DET STORE ÆDEGILDE I DANSEHALLERNE

0
327
Et teaterstykke over kultfilmen Det Store Ædegilde, hvor skuespillerne er danske kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister. Det er kort og godt, hvad du netop nu kan se i Dansehallerne. I lørdags trodsede jeg snestorm og glatte veje for at se stykket, der har rumsteret i mit hoved lige siden.

Det Store Ædegilde - FixFoxy - Foto Søren Meisner -9085Det Store Ædegilde - FixFoxy - Foto Søren Meisner -9575

Foto: Søren Meisner

Skal du føle dig priviligeret, når du har råd til at tage en tur i teatret? Ja, det skal du. Det er nemlig langt fra alle, der har den luksus, som jeg til tider tager for givet. I lørdags var jeg sammen med min veninde Maria til urpremiere på Det Store Ædegilde i Dansehallerne, hvor otte kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister tog os med på en tur gennem scenerne fra kultfilmen af samme navn fra 1973, hvor tre mænd fra kultureliten vil æde sig ihjel på en weekend. Mens skuespillerne på scenen spiser sig gennem østers og andre delikatesser, der overskrider deres normale rådighedsbeløb, fortælles deres personlige historier, frustrationer og drømme for forfremtiden på en både humoristisk, tankevækkende og underholdende facon.

Det Store Ædegilde - FixFoxy - Foto Søren Meisner -9418

Os og dem

Det bliver hurtigt tydeligt, at skuespillernes livssituation står i stor kontrast til den, som filmens medvirkede står i, for stykket handler om dem, som har, og dem, som ikke har. For mens nogen har råd til at æde sig selv ihjel, har andre knap nok råd til at overleve. Dermed bliver en tur i teatret eller biografen også en yderst priviligeret luksus, som nogen er helt udelukket fra. Ikke mig. Måske heller ikke dig, kære læser. Men rigtig mange andre i det her land. Og det er ikke forbi, at vi nu skal til at skamme os over de økonomiske privillegier, som vi har. Vi skal bare huske, at sætte pris på dem. LoveCopenhagen er om alt det gode i byen – både det, som koster, og det, som er gratis. Jeg er så heldig, at jeg kan nyde begge dele og gør det med stor glæde. Og endnu større glæde efter, at jeg har set dette stykke.

/Ditte

Det Store Ædegilde spiller til og med 1. december. Læs mere her.

Se her vores umiddelbare reaktion på stykket ved urpremieren i lørdags:

(Beklager den ringe kvalitet – vi manglede tekniker-Louise på denne).

Vi var inviteret til Det Store Ædegilde af Fix&Foxy