Guide: Her kan du bade i København

3
295

København er blevet kåret til verdens bedste badeby, og selvom det sikkert frister at blive kølet ned og hoppe direkte i havnen, er det langt fra alle steder, hvor du rent faktisk må bade. Bliv klogere på Københavns havnebade, badezoner og sandstrande her. 

 

Af Louise Bro

Der er intet bedre end en kold dukkert på en varm sommerdag, og København har heldigvis indtil flere havnebade, badezoner og skønne strande, som du frit kan benytte. Og selvom mange allerede tager det første spring i forårsmånederne, hvilket er tilladt året rundt ved badezonerne i havnen, så åbner havnebadene først officielt den 1. juni og har åbent frem til 30. september. Det er ret unikt at have en storby med så rent vand, at man også kan bade i havnen til trods for en ganske heftig aktivitet og trafik af motorbåde, havnebusser, kanalrundfarter og kajakker. Det er vi naturligvis selv meget glade for, men det er også blevet noteret i udlandet, og det amerikanske nyhedsmedie CNN har da også tidligere kåret København som verdens bedste badeby foran populære badedestinationer som Sydney, Lissabon og Rio de Janeiro.

Selvom vandet generelt er ganske rent i og omkring København, så er det vigtigt at vide, at når det har regnet, så bliver der ledt både regn- og kloakvand ud i havnen – og så er der altså rødt flag. Sagt med andre ord, så kan der være colibakterier i vandet. Hvis du vil være sikker på, at det er sikkert at bade, så download app’en Badevand eller tjek Badevand.dk inden badeturen.

 

HAVNEBADE

Der er tre havnebade i Københavns havn, som har døgnåbent fra 1. juni til 30. september – og er bemandet med livreddere fra kl. 11-19. Det er ganske gratis at benytte havnebadene, og vandkvaliteten bliver løbende kontrolleret af miljøkontrollen. 

Havnebadet Islands Brygge

Havnebadet ved Bryggen er godt besøgt i sommermånederne af motionssvømmere, børnefamilier og i det hele taget alle, der trænger til at blive kølet ned i varmen. Derudover er der altid liv og glade dage på den store anlagte græsplæne langs Bryggen, som mange benytter til at slikke sol, grille, slappe af og feste, så hvis du bare skal have en hurtig dukkert, kan det være lidt af en udfordring at komme til i havnebadet på de varme dage. Havnebadet har et motionsbassin på 75 meter, en udspringsplatform med tre vipper, et børnebassin og et småbørnebassin.
HVOR: Islands Brygge 14, 2300 KBH S

Havnebadet Fisketorvet

Havnebadet på Vesterbro lige ved Fisketorvet er knap så overbefolket som havnebadet på Bryggen – og er derfor lidt mere populært blandt motionssvømmere, og dem der trænger til en hurtig dukkert. Der er et motionsbassin på 50 meter, et springbassin og udspringsplatform med tre vipper, og et børnebassin.
HVOR: Kalvebod Brygge 55, 1560 KBH V

Havnebadet ved Sluseholmen

Havnebadet ved Sluseholmen i Sydhavnen er en lille lagune bygget på flydende træpontoner, hvor man også kan ligge og sole sig. Ligesom ved Islands Brygge er der desuden et anlagt græsareal på kajen, hvor man kan slænge sig mellem badeturene. Havnebadet har et motionsbassin på 25 meter, en udpringsbro med to vipper, et ungdomsbassin og et børnebassin.
Hvor: Ben Websters Vej 69, 2450 KHV SV

 

BADEZONER

Hvis man ikke er til de lukkede og anlagte havnebade, er der også fem officielle badezoner i Københavns havn, som er afgrænset med markeringsbøjer, flydespær, redningsliner og redningsstiger, hvor der bliver skiltet med Badning Tilladt. Selvom det måske frister at hoppe i direkte fra kajen, er det rent faktisk forbudt at bade andre steder i havnen end ved badezonerne, og det kan give en bødestraf. Reglerne er udelukkende lavet for at skabe større sikkerhed i havnen, da det simpelthen er for svært for de sejlende at se badegæsterne i vandet, og det kan desuden være decideret usundt at bade i visse områder på grund af dårlig vandkvalitet og overløb fra kloak- og regnvand.

Der er dog heldigvis allerede planer om at anlægge endnu flere badezoner i Københavns havn, men indtil da må du nøjes med de fem. Badezonerne er i modsætning til havnebadene ikke bemandet med livreddere.

Badezone Halfdansgade – Islands Brygge

Et stenkast fra Havnebadet på Islands Brygge er der også en badezone, og det er ikke, som mange måske tror på den brede træbrygge ned mod cykelbroen. Det er et tydeligt afmærket område med gule flydespær, som i øvrigt har åbent året rundt, hvis man også skulle have lyst til en iskold dukkert om vinteren.
HVOR: På kajen for enden af Halfsdansgade, 2300 KBH S

Badezone Bølgen – Kalvebod Brygge

Det var længe alt for fristende og oplagt at bade ved Kalvebod Brygges havnepromenade, Bølgen, men det er først i august 2019 blevet officielt tilladt at bade. Badezonen er som alle andre tydeligt markeret med gule flydespær, så nu kan du være helt tryg ved at springe i vandet uden at frygte forbisejlende både eller bakteriefyldt vand.
HVOR: Bølgen på Kalvebod Brygge, 1560 KBH V

Badezone Havnevigen – Islands Brygge

Godt gemt væk på Havnevigen ved Viggo Kampmanns Plads i den sydligste del af Islands Brygge finder du en badezone med en kunstigt anlagt strand. Da der er tale om en vig, bliver der konstant recirkuleret vand fra havnebassinet, og vandkvalititen er derfor den samme som i havnebadene, men vandet ser ikke altid helt så klart ud. Sandstranden er ganske vist ikke særlig stor, men det er enormt hyggeligt og nemt at komme til, uanset om man skal ligge og dase eller bare skal have en hurtig dukkert.
HVOR: Viggo Kampmanns Plads, 2300 KBH S

Badezonen ved Havnevigen har både en badebro og en kunstigt anlagt sandstrand.

Badezone Havnegade – Nyhavn

Denne badezone er en af de nyeste tilføjelser, og endelig er der kommet en badezone i Indre By, nærmere bestemt på Havnegade for enden af Nyhavn. Badezonen består af et fint lille bassin, så hvis du ikke har det godt med at bade i det fri, har dette bassin en bund.
HVOR: Havnegade 46, KBH K

Badezone Søndre Refshalebassin – Refshaleøen

Refshaleøen er efterhånden blevet taget godt i brug med adskillige events og festivaler som Haven og Distortion, og nu er der også åbnet en badezone i de rå og industrielle omgivelser. Badezonen åbnede i juli 2018, og et stenkast derfra er der også mulighed for at bade ved den nærliggende restaurant og café La Banchina, som har en lille badebro.
HVOR: Refshalevej 151, 1432 KBH K

Badezonen ved Søndre Refshalebassin.

Badezone La Banchina – Refshaleøen

Et stenkast fra Refshalebassinet ligger der også en badezone ved den populære café La Banchina. Den lille badebro er ofte omsværmet og populær om sommeren, men det er kun for nyligt, at det også blev tilladt at bade der, og nu er området afmærket som en badezone – både sommer og vinter.
HVOR: Refshalevej 141, KBH K

Badezone Halvandet – Refshaleøen

Selvom Strandbaren Halvandet i mange år havde rigeligt med sand, så var det først i 2016, at der endelig blev etableret en badezone. Med udsigt til havnen og Langelinie på den anden side er der altså rig mulighed for at lounge på liggestole, mens musikken og de kolde drinks fra Strandbaren sørger for sætte stemningen.
HVOR: På Refshalevej 325 ved Café Halvandet, 1432 KBH K

Badezone Teglholm Brygge – Sydhavn

Endnu en af de nyere tilføjelser til de efterhånden mange badezoner i København er i Sydhavn. Ved Teglholm Brygge finder du en badezone med en hyggelig lille badebro, og et lille anlæg med adgang til vandet, som er afgrænset med flydespærrer.
HVOR: Teglholmsgade 10E, 2450 KBH SV

Richard Boones Vej – Sydhavn

Et andet sted i Sydhavn ganske tæt på Teglholm Brygge finder du en anden ny badezone ved Richard Boones Vej. Badezonen ligger ligeledes i forlængelse af en lille badebro og vandtrappe, og er afspærret med flydespær.
HVOR: Richard Boones Vej, 2450 KBH SV

Badezone Sandkaj – Nordhavn

På den yderste del af den 400 meter lange Sandkaj Brygge i Nordhavn er der en badezone med hele to bassiner med adgang fra en bred sidetrappe. Og når man ikke plasker rundt i vandet er der fin mulighed for at nyde den nye arktitektur i Nordhavn med Portland Towers i baggrunden og også en fin udsigt til FN-bygningen og Trekroner Fort.
HVOR: For enden af Sandkaj (ved nr. 27), 2150 Nordhavn

STRANDE

Hvis havnebade, brygger og bassiner ikke trækker, så er der selvfølgelig også muligheden for at tage på stranden, og du er heldigvis aldrig langt fra en badetur i København takket være to kunstigt anlagte sandstrande.Amager Strandpark
Københavns største strand, den kunsigt anlagte Amager Strandpark strækker sig over næsten 5 kilometer med en bypark, en lagune og en hvid sandstrand direkte ud til Øresund. Der er desuden den lange boardwalk og fem bunkere med mad, is og kolde forfriskninger samt toiletter. Der er i det hele taget en hel del aktivitet i Strandparken, og selv på en overskyet dag kommer du ikke til at kede dig med aktiviteter som minigolf, fodboldgolf, kajak, surfing, beachvolley – og mulighed for at grille på græsarealerne. Udover den lange sandstrand er der i hver ende også badeanstalterne Helgoland og Kastrup Søbad.

Svanemølle Strand
Svanemølle Strand på ydre Østerbro kan ikke prale af en lige så lang sandstrand som Amager Strandpark, og derfor bliver stranden hurtigt proppet på de varme dage. Til gengæld er der også en 130 meter lang mole, som fungerer som badebro, så det er aldrig umuligt at få en hurtig dukkert eller bare slænge sig og nyde udsigten til Svanemølleværket, lystbådehavnen og Øresund. Sandstranden er ligesom på Amager kunstigt anlagt med børnevenligt lavt vand længst inde og dybere vand langs træmolen.

/Louise Bro

 

 

3 COMMENTS

  1. […] En tur på stranden i byen København er lige blevet kåret som verdens bedste badeby, og det med god grund! På lørdag siger vejrudsigten 22 grader og skyfrit, og det er en perfekt anledning til at tage ud og slappe af i solen og bade. Lørdag formiddag vil jeg derfor hoppe på cyklen og køre ud til Havnevigen på Islandsbrygge. Der er ikke mange som kender til badezonen, og der er derfor ikke lige så crowded, som mange andre steder i København. Du finder den kunstigt anlagte strand, hvor man frit må bade, på Havnevigen ved Viggo Kampmanns Plads i den sydligste del af Islands Brygge. Sandstranden er ikke så stor, men den er hyggelig og nem at komme til. Jeg glæder mig til at bruge min lørdag på at dase i solen, mens jeg nørder Roskilde-playlister på Spotify og får årets første dukkert. Louise Bro har lige skrevet en hel guide til, hvor man kan bade i København, som jeg kun kan anbefale dig at læse! Tjek den ud lige her. […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here