Usædvanlige komplimenter – og hvorfor du skal give dem

0
352
Louise Taarnhøj
Der er et koncept, som hedder ‘usædvanlige komplimenter’. Det er selvfølgelig fra USA, og jeg blev selv udsat for det den dag, jeg opdagede, at det eksisterede.

Af Louise Taarnhøj

Nogle gange sker ting, som bare ikke kan være tilfældige. Ting, der får dig til at stoppe op og sige, ‘det var pokkers’, mens du rynker brynene og kigger ud i horisonten. Måske lidt samme undren, når nogen lige har slået dig i backgammon ved Seinen i Paris, og du nu har mistet alle dine kontanter. Du plejer jo at være så god til Backgammon. How did that happen? 

Anyways. Jeg gik en lang tur i dag og fik på et tidspunkt en sød besked i direct message på Instagram. Der er faktisk mange, der skriver til mig derinde, og det er altid dejligt at ‘snakke’ med vores læsere og følgere.

Men denne besked var fra en veninde/konkollega/mad-og-vin-åndsfælle, som skrev: “Du har altså god lyttesmag. Jeg elsker dine anbefalinger. Følger dem tit. Tak.”

Jeg blev så glad og gik straks i gang med at svare hende, mens jeg smilede stort til min telefon. Og gik ind i et par mennesker og en barnevogn… (jeg var ved Søerne, og der var trængsel).

Happier

Senere på dagen lyttede jeg til en podcast. Happier with Gretchen Rubin, hedder den. Jeg kender den faktisk ikke så godt, men nogle gange søger jeg på et emne, i dette tilfælde personlig udvikling, og så kommer der forskellige spændende bud. Her var der et program, der hed “Give Someone an Unusual Compliment”.

Og inden du læser videre, vil jeg lige gøre dig opmærksom på, at du ikke skal gå ind og google unusual compliments nu. Der dukker nemlig ret mange svinere i forklædning op – hvilket er en helt anden kunstart (min yndlings i denne kategori: hvor ser du godt ud med makeup). Det kan vi tage i en senere klumme.

Folk i solskin er smukke

Jeg lyttede opmærksomt, mens jeg travede gennem byen, og jeg kom helt instinktivt til at kigge på de mennesker, der gik forbi mig. Men i stedet for at observere dem, ledte jeg aktivt efter en ting, jeg kunne komplimentere.

Jeg sagde desværre ikke noget til dem, men det var utroligt nemt at finde noget ved ALLE dem, der gik forbi mig, som var ret fint og unikt. Måske er det fordi, de fleste mennesker bliver glade af at lade solens stråler falde på dem. Måske fordi glade mennesker er smukkere end sure. Måske fordi jeg endelig lagde mærke til det.

Det er dog ikke det, Unusual Compliments går ud på. Her skal du ikke lede efter noget udseendesmæssigt at komplimentere, hvilket også gør det svært at give til folk, du ikke kender.

Læg mærke til folk omkring dig

Konceptet går tværtimod ud på at finde en kvalitet ved folk, du kender, som personen nok ikke hører alt for ofte. I podcasten fortæller de om en kvinde, som altid giver meget varme kram – som om, hun er oprigtig glad for at se én. Det er ikke sikkert, at hun ved, at hun er unik på dette kramme-punkt, og derfor skal hun naturligvis have det at vide.

Jeg tænkte med det samme, at beskeden på Instagram netop var en Usædvanlig Kompliment. Og måske derfor blev jeg ekstra glad for den. Jeg kom også til at tænke på, at noget af det, der gør mig virkelig glad, det er, når folk netop følger mine anbefalinger. Eller siger noget i retning: “Du sagde engang til mig, at jeg skulle gøre det – og det gjorde jeg, og se hvor glad jeg er nu.”

Kender du det? Der er da ikke noget federe!

Dobbelt op på happy

Når man giver komplimenter – hvilken som helst kompliment – er der ikke én person, men to personer, der bliver glade. Det i sig selv er et lille mirakel. Men når man giver Usædvanlige Komplimenter, så er du nødt til rigtigt at se personen foran dig. Du bliver nødt til at lægge mærke til væremåde, til personlighed, til hvad personen får dig til at føle.

Min mor er rigtig god til at sige til ekspedienterne, når de har været glade og smilende. Så siger hun med et stort smil, “Tusind tak for venligheden”. Det giver en helt vildt god stemning, for ekspedienterne bliver overraskede. De er ikke vant til at få komplimenter for, at de er venlige og smilende. Men fordi venlighed og opmærksomhed er så vigtigt i interaktionen mellem mennesker, så skal hun naturligvis have det at vide!

Jeg er vild med konceptet Usædvanlige Komplimenter, og jeg vil øve mig hver dag på at give dem. Altså, virkelig se de mennesker, der er i mit liv. Både dem, der er der i fem minutter, men også dem, der har været der hele livet. For det vilde er faktisk, at den slags komplimenter sjældent glemmes. Hverken er dig eller af modtageren. Det er da smukt.

/Louise T.