Hvert år bliver hele teamet lidt forelsket i Roskilde Festivalen, når vi begynder at nørde alle de kompromisløse og seje initiativer, der skaber en bæredygtig festival for os alle!
I år har LoveCopenhagen fokus på bæredygtighed i forhold til alle de ting vi spiser og drikker, mens musikken brager derudaf. Og et af de initiativer, som vi synes er virkelig imponerende er Responsible Refund. Der bliver nemlig drukket rigtig mange øl på Roskilde Festival, og på magisk vis bliver cirka 8 millioner stykker pant emballage indsamlet og afleveret til Dansk Retursystem, så de kan blive genbrugt. Men det sker ikke af sig selv!
Responsible Refund er en social indsats under Roskilde Festival, med det formål at hjælpe og fejre pantsamlerne. Hvert år tager hundrede af mennesker fra hele Europa nemlig på Roskilde Festival, for at samle pant og tjene penge til dem selv og deres familier. De spiller en meget vigtig rolle på festivalen, ved at fremme genbrug og dermed festivalens bæredygtighed, men også fordi de tager en stor del af oprydningen efter os “almindelige” gæster.
Det kan du gøre for at pantsamlerne får en god oplevelse på Roskilde Festival
Det er desværre ikke alle, der behandler pantsamlerne lige pænt. Og det er trist.
Derfor har vi besluttet os for at tage en snak med de to bærende ildsjæle bag Responsible Refund, Mette Melchjorsen og Aicha Lind Ghabarou, der til dagligt arbejder for Morgencaféen og Nødherberget Grace, og derfor er tæt på mange af de hjemløse pantsamlere, som skal samle din og min pant, når Roskilde Festival 2019 løber af stablen lige om et øjeblik. Hvorfor? –
Så vi sammen kan gøre festivalen endnu bedre for de hårdtarbejdende pantsamlere. De bidrager nemlig i den grad til, at vi alle kan være stolte af at være en del af verdens sejeste festival, som hvert år sætter nye standarder for bæredygtigheden på festivalscenen.
Læs Aicha og Mettes tre bud på, hvad du kan gøre for, at pantsamlerne får en god oplevelse på Roskilde Festival her:
1. Lad være med at ødelægge dine dåser
Pantsamlerne bruger rigtig meget energi på at rette ødelagte dåser ud, fordi de ikke får ligeså meget pant for dem, hvis dåsen ikke er intakt. Det er noget af det, som gutterne altid er ærgerlige over. Samtidig er der unødvendig stor risiko for, at de skærer sig på de ødelagte dåser, når de prøver at rette dem ud med fingrene.
2. Brug kropssprog og mimik, når du snakker med pantsamlerne
Mange af pantsamlerne er flersprogede, men kun få taler dansk. Husk derfor at bruge kropssprog, hvis du vil i kontakt med en pantsamler eller igennem med et budskab – hvis du for eksempel ikke ønsker, at de tager din pant. Lad være med at råbe – ingen kan lide at blive råbt af.
3. Gi’ en high-five eller et smil med på vejen – det er god motivation
Det er rigtig hårdt arbejde at være pantsamler. En pantsamler arbejder i gennemsnit 14-16 timer i døgnet, så giv dem en high-five eller et smil med på vejen! Vi har alle brug for motivation, når vi er på arbejde.
Særligt i slutningen af Roskilde-ugen, hvor det strammer til og er endnu hårdere – gi’ dem lidt anerkendelse – de bliver SÅ glade <3
Mangler du arbejde på Roskilde Festival?
Responsible Refund mangler stadig engagerede, sociale og åbensindede frivillige, til at hjælpe med at gøre festivalen bedre for de hårdtarbejdende pantsamlere. Ansøg her: Frivillig Responsible Refund
Du kan også læse meget mere om projektet på Facebook @ResponsibleRefund
5 korte om Responsible Refund:
• Responsible Refund er en særligt uddannet arbejdsgruppe, der skaber kontakt og relationer til de gæster, der udelukkende kommer til Roskilde Festival for at tjene penge på at samle pant.
• Der er ca. 1000 frivillige involveret i panthåndteringen.
• Festivalen skønner, at omkring 300 pantsamlere fra ca. 15 forskellige lande besøgte festivalen i 2018.
• I 2019 uddeler pantguiderne fra Responsible Refund, som er iført grønne veste, bl.a. kasketter med festival-logo og handsker til pantsamlerne, og de hjælper med information om pantsystemet og mere generelt om muligheder og vilkår på festivalen.
• Roskilde Festival driver caféen Refunders’ Lounge, hvor pantsamlerne kan de få sig et hvil og et bad, slukke tørsten og få et gratis måltid lavet på råvarer indsamlet via festivalens madspildsprojekt.
God festival og husk at give din pantsamler en high-five med på vejen / Catharina
[…] Hvis du gerne vil læse mere Roskilde Festival 2019, så se vores indlæg om Alkoholfri Drinks og Responsible Refund. […]
Comments are closed.