Tøjhusmuseet

0
350

I søndags fik jeg en helt ustyrlig trang til at gå på museum – og ikke bare et hvilket som helst museum, men TØJHUSMUSEET! Her har jeg ikke været siden jeg var barn, og jeg kunne huske min forventningens glæde og spænding over det store museum fyldt med faaarlige krigsgenstande. Og jeg kunne huske min fars tålmodige forklaringer på min evindelige spørgsmål: “Hvad er det?” og “Hvad er det?” og “Det?” Og jeg kan huske hans begejstring, når han fortalte løs og lærte mig om Danmarks krigshistorie.

Og det var lige præcis det, jeg trængte til i søndags. At genopleve denne stemning. Så jeg gik af sted mod Tøjhusmuseet. Bare mig. (Og det var faktisk første gang, jeg har været på museum helt alene – simpelthen dejligt! Tid til at fordybe sig!)

Tøjhusmuseet ligger lige ved Christiansborg, på Tøjhusgade i det gamle Tøjhus, som Christian IV byggede, og som blev indviet i slutningen af 1500-tallet. Tøjhusmuseet er et militærhistorisk museum, der fortæller om dansk militærhistorie fra 1500-tallet til i dag.  Selve bygningen er stor og flot. Man starter med at komme ind i en stor hal, hvor der er udstillet kanoner – massevis af kanoner, og de ældste er helt tilbage fra 1500-tallet. Og det er virkelig fascinerende at se, hvordan kanonerne i perioder har været overdådigt udsmykket. Dræbermaskiner, forklædt som kunst!

toejhusmuseet_kulturklik.dk
toejhusmuseet_kulturklik.dk

I samme hal er der også en udstilling om krigen i Afghanistan – bygget op som et besøg i en soldaterlejr. Fascinerende at få et indblik i, hvordan soldaterne har levet og boet.

Ovenpå er der en udstilling om Danmarks krige – faktisk er det en udstilling om intet mindre end 21 krige, der har formet Danmark. Og for sådan en som mig, så er det kræs at vandre igennem den danske krigshistorie. Og for at det ikke skal være løgn, så lærte jeg også nyt: Danmark har været i krig med Algeriet. Jeps! Den er god nok. Men det er åbenbart en begivenhed som i en årrække har været skrevet ud af den danske historie – men I kan læse mere her, hvis I lyster 🙂

Jeg vil gerne indrømme, at jeg ikke genfandt min barndoms oplevelser denne søndag på Tøjhusmuseet, men det havde jeg jo helt ærligt nok heller ikke forventet – men jeg havde en fantastisk interessant og dejlig eftermiddag. / Anne