Top 10 podcasts til din påske

0
341

Hvad søren skal du bruge alle disse påskedage til, når du er kommet igennem silden, snapsen, chokoladen og de skidne æg? Du skal høre podcast. Det vrimler med gode bud på din nye yndlingsformidlingsform, og nu får du en top 10 over de programmer, du ikke må misse.

Nu har du højst sandsynligt en række fridage foran dig, som skal bruges til at fejre påsken. Og hvordan gør man det? Man spiser sild og drikker snaps. Man mødes med familien og vennerne. Man tager i sommerhus. Man rejser. Man slapper af…. og man keder sig.

At kede sig er som bekendt rigtig sundt, men det er jo i sagens natur også drønkedeligt, og en måde at gøre kedsomheden fed på, er at lytte til podcasts. Her er der en masse kloge mennesker, der ganske gratis deler ud af deres viden, så du også kan blive klog. Jeg er så vild med podcasts, at jeg nærmest er stoppet med at se tv (med mindre, at Clement Kjersgaard, Signe Molde eller Astrid Berg er på skærmen), fordi jeg følger omtrendt 30 podcasts, der bliver opdateret enten ugentligt eller dagligt. Ja, jeg har travlt. Her får du – free of charge – top 10 over de allerbedste podcasts lige nu:

10. Song Exploder

songexploder-600px-560x278

En amerikansk podcast, der giver dig et indblik i, hvordan din yndlingssang er blevet til. De beder en kunstner om at bryde deres nummer ned i dele og fortælle om processen frem til det færdige nummer. Er du bare en lille smule musiknørd, er denne podcast et must. Og et ekstra plus er, at hver udgave varer ca. 15 minutter, så du kan nå at høre et afsnit, når du vasker op eller lægger tøj sammen.

Songexploder.net

 

9. Radio Information

dagbladet_information_ugemagasinet_radio_information

Dagbladet Information har også fået en radiokanal, selvfølgelig har de det. Og det er faktisk rigtig godt. Anna von Sperling er vært, og heldigvis får vi også lov at møde chefredaktør, Rune Lykkeberg, som – på trods af sin til tider lidt for høje stemmeføring (du får ikke mere ret af, at du råberog , Rune, du har allerede ret, så bare tag det roligt). Et godt magasinprogram på ca. 40 minutter, som giver nogle af ugens begivenheder perspektiv.

Information.dk/podcast

 

8. Stream Team

stream team radio24syv

Elsker du film og serier, men har du svært ved at få overblikket over, hvad du skal kaste dig over, og hvad du skal lade passere, så er Stream Team dit program. Værterne Kasper Lundberg og Frederik Dirks Gottlieb har en ny gæst i studiet hver uge, som er med til at anmelde de nyeste men også nogle ældre værker, og det giver en god dynamik og diskussion, hvor alle sjældent er helt enige.

Radio24syv.dk

7. Heartbeats

heartbeats

Det er faktisk lidt forkert, at jeg har hele Heartbeats’ podcast-katalog med som nummer 7 på listen, for der er en del, jeg ikke lytter til, og det er en del, jeg lytter til. Men der er virkelig mange gode programmer her, og dette gør Heartbeats til en radiokanal, som minder mere om en egentlig radiokanal end en podcast. Jeg vil især anbefale Kasper Windings gennemgang af musikkens historie fortalt fra forskellige storbyer i verden, public service-diskussionerne og dj-sets fra nogle af de dygtigste dj’s i landet.

Heartbeats.dk

6. TEDTalks

TedTalks

Der er vist ingen, der ikke ved, hvad TEDTalks er. Disse omkring 15-20 minutters indføring i alverdens emner, hvor eksperter forklarer, hvad de mener og er kommet frem til, er både underholdende og tankevækkende. Perfekt til en gåtur i pausen – og jeg kan endda bruge det arbejdsmæssigt til at få ideer til artikler. Win-win.

Ted.com

 

5. Bearnaise er dyrenes konge

bearnaise er dyrenes konge

Forfatter og journalist Martin Kongstad står bag Bearnaise er dyrenes konge, hvor han anmelder restauranter, mens han interviewer en aktuel person. Han er sindssygt dygtig til at skabe et intimt rum, hvor hans gæster åbner sig op og lader os lære dem lidt at kende. Restaurantanmeldelsen lytter jeg ikke så opmærksomt til, men det er kun fordi, interviewene er så interessante i sig selv, at jeg glemmer rigtig at lægge mærke til anmeldelserne – med mindre, at han lovpriser eller skælder ud, så griber det mig også.

Radio24syv.dk

4. Wikibeats

wikibeats

Dygtige Henrik Aagaard fortæller på rolig og behagelig vis om forskellige musikgenrer som eksempelvis grunge, grime, krautrock eller punk og giver os en grundig gennemgang af, hvad genren er, hvad den har betydet og betyder, og hvilke vigtige bands du skal kende inden inden for den pågældende genre. Serien er slut, så alle programmer ligger nu online, og det er naturligvis ikke alle genrer, han kommer igennem, men alligevel føler jeg mig godt informere inden for musikkens verden efter at have lyttet til alle programmerne.

Dr.dk/P6beat/wikibeats

3. Eksistens

eksistens på p1

Desværre er Eksistens på P1 lukket – mit absolut yndlingsradioprogram i lang tid. Det program har ændret flere ting i mit liv og givet masser af stof til eftertanke. Det gør det stadig, og jeg hiver ind imellem nogle af de gamle programmer frem for at blive mindet om, hvad jeg hørte og undrede mig over og lærte for nogle år siden. Især programmerne om simple living, sorg og overvågning var gode.

Dr.dk/p1/eksistens-radio

 

2. S-Town

s-town podcast

Fra holdet bag Serial og This American Life kommer S-Town, som også har fået gode anmeldelser, lige som de to første podcast-serier. Her er vi i Alabama, hvor en journalist efter opfordring fra en beboer i en lille by (som dybt hader byen) prøver at undersøge påstanden om, at en rigmand i byen har begået et mord og praler med at kunne slippe af sted med det. Spændende allerede fra første afsnit.

Stownpodcast.org

1. Den Korte Radioavis / Jamen det er jo mageløst

den korte radioavis

Det var tre hårde måneder, da Kirsten Birgit denne vinter skulle på orlov fra Den Korte Radioavis og i stedet ind på Weekendavisen. Først den 1. marts fik vi hende tilbage, heldigvis i topform, som forventet og som altid. Kirsten Birgit Schøitz Kretz Hørsholm og hendes nyhedsredaktør Rasmus Bruun er de eneste, der kan få mig til at lytte til en podcast dagligt, for her er der intet, man vil gå glip af. Som Ditte fra LoveCopenhagen fortalte i går: “Jeg skal bruge påsken til at komme up to date fra den 23. marts og til i dag.” Det er mange timer, men det gør man gerne, for som sagt: du vil ikke gå glip af et eneste øjeblik i selskab med Kirsten Birgit og Rasmus.

Radio24syv.dk

Boblere:
Slotsholmen: Bjarne Steensbeck med ugens update fra Borgen.
Euroman Podcast: Mest om tøj og fodbold, men også interviews med spændende personligheder
Brinkmann på P1: Landets mest populære og samtidig upopulære psykolog og forsker dykker ned i den teknologiske udviklings betydning for vores liv og fremtid.
Detox Din Hjerne: Om sundhedstendenser. Er dog ikke opdateret i en måned, så måske har de droppet den igen.
Politikens Poptillæg: Om alt, hvad der har med popkultur at gøre: fra Bowie og Drake til Twin Peaks og Skam.
Underground Musik: Dj sets med masser af bas. Din fest eller forfest er reddet, hvis du er til hiphop/elektronisk
Mads & Monopolet: Klassiker, men på en underlig måde fungerer formatet stadig.
Programmet om Ingenting: Det eneste program om ingenting, der fungerer. Som at sidde på en kaffebar eller et værtshus sammen med nogle spændende mennesker og bare lade samtalen flyde.
Third Ear: Det er stadig med hjerte i halsen og åben mund og polypper, at jeg lytter til Third Ear, når de udgiver nye historier.
P6 Beat Elsker: 6 timer med dygtige bands og artister. Især den om Bjørk kan jeg anbefale.
Jaguar: Få historien om den parterede taxachauffør, føj for en klam historie, der er meget spændende og uhyggelig at lytte til.
Jeg er utro – med Adam Holm: Min yndlingsherre, Adam Holm, dykker ned i, hvorfor både han og hustruen har været hinanden utro, når nu de elsker hinanden.
Sådan kan du høre det er: Når du har hørt disse programmer, kan du også på meget kort tid genkende, hvilken komponist der står bag et givent værk.

Rigtig god påske.

/Louise