Christina Bruun Olsson | Københavnersnuden #265

0
380
Ugens Københavnersnude er Christina Bruun Olsson. Hun er selvstændig grafisk designer, underviser, foredragsholder og forfatter. Hun er nysgerrig og betragter sig selv som et legebarn, der elsker at eksperimentere, hvilket har ført hende til mange alternative projekter og oplevelser gennem sit fag. Hun har blandt andet udført en del projekter på metrobyggeriets Byens Hegn, for netop at prøve forskellige muligheder af visuelt, materiale- og størrelsesmæssigt, konceptuelt og i forhold til interaktionen med de forbipasserende. Mød hendes København her.

LC: Hvad har du gang i i øjeblikket?
CBO: Meget af min tid går med at sprede budskabet omkring min bog “Se dig for – 100 hverdagsmotiver”, som udkom i sommeren 2019. Ud over en række foredrag, er jeg blandt andet i gang med optagelser af en podcastserie om bogens emne, at betragte sin hverdag. Det er fantastisk sjovt og spændende, for denne første række optagelser tager udgangspunkt i hverdagsture med personer, der har hashtagget #sedigfor på deres Instagrambilleder. Det er skønt, at bogen har inspireret så mange og sjovt at høre, at det er forskellige emner, der fanger deres interesse.

Hvor bor du?
CBO: Jeg bor i et 50’er-hus i Brønshøj. Her er meget roligt – faktisk så roligt, at børnene kan mødes på vejen og sjippe og stå på skateboard, og så er vejen også samlingssted for sommerfester og loppemarkeder – det er herligt. Det bedste ved området her er de mange grønne områder som  Damhusengen og -søen, Volden og Utterslev Mose. Vi har skønne cafeer, forretninger og en gammel kirke … vi mangler bare en metro 🙂

Hvor går du tur?
CBO: Jeg går naturligvis ofte tur i netop de grønne områder omkring mit hjem. Men jeg går i det hele taget en hel del i min dagligdag – bruger benene som transportmiddel rundt i København og holder meget af at gå nye gen- og omveje, alt efter hvad tiden tillader. Det er ikke så meget for motionens skyld, mere for at gå på opdagelse og få øje på nye motiver.

Hvor drikker du kaffe?
CBO: Jeg har ikke nogen faste kaffesteder, men nyder meget gerne en kaffepause efter en gåtur. Jeg prøver at undgå de store kæder, hvor indretningen er forudsigelig konceptuel og ensformig og foretrækker derfor de mindre steder. Kan jeg få en plads ved vinduet, er det et ekstra plus, for det er simpelthen så underholdende at kigge ud på de forbipasserende – påklædningen, gangarten, mimikken … Er vejret til det, drikker jeg gerne en to-go-gaffe på en bænk eller trappesten – her kan jeg virkelig få visuel underholdning – hvis ikke af forbipasserende så af Københavns varierende byrum (arkitektur, parker, havn), reflekser fra vinduerne, skygger og lignende.

Hvor spiser du?
CBO: Jeg bliver meget hurtig lidt rundtosset, når jeg er sulten, og så skal det gå stærkt med at finde føde.Heldigvis er jeg ikke kræsen, og jeg kan nyde alt fra en banan eller medbragt sammenklap, der kan spises, mens jeg går, til et hurtigt besøg i pølsevognen (helst den økologiske med kartoffelmos) eller cafésandwich/salat. Igen alt efter tid og situation. Da jeg bor i Brønshøj, har jeg besøgt Cafe Staalvand en hel del de seneste 15 år, men der er kommet flere gode steder i Brønshøj, siden vi flyttede hertil, bla. Brønshøj Bistro. Melder sulten sig i nærheden af Gl. Kongevej, skal jeg helt sikkert have en sandwich på Henckell. Og Villa Vinos herlige tapastallerken med et glas god vin til er både super lækkert og dejligt uhøjtideligt på en fredag aften.

Hvor fester du?
CBO: Haha – fester foretrækker jeg i privat regi og ikke inde i byen. Men jeg kan godt lide at gå til koncerter  – det er vel også en slags fest? Og disse fester foregår jo forskellige steder alt efter band og stilart – fra Lille Vega til Roskilde Festival. Når hele byen holder fælles fest, som f.eks. under Pride, Karneval o.lign, så deltager jeg super gerne som tilskuer til festlighederne.

Hvor inspireres du?
CBO: Jeg er meget inspireret af hverdagen, hvilket min Instagramprofil tydeligvis afspejler. Om jeg befinder mig i Dyrehaven eller på Vesterbro, er der visuelle skatte overalt, hvor jeg kigger hen; mennesker, arkitektur, træer, farver, lys/skygger, osv. Jeg kan naturligvis nyde en smuk solnedgang men ligeledes stornyde en iturevet plakat på en elstander. Af steder, som jeg bevidst opsøger og betaler indgang til, vil jeg først og fremmest nævne de mange meget forskellige museer, som byen byder på – både kunst-, historiske- og naturvidenskabelige museer. Det betyder ikke så meget, om det er en mammut eller et maleri, jeg kigger på, for det er ikke kun de udstillede objekter, men også bla. kurateringen, og ikke mindst interaktionen mellem udstillingen og de besøgende, der er interessant at studere.

Hvad er dit yndlingssted i København?
CBO: Et af de steder, som jeg altid skal ind forbi og runde, når jeg er i nærheden, er Christiansborg Ridebane med de omkringliggende stalde og søjlegange. Der er en fantastisk ro herinde, dels pga. de omsluttende bygninger, dels pga hestene, som ved deres nærvær udstråler al tænkelig skønhed, og ved deres fravær stadig er til stede pga. sporene på ridebanen, duften fra hestepærerne eller vrinsken fra staldene. Sommetider går de løs i foldene andre gange bliver de reddet eller træner spændt for en hestevogn. Det er som at træde ind i en historisk lomme – helt eventyrligt.

Hvor har du sidst følt dig forelsket i København?
CBO: Uhh, den er svær, for jeg er faktisk ofte meget bevidst om, hvor skøn København er. Men når jeg oplever en ny udsigt over København, bliver jeg altid fascineret og det seneste år jeg jeg oplevet tre nye udsigter; Fra tårnet på Christiansborg Slot, tårnet på Nicolai Kirke (Kunsthal) og senest tagterrassen på Glyptoteket med den smukkeste udsigt ud over bygningens meget kuperede tagkonstruktion i irret kobber … ja, det lyder måske skørt, men den er så finurlig og betagende – det var virkelig en overraskelse, der slog luften ud af mig et øjeblik.

Hvad er dit bedste minde om København?
CBO: Jeg kan ikke komme på et “bedste minde”, for der er så mange og forskellige – det er jo netop de mange varierede muligheder, der er det gode ved København og jeg har både været barn, ung og selv have børn i byen i 20 år, så der er en hel del! Men det har været en stor oplevelse at sejle i kajak i havnen og kanalerne og opleve byen fra denne vinkel. Jeg har både sejlet sammen med min mand i dagslys, hvor vi sejlede rundt på opdagelse, og med min datter på arkitektur-rundvisning i den smukkeste solnedgang og med byens lys spejlende i de bølger, som vi sejlede på – wauw! Havde du spurgt hvor jeg har brugt mest til, ville jeg promte svare på skaterbanen i Fælledparken, hvor min søn er kommet i en del år. Det er det vildeste sted – er så imponeret og stolt over at der er så fantastisk gode skaterforhold i København.

Din anbefaling til den bedste oplevelse i København?
CBO: En gåtur, selvfølgelig. Da jeg er vild med vand holder jeg derfor speciel meget af turen fra Christianshavns Torv ud til Holmen og Refshaleøen … først langs med kanalen/kajen, over Trangravsbroen til Holmen og videre ud af Refshalevej. Dels varierer vandets karakter sig fra kanalerne til den mere åbne havn, dels holder jeg meget af at gå på opdagelse i det tætte, skæve og meget farverige byrum mellem huse og både langs kanalerne der åbner op og ændrer karakter ved Operaen og længere ude af Refshalevej. Det er en perle med uendelige af variationsmuligheder.

Selvom København er fantastisk, har du nu mulighed for at tilføje den ene ting, som du synes, byen mangler – hvad er det?
CBO: Under min studietid i 90’erne deltog jeg i en arkitektkonkurrence om et forslag til transport over havnen … jeg vil tro, at konkurrenceudbyderen havde forestillet sig en bro af en art, men mit bud lød på en transparent tunnel under vandet. Jeg vandt overraskende nok ikke (ha-ha) men det kunne da være ganske spændende, som et besøg hos pingvinerne og isbjørnene i Zoologisk Have, omsat til vores havn. Det vil måske give os lidt mere forståelse for havnens miljø hvis vi fik adgang til en sådan indsigt … eller udsigt … til både dyre- og planteliv og ikke mindst cykler og andet skrald på havnens bund?

Dit soundtrack til byen?
CBO: Jeg hører ikke musik, når jeg bevæger mig rundt. Og heldigvis, for det er simpelthen så skægt at lytte efter de små bidder af en samtale mellem to mennesker, i det øjeblik de går forbi. “Og SÅ sagde han, at…” – ja, så er der jo frit rum for fantasien 🙂

Tusind tak, Christina, fordi du ville dele dit København med os!

Se mere om Christinas projekter her.

GOD SØNDAG!