Astrid Heise-Fjeldgren | Københavnersnuden #238

0
286
Ugens Københavnersnude er Astrid Heise-Fjeldgren, som står bag en af de mest interessante københavnerbøger, The Copenhagen Companion – en engelsk atypisk city-guide, der tager dig i hånden og lærer dig byen at kende på en nærværende og spændende måde. I denne uge inviterer hun os med til det København, hun selv elsker.

LC: Hvad har du gang i i øjeblikket? 
AHF: Jeg arbejder med at få ’The Copenhagen Companion’ ud så mange steder som muligt og er også så småt gået i gang med den næste Companion med fokus på grønne steder og grønne projekter i byen.

LC: Hvor bor du?
AHF: Tæt på Øresund metrostation.

LC: Hvor går du tur?
AHF: I Amager Strandpark – eller langs havnefronten.

LC: Hvor drikker du kaffe?
AHF: Jeg drikker te – fx på min lokale café 13z på Strandlodsvej, men ellers følger jeg bare med mine kaffedrikkende venner og nyder en kop te alle mulige steder. Det gør mig glad, når der er gjort noget ud af teen og ikke kun kaffen, det værdsætter jeg virkelig.

LC: Hvor spiser du?
AHF: Jeg har været vegetar hele mit voksenliv, og det er nu blevet 1000 gange nemmere end for 30 år siden … jeg burde være bedre til at prøve nye grønne steder, men hænger lidt fast i solide klassiske steder som Atlas Bar og Kate’s Joint (resten af familien/vennerne er ikke vegetarer, så vi går efter steder, der har både vegetar- og kødretter).

LC: Hvor fester du?
AHF: Jeg er ikke superfestlig, men til min 50-års fødselsdag sidste år tog vi efter middagen (på Kajakhotellet) et musikanlæg ned på stranden og dansede løs i en af de der mindeværdige 2018-sommernætter.

LC: Hvor inspireres du?
AHF: Rigtig mange steder, jeg er et ordmenneske, hvis blik fanges af skilte og reklamer, jeg læser alt muligt, falder i staver over kunst i det offentlige rum, graffiti-digte og folks samtaler overhørt i toget eller bussen.

LC: Hvad er dit yndlingssted i København?
AHF: Amager Strand, badebroen ved Station 2.

LC: Hvor har du sidst følt dig forelsket i København?
AHF: Da jeg i vinter sammen med min mellemste søn havde prøvegået gåturen ’along the water’ til bogen, og vi sejlede med havnebussen tilbage fra Teglholmen i februars tidlige tusmørke. Over os hang det smukkeste glasblå skær, og da vi nærmede os Langebro, oplyste en installation fra Copenhagen Light Festival Bølgen ved Kalvebod Brygge: Ren magi.

LC: Hvad er dit bedste minde om København?
AHF: En gåtur med min ældste søn en sen novemberaften for mange år siden. Strandparken var lige åbnet, og vi havde udsigt til de allerførste ’højhuse’, der var blevet opført ud til Amager Strandvej (Nu virker de huse ikke så høje længere). Mindet involverer en linje fra en Jens Unmack-sang. Se nedenfor.

LC: Din anbefaling til den bedste oplevelse i København?
AHF: Tag på vandet – det er den ypperste luksus med alt det vand i vores by – tag på havnerundfart, lej en båd eller endnu bedre en kajak, (jo, du kan godt) og udforsk alle de ny kanaler i Sydhavnen, ro ud gennem Slusen og ned til Fiskerihavnen. Ellers: rulleskøjter i Strandparken, de der glatte betonfliser er bare den rene fodchampagne – det er fedt året rundt, men undgå de massive badedage, hvor der er for mange mennesker på stierne.

LC: Dit soundtrack til byen?
AHF: På Spotify ligger ’The Copenhagen Companion’ playlisten. Det første nummer er ’Happy Ending’ hvor Jens Unmack synger: Afskedsbreve skrevet med skyline, hvad kunne et hjerte ønske sig mere …

LC: Selvom København er fantastisk, har du nu mulighed for at tilføje den ene ting, som du synes, byen mangler – hvad er det?
AHF: Jeg kan virkelig godt lide vores Hovedbibliotek, men jeg har lige været på Dokk1 i Århus, og sådan et storslået bibliotek med masser af plads og udsigt over vandet skal vi da også have.

Tusind tak, fordi du ville dele dit København med os, Astrid! 

GOD SØNDAG!