9x9x9 på SMK

0
373
9 forfattere. 9 kunstværker. 9 skuespillere. Det er kort og godt, hvad hybriden 9x9x9 er for en oplevelse på SMK, hvor du netop nu og frem til den 30. april kan opleve de tre kunstarter gå op i en højere enhed på ganske underholdende vis midt i museets smukke sale. Ditte var sammen med en museums-rookie på en skræddersyet oplevelse i søndags – hvilket resulterede i en succesfuld aften for begge parter.

Ligesom Louise herfra bloggen er jeg ovenud begejstret for SMKs faste såvel som nye udstillinger – for ikke at tale om deres eminente fredagdagsbar, SMK Fridays, der altid er garant for en informativ, sjov og festlig aften. I søndags slog jeg endnu et smut forbi det imponerende og bombastiske museum, der efter min mening har Københavns mest unikke tilbygning. Anledningen var en ny omgang af 9x9x9, der traditionen tro diskede op med ni skuespillere fra Det Kongelige Teater, som på aftenen havde indtaget hver sit rum for at opføre ni små tekstværker, der var skrevet af ni af landets største forfattere som Suzanne Brøgger, Simon Fruelund og Svend Åge Madsen. Det hele blev fremført foran ni udvalgte kunstværker, som monologerne var udsprunget af. Med mig havde jeg min kæreste af en museums-rookie, der kun har været på Statens Museum for Kunst én gang i sit liv. Én gang. Lad os bare sige, at der lå et mindre pres på oplevelsen, der gerne skulle gøre det bedre end en aften på langs i sofaen med galoperende tømmermænd og junk fra Jagger.

En skræddersyet oplevelse for alle

Dørene åbnede kl. 17.30, hvor vi ankom og fik et program, som var stemplet med en farve, der viste vores startposition til aftenens første forestilling. Efter at have tanket op med hvidvin (til mig med aftagende tømmermænd) og danskvand (til ham med intensiverende tømmermænd), satte vi os til rette i museets skulpturgade, hvor prologen, der var skrevet af Jørgen Leth, blev fremfør kl. 18. Herefter skulle vi så følge farven på vores udleverede kort for at gå til aftenens første forestilling, som i vores tilfælde blev Ellen Hillingsø, der fremførte Suzanne Brøggers tekst ‘Tarantel med tamburin’ skrevet over kunstværket ‘En ægyptisk pottersælgerske ved Gizeh’ af Elizabeth Jerichau Baumann. Iklædt farverige silkegevandter og turban lå Hillingsø som en kvinde fra ‘1001 Nat’ og læste ovenpå en seng af ægte, tunge tæpper. Da kredsen omkring hende var blevet til en anseelig størrelse, begyndte hun sin fortælling. Da det sidste ord var sagt, blev der klappet begejstret, og så gik turen ellers til næste selvvalgte kunstværk og forestilling. Hvert lille stykkede varede ca. 10 min., og rækkefølgen på aftenen bestemte vi selv. Særligt ‘Some People’ skrevet af Christina Hagen og fremført af Ida Cæcilie Rasmussen foran Michael Anchers ‘Den Syge Pige’ ramte rent med sin monolog om København vs. Jylland. Der blevet grinet, klukket og nikket gen- og anerkendende undervejs, hvor unge som gamle sad og stod rundt om den unge skuespillerinde i guldjakke, nattøj og gummistøvler. Ingen tvivl om, at alle fik en unik oplevelse – selv dem med galoperende tømmermænd glemte, at sofaen havde råbt på dem, da de gik ud ad døren for at få et unikt indblik i sammensmeltningen af dansk kunst før og nu. Med andre ord: 9x9x9 er en kunstoplevelse, som du bør unde dig selv både med og uden tømmermænd, museums connoisseur såvel som rookie.

HVAD: 9x9x9 HVOR: SMK HVORNÅR: 2., 23. og 30. april kl. 17.30 – 21.30 PRIS: 245 kr.

/Ditte


In English

You can experience nine of the country’s best actors perform stories written especially for nine artworks by some of the country’s greatest writers at the exhibition ‘9x9x9’ at The National Gallery of Denmark.