Guide: Her kan du bade i København

Guide: Her kan du bade i København

by 04/06/2018
København er blevet kåret til verdens bedste badeby, og selvom det sikkert frister at blive kølet ned og hoppe direkte i havnen, er det langt fra alle steder, hvor du rent faktisk må bade. Bliv klogere på Københavns havnebade, badezoner og sandstrande her. (In English below)

 

Af Louise Bro

Der er intet bedre end en kold dukkert på en varm sommerdag, og København har heldigvis indtil flere havnebade, badezoner og skønne strande, som du frit kan benytte. Og selvom mange allerede tager det første spring i forårsmånederne, hvilket er tilladt året rundt ved badezonerne i havnen, så åbner havnebadene først officielt den 1. juni og har åbent frem til 30. september. Det er ret unikt at have en storby med så rent vand, at man også kan bade i havnen til trods for en ganske heftig aktivitet og trafik af motorbåde, havnebusser, kanalrundfarter og kajakker. Det er vi naturligvis selv meget glade for, men det er også blevet noteret i udlandet, og det amerikanske nyhedsmedie CNN har da også kåret København som verdens bedste badeby foran populære badedestinationer som Sydney, Lissabon og Rio de Janeiro.

Selvom vandet generelt er ganske rent i og omkring København, så er det vigtigt at vide, at når det har regnet, så bliver der ledt både regn- og kloakvand ud i havnen – og så er der altså rødt flag. Sagt med andre ord, så kan der være colibakterier i vandet. Hvis du vil være sikker på, at det er sikkert at bade, så download app’en Badevand eller tjek Badevand.dk inden badeturen.

 

HAVNEBADE

Der er tre havnebade i Københavns havn, som har døgnåbent fra 1. juni til 30. september – og er bemandet med livreddere fra kl. 11-19. Det er ganske gratis at benytte havnebadene, og vandkvaliteten bliver løbende kontrolleret af miljøkontrollen. 

Havnebadet Islands Brygge
Havnebadet ved Bryggen er godt besøgt i sommermånederne af motionssvømmere, børnefamilier og i det hele taget alle, der trænger til at blive kølet ned i varmen. Derudover er der altid liv og glade dage på den store anlagte græsplæne langs Bryggen, som mange benytter til at slikke sol, grille, slappe af og feste, så hvis du bare skal have en hurtig dukkert, kan det være lidt af en udfordring at komme til i havnebadet på de varme dage. Havnebadet har et motionsbassin på 75 meter, en udspringsplatform med tre vipper, et børnebassin og et småbørnebassin.
HVOR: Islands Brygge 14, 2300 KBH S

Havnebadet Fisketorvet
Havnebadet på Vesterbro lige ved Fisketorvet er knap så overbefolket som havnebadet på Bryggen – og er derfor lidt mere populært blandt motionssvømmere, og dem der trænger til en hurtig dukkert. Der er et motionsbassin på 50 meter, et springbassin og udspringsplatform med tre vipper, og et børnebassin.
HVOR: Kalvebod Brygge 55, 1560 KBH V

Havnebadet ved Sluseholmen
Havnebadet ved Sluseholmen i Sydhavnen er en lille lagune bygget på flydende træpontoner, hvor man også kan ligge og sole sig. Ligesom ved Islands Brygge er der desuden et anlagt græsareal på kajen, hvor man kan slænge sig mellem badeturene. Havnebadet har et motionsbassin på 25 meter, en udpringsbro med to vipper, et ungdomsbassin og et børnebassin.
Hvor: Ben Websters Vej 69, 2450 KHV SV

 

BADEZONER

Hvis man ikke er til de lukkede og anlagte havnebade, er der også fem officielle badezoner i Københavns havn, som er afgrænset med markeringsbøjer, flydespær, redningsliner og redningsstiger, hvor der bliver skiltet med Badning Tilladt. Selvom det måske frister at hoppe i direkte fra kajen, er det rent faktisk forbudt at bade andre steder i havnen end ved badezonerne, og det kan give en bødestraf. Reglerne er udelukkende lavet for at skabe større sikkerhed i havnen, da det simpelthen er for svært for de sejlende at se badegæsterne i vandet, og det kan desuden være decideret usundt at bade i visse områder på grund af dårlig vandkvalitet og overløb fra kloak- og regnvand.

Der er dog heldigvis allerede planer om at anlægge endnu flere badezoner i Københavns havn, men indtil da må du nøjes med de fem. Badezonerne er i modsætning til havnebadene ikke bemandet med livreddere.

Badezone Halfdansgade – Islands Brygge
Et stenkast fra Havnebadet på Islands Brygge er der også en badezone, og det er ikke, som mange måske tror på den brede træbrygge ned mod cykelbroen. Det er et tydeligt afmærket område med gule flydespær, som i øvrigt har åbent året rundt, hvis man også skulle have lyst til en iskold dukkert om vinteren.
HVOR: På kajen for enden af Halfsdansgade, 2300 KBH S

Badezone Bølgen – Kalvebod Brygge
Det var længe alt for fristende og oplagt at bade ved Kalvebod Brygges havnepromenade, Bølgen, men det er først i august 2019 blevet officielt tilladt at bade. Badezonen er som alle andre tydeligt markeret med gule flydespær, så nu kan du være helt tryg ved at springe i vandet uden at frygte forbisejlende både eller bakteriefyldt vand.
HVOR: Bølgen på Kalvebod Brygge, 1560 KBH V

Badezone Havnevigen – Islands Brygge
Godt gemt væk på Havnevigen ved Viggo Kampmanns Plads i den sydligste del af Islands Brygge finder du en badezone med en kunstigt anlagt strand. Da der er tale om en vig, bliver der konstant recirkuleret vand fra havnebassinet, og vandkvalititen er derfor den samme som i havnebadene, men vandet ser ikke altid helt så klart ud. Sandstranden er ganske vist ikke særlig stor, men det er enormt hyggeligt og nemt at komme til, uanset om man skal ligge og dase eller bare skal have en hurtig dukkert.
HVOR: Viggo Kampmanns Plads, 2300 KBH S

Badezonen ved Havnevigen har både en badebro og en kunstigt anlagt sandstrand.

Badezone Sandkaj – Nordhavn
På den yderste del af den 400 meter lange Sandkaj Brygge i Nordhavn er der en badezone med hele to bassiner med adgang fra en bred sidetrappe. Og når man ikke plasker rundt i vandet er der fin mulighed for at nyde den nye arktitektur i Nordhavn med Portland Towers i baggrunden og også en fin udsigt til FN-bygningen og Trekroner Fort.
HVOR: For enden af Sandkaj (ved nr. 27), 2150 Nordhavn

Badezone Halvandet – Refshaleøen
Selvom Strandbaren Halvandet i mange år havde rigeligt med sand, så var det først i 2016, at der endelig blev etableret en badezone. Med udsigt til havnen og Langelinie på den anden side er der altså rig mulighed for at lounge på liggestole, mens musikken og de kolde drinks fra Strandbaren sørger for sætte stemningen.
HVOR: På Refshalevej 325 ved Café Halvandet, 1432 KBH K

Badezone Søndre Refshalebassin – Refshaleøen
Refshaleøen er efterhånden blevet taget godt i brug med adskillige events og festivaler som Haven og Distortion, og nu er der også åbnet en badezone i de rå og industrielle omgivelser. Badezonen åbnede i juli 2018, og et stenkast derfra er der også mulighed for at bade ved den nærliggende restaurant og café La Banchina, som har en lille badebro.
HVOR: Refshalevej 151, 1432 KBH K

Den nye badezone ved Søndre Refshalebassin.


STRANDE

Hvis havnebade, brygger og bassiner ikke trækker, så er der selvfølgelig også muligheden for at tage på stranden, og du er heldigvis aldrig langt fra en badetur i København takket være to kunstigt anlagte sandstrande.Amager Strandpark
Københavns største strand, den kunsigt anlagte Amager Strandpark strækker sig over næsten 5 kilometer med en bypark, en lagune og en hvid sandstrand direkte ud til Øresund. Der er desuden den lange boardwalk og fem bunkere med mad, is og kolde forfriskninger samt toiletter. Der er i det hele taget en hel del aktivitet i Strandparken, og selv på en overskyet dag kommer du ikke til at kede dig med aktiviteter som minigolf, fodboldgolf, kajak, surfing, beachvolley – og mulighed for at grille på græsarealerne. Udover den lange sandstrand er der i hver ende også badeanstalterne Helgoland og Kastrup Søbad.

Svanemølle Strand
Svanemølle Strand på ydre Østerbro kan ikke prale af en lige så lang sandstrand som Amager Strandpark, og derfor bliver stranden hurtigt proppet på de varme dage. Til gengæld er der også en 130 meter lang mole, som fungerer som badebro, så det er aldrig umuligt at få en hurtig dukkert eller bare slænge sig og nyde udsigten til Svanemølleværket, lystbådehavnen og Øresund. Sandstranden er ligesom på Amager kunstigt anlagt med børnevenligt lavt vand længst inde og dybere vand langs træmolen.

/Louise Bro

 


 

IN ENGLISH

Copenhagen has been named the best city for swimming by CNN and we, of course, understand why. Since Copenhagen is surrounded by clean water – you can take a swim in both the harbour and the sandy beaches on a hot summer day. But be aware that even though you may see many locals jumping directly into the water from the docks in the harbour – it is only legal to swim in the official harbour baths and bathing zones. Swimming anywhere else in the harbour can issue a fine from the police.

HARBOUR BATHS
There are three harbour baths in Copenhagen harbour, which are open from June 1 to September 30, and are overseen by lifeguards from 11-19. It is free to use the harbour baths, and the water quality is continuously checked by the environmental control. The harbour baths offer open-air pools and in most cases also room for sun-bathing and lounging on a boardwalk or grass area nearby.

Islands Brygge
The harbour bath at Islands Brygge has a 75-meter swimming pool, a diving pool with springboards and two pools dedicated to children. WHERE: Islands Brygge 14, 2300 Copenhagen S

Fisketorvet
The harbour bath on Vesterbro right by Fisketorvet has a 50-meter swimming pool a diving pool with springboards and one pool for children. WHERE: Kalvebod Brygge 55, 1560 Copenhagen V

Sluseholmen
The harbour bath at Sluseholmen in the South Harbour of Copenhagen has a 25-meter swimming pool, springboards and two pools for children. WHERE: Ben Websters Road 69, 2450 Copenhagen SV

BATHING ZONES
Even though Copenhagen harbour is quite busy with boats, kayaks and much more – there are five official bathing zones, which are restricted areas where bathing is permitted. These are usually only a wooden boardwalk with a ladder to get out of the water, but since the area around the bathing zone is marked often with yellow buoys, boats can easily see the people bathing. The bathing zones are marked with floodlights, buoys, rescue equipment and a Bathing Allowed-sign. The bathing zones are not overseen by lifeguards so please be adviced that swimming is at your own risk.

Halfdansgade – 2300 Copenhagen S
Very close to the harbour bath on Island Brygge is also a bathing zone clearly marked with yellow buoys – on the really crowded days in the harbour bath, this might be a better option for a quick swim.
WHERE:
At the end of Halfdansgade on Islands Brygge

Bølgen / Kalvebod Brygge – 1570 Copenhagen V
The beautiful bridge and promenade on Kalvebod Brygge right by the waterfront called Bølgen (Wave) has long been a popular spot for bathing, but it wasn’t officially allowed until August 2019. After a nice swim there is plenty of spots to lounge on the promenade and enjoy the sun.
WHERE: Bølgen (the Wave) on Kalvebod Brygge.

Havnevigen – 2300 Copenhagen S
This bathing zone is well hidden away at the end of Islands Brygge on Amager and also features an artificial beach. The beach is quite small and located in the residential area Havnevigen so the atmosphere is quite intimate and cosy.
WHERE: Just by Viggo Kampmanns Plads

Halvanden – Refshaleøen
If you’re looking for a cool Ibiza feel the bathing zone by the beach café Halvandet is the spot for you. The café and bar has cold drinks, cool music, sand and a bathing zone in the harbour – and you can even take the harbour bus directly there.
WHERE:
On Refshalevej 325 at Café Halvandet

Sandkaj – Nordhavn
One of the newest bathing zones is located in the new area of Copenhagen called Nordhavn. This areas features stunning architecture and also a 400-metre long boardwalk with a bathing zone.
WHERE:
At the end of Sandkaj –  no. 27)

Søndre Refshalebassin – Refshaleøen
This newly opened bathing zone is located in the urban and rustic area of Refshaleøen – just a few metres away you can also check out restaurant and café La Banchina, which has a small bathing area, delicious food and drinks.
WHERE: Refshalevej 151, 1432 KBH K

 

BEACHES
If the harbour baths and bathing zones in Copenhagen Harbour are not your thing, head out to the sandy beaches around Copenhagen. The beaches in close proximity of the city are actually artificial but nevertheless, you will find beautiful sandy beaches and clean water with a direct view to Øresund. Copenhagen’s largest beach, Amager Beach Park covers more than five kilometers and features a park, a lagoon and a white sandy beach. There is also a long boardwalk and five bunkers with food, ice-cream and cold refreshments as well as restrooms. Svanemølle Beach on Østerbro is not nearly as large as Amager Strandpark and is quite busy on hot days – but there is a 130-metre pier that you can also swim from.

3 Comments so far

Jump into a conversation