup, Amager, Albertslund, Indre By + det løse 🙂  – men da jeg flyttede til Christianshavn, voksede København for mig som havneby. Jeg købte næste med det samme en lille båd og bruger uendelig meget tid i havnen og byens kanaler.

LC:  Hvor går du tur?
PH: Jeg løber mere, end jeg går tur, og jeg løber ret meget og kommer på den måde vidt omkring. Det er meget mit humør, der afgør, hvor det går hen. Hvis jeg har et behov for at “mærke byen, livet og menneskene”, så løber jeg ud langs bryggen, over broen ved Fisketorvet og op til Enghave Plads og så hjemad gennem Istedgade, Strøget og Nyhavn – så er jeg mæt af byen og mennesker. Har jeg mere brug for ro og få forstyrrelser, så går turen ud på Amager Fælled eller ud på Refshaleøen.

LC:  Hvor drikker du kaffe?
PH: Jeg er faktisk mest helt lokalt nede på Christianshavns Bådudlejning ellers på Parterre lige på den anden side af gaden fra, hvor vi bor.

LC:  Hvor spiser du?
PH: Jeg spiser rigtig rigtig meget hjemme – sådan er det jo, når man er småbørnsfamilie. Vi kører dog en del takeaway nede fra Broens Gadekøkken, der også er skønt sted, når solen skinner. Ellers er en kartoffelmad på Bådudlejningen aldrig at kimse ad.

LC:  Hvor fester du?
PH: På børneværelset til MGP… Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været ude – ikke siden, det hed Sunday eller Simons…(den klub, der i dag hedder At Dolores – ejerne af Sunday/Simons driver i dag Søpavillonen, red.)

LC:  Hvor inspireres du?
PH: Jeg er rigtig meget inspireret af liv og forskellighed. Jeg har skrevet et digt “En Urban odyssé”, hvor jeg beskriver en cykeltur, vi havde med den lille. Her så vi alt fra de rige it-millinærer i de dyre rækkehuse, over luksushippierne i de fede husbåde ude bag Holmen, til de hjemløse og de virkelig flippede og frie i Fredens Havn bag Christiania. Det var meget forskellige liv og værdier inden for meget få kvadratkilometer. Turen sluttede ude på Refshaleøen, hvor vi på en lille bakketop kunne se ned på rensningsanlægget, hvor hele lortet bogstavelig talt flyder sammen.

LC: Hvad er dit yndlingssted i København?
PH: Puha – den liste er lang – og igen meget humørbestemt, MEN at sidde i en lille båd på en solskinsdag midt i byen, slår alt andet – især når det ikke har regnet, og der er lort i vandet, så man rent faktisk kan tage sig en svømmetur.

LC: Hvor har du sidst følt dig forelsket i København?
PH: Lige nu sidder jeg og skriver på bagsædet af en bil på vej hjem fra sommerhus i Nordjylland. Deroppe er vi isoleret midt i naturen, uden mennesker og larm. Det er fantastisk, men jeg ved også, at jeg bliver forelsket i København igen, om et par timer, når vi rammer byen. Sådan har jeg det altid, når vi har været væk – enten i sommerhus eller ude i verden.

LC: Hvad er dit bedste minde om København?
PH: Puha – det er svært når jeg har boet hele mit liv i byen, men jeg husker følelsen af at køre rundt på rulleskøjter som teenager inde ved Storkespringvandet og i Amaliehaven – det var forbundet med så meget glæde og lyst – og i virkelighed den første teenagefrihed, hvor alt er muligt, frit og åbent. En by af muligheder, fest og farver.

LC: Din anbefaling til den bedste oplevelse i København?
PH: Lej en båd og sejl på opdagelse!!

LC: Selvom København er fantastisk, har du nu mulighed for at tilføje den ene ting, som du synes, byen mangler – hvad er det?
PH: Solskin og sommer året rundt – byen er 210 % federe på en sommerdag end resten af året.

LC: Dit soundtrack til byen?
PH: Jeg hører ikke så meget musik, så er mere byens larm og puls, der er soundtracket.

Tusind tak, fordi du ville dele dit København med os, Pelle. Vi glæder os til at læse din digtsamling.

Læs mere om Pelle Hvenegaards digtsamling her. 

GOD SØNDAG!

Definition af en københavnersnude; interessant, sød, sjov og/eller venlig person, der er bosat i eller har tilknytning til København.