Peter Vadim | Københavnersnuden #182

0
395
Ugens københavnersnude er den vanvittigt dygtige danser, koreograf og landskabsarkitekt, Peter Vadim. Han har medvirket i utallige produktioner i Danmark og udlandet, og er aktuel i showet ‘Vejret nu’ i Teaterhuset. Gennem sin egen kunstneriske virksomhed laver han koreografiske analyser af hvordan krop og byrum påvirker hinanden – og hvordan det forhold kan udtrykkes kunstnerisk gennem visual arts, koreografi og dans. Læs om hans København her: 

LC: Hvad har du gang i i øjeblikket?
PV: Jeg arbejder i øjeblikket i to forskellige projekter – det ene er forestillingen ‘Vejret nu’, hvor vi undersøger, om man kan danse et digt og lave musik ud af regn. Jeg fungerer som danser og koreograf i samarbejde med Linh Le. Sammen med en gruppe forskellige kunstnere omsmelter vi Per Højholts naturdigte til en tværkunstnerisk oplevelse gennem dans, musik, film og skuespil. Vi har premiere den 18. april og spiller til og med 28. april på Xenon i Teaterhuset i Rådhusstræde.

københavnersnuden_peter-vadim_5Det andet projekt hedder ‘Koreografi på Stedet’ og er udviklet i samarbejde med billedkunstner Maj Horn. Her er konceptet at videregive vores kunstneriske redskaber til vores workshopdeltagere, som så kan bruge dem til at fortælle deres egne historier om de byer, de bor i. Vi har haft meget fokus på Nordvest og Amager, og vi har fået støtte af Lauritzen Fonden til at udforske Esbjerg by sammen med en 7. klasse.
Jeg skaber løbende mine egne jobs, fordi jeg er et lidt utraditionelt mix mellem en koreograf og en landskabsarkitekt. Det er de områder, jeg har valgt at arbejde med, fordi jeg er fanget af, hvordan fortællinger skabt af kroppe indeholder situeret viden og peger på eksisterende behov og retninger for rumlig udvikling. Jeg udforsker, hvordan disse fortællinger kan formidles og kortlægges gennem koreografi og visuelle medier som film, tegning og modelbygning og hvordan, det kan bruges i forbindelse med kunstnerisk forskning.
københavnersnuden_peter-vadim_2
Photocredit: Peter Vadim – Tegnet af børn fra Peder Lykke Skole på Amager i en øvelse, hvor de skulle tegne og bevæge sig i forhold til objekter fra gården.

Til juni er jeg med i en elektro-nō forestilling, hvor vi udforsker tværæstetiske og -kulturelle udtryk, der opstår i møder mellem nō-teater, vestlig opera, elektronisk musik og contemporary dance. Jeg skal være en månepige, der kommer ned på jorden og danser for en jordbo. Forestillingen hedder ‘Med og Uden Fjerdragt’ og opføres den 3. juni i forbindelse med CPH Stage Teater Festival.

Københavnersnuden_peter-vadim_3
Photocredit: Peter Vadim – fra forestillingen ‘Med og Uden Fjerdragt’ til festivalen Med og Uden Smykker og kulturnatten Love and Human Rights i Verdenskulturcentret og DRC.

LC: Hvor bor du?
PV: I Indre By.

LC: Hvor går du tur?
PV: Gennem Indre By når jeg skal øve i Teaterhuset med ‘Vejret nu’ eller nede ved søerne, når jeg skal i Lille Irma på Nørrebrogade. Havnen er også altid fuld af oplevelser.

LC: Hvor drikker du kaffe?
PV: Lige for tiden er det i Emmerys ved Vandkunsten i mine pauser. De har en dejlig økologisk filterkaffe. Ellers drikker jeg ret meget kaffe på forskellige cafeer på Nørrebro, Indre By og Vesterbro, når jeg udvikler koncepter med mine samarbejdspartnere.

LC: Hvor spiser du?
PV: Derhjemme for det meste. Nogle gange tager jeg en vegetarpizza med hjem fra Da Aldo Pizzeria i Vendersgade, eller spiser på en af de mange hyggelige restauranter i Indre by.

LC: Hvor fester du?
PV: Dér hvor der er mennesker, jeg kan identificere mig med som transer, queers, trashdrags og andre med flydende eller ikke-binære kønsidentiteter og fejre, at der findes andre måder at leve på end den heteronormative. Dvs. for det meste i Warehouse9 eller Bøssehuset.

LC: Hvor inspireres du?
PV: Jeg bliver inspireret af de oplevelser jeg får, når jeg samarbejder med andre mennesker. Fx har jeg for nylig været en del af et samarbejde mellem kunstnere og akademikere i København og Cape Town, hvor vi underviste skolebørn fra townships i Cape Town og fra Peder Lykke Skole på Amager. Formålet var at skabe et fælles kunstnerisk rum, hvori vi kunne undersøge, hvad og hvordan børn lærer gennem kunstneriske processer og sætte fokus på kulturelle forskelle og ligheder. De visualiseringer børnene har lavet i forbindelse med mine øvelser er vildt inspirerende.
københavnersnuden_peter-vadim_4
Photocredit: Peter Vadim – En øvelse med børnene i Cape Town, hvor de skulle male et objekt med jord fra haven.

LC: Hvad er dit yndlingssted i København?
PV: Næsten alle steder er dejlige udenfor om foråret og sommeren i København, når jeg er sammen med dem, jeg elsker. Især på Staden har jeg nogle rigtig gode minder fra udendørs sommerfester.

LC: Hvor har du sidst følt dig forelsket i København?
PV: Lige for tiden føler jeg mig forelsket hele tiden. Nok mest fordi det er forår, men også når jeg går på udforskning med min kæreste i Indre By og stadig finder nye hyggelige og inspirerende kroge og afkroge. 

LC: Hvad er dit bedste minde om København?
PV: Det må være perioden, hvor jeg var performer og queeraktivist i den kønspolitiske forening dunst. Vi holdt så mange fantastiske fester, der på meget legende og ikkevoldelige måder udfordrede den dominerende heteronormative diskurs.

LC: Din anbefaling til den bedste oplevelse i København?
PV: Den bedste oplevelse er at tage sig tid til at gå på opdagelse uden andet formål end bare at gå på opdagelse. Det synes jeg København er rigtig god til. 

LC: Dit soundtrack til byen?
PV: Över med Fastpoholmen. Ikke kun fordi min bror og Trine Trash spiller med, men også fordi det bare er smuk musik. Fastpoholmen spiller tit forskellige steder i København.

[ot-video][/ot-video]

Forelsket i et Dyr af Dennis Agerblad.

[ot-video][/ot-video]

Og så er der selvfølgelig min kærestes musik. Her er et nummer han har lavet i samarbejde med Hairwerk.

[ot-video][/ot-video]

LC: Selvom København er fantastisk, har du nu mulighed for at tilføje den ene ting, som du synes, byen mangler – hvad er det?
PV: Træer i gaderne. I alle gaderne. Ligesom i Berlin. Det er så rart.

Tusind tak fordi du ville dele dit København med os Peter! Læs mere om Peter Vadim og hans spændende arbejde med dans, koreografi og landskabsarkitektur her.