CLARA SOFIE KLAR MED NYT ALBUM

0
333

Den danske sangerinde Clara Sofie stjal vores hjerter for efterhånden en del år siden, og nu er hun klar med et spritnyt album, der udkommer i dag. Albummet hedder Understrøm og er på de forskellige streamingtjenester – og på vinyl – fra i dag. Vi har spurgt lidt ind til, hvordan det har været at arbejde med pladen – og samtidig blive mor.

LC: Hvad er temaet for albummet?
CS:
Temaet for albummet er vand. Og alle numrene har på den ene eller anden måde noget med det at gøre. Prøv engang at løbe sangtitlerne igennem. Der er ”Løbe i vand”, ”Dykker”, ”Sirenen”, osv. Den overordnede titel for albummet, nemlig ”Understrøm”, refererer til at bevæge sig under overfladen. Om at turde give slip og lade sig falde ned i dybet, det mørke, usikre og skæve, og turde stå ved sig selv, hvor besværligt eller nemt, grimt eller pænt det end måtte være. Vandmetaforen rummer mange muligheder som passer godt med, hvor jeg var og er i mit liv, mit sind og i min musik; kontrasten mellem overflade og dybet, at være ude af sit naturlige element og afsøge nye territorier.

Clara Sofie Understrøm

LC: Du har skrevet og produceret det selv – hvordan har denne proces været, og hvem har du arbejdet sammen med?
CS: Ja, jeg har selv siddet bag knapperne og lavet hele lortet selv i mit Ableton Live. Det vil sige, at jeg ikke har haft nogen samarbejdspartner. Kun me, myself and I. Hele missionen med albummet har været at finde ud af, hvem jeg egentlig var. Jeg gennemgik en svær tid, hvor det pludselig var gået op for mig, at jeg havde gjort tingene lidt for hurtigt og uovervejet med en tendens til at lytte lidt for meget til andres meninger og løfter. I processen havde jeg mistet mig selv. Min måde at genfinde mig selv på var at smide alt, hvad jeg havde i hænderne og gå 100 % gør-det-selv helt fra bunden. Jeg kan huske euforien, da jeg først fandt ud af at jeg faktisk kunne producere selv. Det var med ”Løbe i Vand”. Pludselig faldt det hele i hak og havde sin helt egen lyd. Min lyd! Jeg har altid selv skrevet mine sange og også indspillet og klippet mine egne vokaler, men musikproduktion var nyt for mig. Så med dette album kan jeg for første gang sige, at jeg er med hele vejen. Fra tanke til produktion og sangskrivning til det visuelle, osv. Det har skabt en kompromisløshed i musikken, jeg aldrig har haft før. Det kan godt være, at der er fejl, men det er MINE fejl.

LC: Hvad har været det bedste ved processen? Og det sværeste?
CS:
Begge spørgsmål har samme svar. Både det bedste og det sværeste har været at lave albummet alene. En proces i samarbejde med andre er uundgåeligt fuld af kompromiser. Det kan både være godt og skidt, men her har jeg måtte tage stilling til alt selv. Og det har været nødvendigt for mig for, at outputtet kunne blive 100 % rent. Nu er jeg også utålmodigt anlagt, så uafhængigheden har virkelig passet mig godt. Jeg kunne arbejde præcis, når jeg ville uden at skulle lave aftaler med andre og vente på, at de havde tid. På den anden side har processen været ret isoleret og ensom. Jeg har ikke haft nogen at dele op- og nedturene med på samme måde som før i tiden, hvor jeg havde producersamarbejder. Og jeg har måtte gå ture hver dag ude blandt andre mennesker for bare lige at få bekræftet, at jeg eksisterer.

LC: Du er netop blevet mor – er det ikke hårdt med en nyfødt baby og et ‘nyfødt album’? 
CS:
Jo, der er nok at se til, men du kan samtidig gange opturen med to! Jeg synes egentlig, at det at blive mor har givet mig endnu mere fokus. Der er ikke tid til fin-tænkning. Kun det vigtige. Min datter ligger og smiler til mig, mens jeg laver dette interview. Det er sgu da guld værd!

LC: Skal du ud at spille live i forbindelse med pladen? Hvor kan man opleve dig?
CS:
Yes, det skal jeg. Jeg spillede under modeugen ss17 til Maikel Tawadros modeshow. Derudover spiller jeg nu her d. 1. september i Pumpehusets Byhave og så igen d. 29. oktober på Versehuset i Næstved, d. 3. november på BETA i København og d. 4. november på Kansas City i Odense. Flere datoer coming up…

Tusind tak for det inspirerende interview og tillykke med pladen, Clara Sofie. Vi glæder os til at bruge weekenden på at lytte til Understrøm!

GOD FREDAG!