Ian Brodersen | Københavnersnuden #488

0
128
Foto af Camilla Schiøler

Ugens Københavnersnude er musiker og komponist, Ian Brodersen eller blot IB. Han Har især skrevet og produceret til teater, film og TV, og i dag er han særligt optaget af at udvikle det klangligt nyskabende instrument inoxfon, og skabe et repertoire for det. Inoxfonen er et 30 kvm. stort slagtøjs/strygeinstrumentet som består af ca. 300 upcyclede serveringsfade og -skåle i rustfrit stål. Hvordan en inoxfon lyder, kan du høre på IBs nye album ’Upserver’, der udkommer den 22. marts. Men først kan du møde hans København her.

 

LoveCopenhagen: Hvad har du gang i i øjeblikket?
Ian Brodersen (IB): Er ved at gøre klar til udgivelsen af mit album ’Upserver’, bl.a. ved at øve op til pre-releasekoncert 16. marts i KoncertKirken på Nørrebro. Det er gratis, så alle er velkomne til koncerten.

IB, koncert ved Under Broen på Tagensvej. Foto af Pernille Kierulff

LoveCopenhagen: Hvor bor du?
Ian Brodersen (IB): Nu bor jeg i Buresø, men Nørrebro føles stadig som hjemmebane.

LoveCopenhagen: Hvor går du tur?
Ian Brodersen (IB): Jeg elsker turen der ud ad fra Nørreport – Frederiksborggade, Dr. Louises Bro, Nørrebrogade, langs kirkegården, Runddelen, Nørrebro Station, Frederikssundsvej. Der er liv og variation helt ud til omkring Mågevej. Det er samtidig cykelmotorvejen, så her finder jeg mange reflekser. Jeg samler på dem, og har tusindvis som jeg bruger til forskellige kunstprojekter – senest coveret på ’Upserver’.

Hvis jeg vil have frisk luft og natur, har jeg skoven i min baghave i Buresø.

LoveCopenhagen: Hvor drikker du kaffe?
IB: Den Sorte Diamant er ret opløftende ved frokosttid, med stor aktivitet af studerende.
Og med en drøm om at blive god til fransk, bliver jeg godt stimuleret i Den Franske Bogcafé i Fiolstræde. Fowl på Frederikssundsvej har også god kaffe.

LoveCopenhagen: Hvor spiser du?
IB: Der er mange ret gode restauranter i København, men Italo Disco i Oehlenschlægersgade er en, jeg vender tilbage til. Hvis man er i humør til det, kan man nærmest sidde ude i køkkenet.
Til en hurtig frokost, serverer Brøg i Fiolstræde en udsøgt omelet.
La Banchina på Refshalevej, hvis jeg er på de kanter, og vejret er til det. Kajen, kanalen, det umiddelbare.

Stemning på La Banchina. Foto af Ian Brodersen

LoveCopenhagen: Hvor fester du?
IB: Udelukkende privat.

LoveCopenhagen: Hvor inspireres du?
IB: De store censurerede udstillinger (f.eks. KE og Forårsudstillingen) er meget inspirerende i deres mangfoldighed og friskhed. Derudover bliver jeg tit overrasket i KoncertKirken og Primi.

LoveCopenhagen: Hvad er dit yndlingssted i København?
IB: Nørrebro.

LoveCopenhagen: Hvor har du sidst følt dig forelsket i København?
IB: Da jeg var barn, hed Øresund ”Pløresund”, og var ikke noget, vi badede i. Når jeg ligger og plasker i vandet ved Bryggen, føler jeg kæmpe kærlighed til byen, og stor taknemmelighed over alt det den kan, og de muligheder den har nu.

I Nørregade er jeg to gange (med ca. 50 meters afstand og ti års mellemrum) blevet ramt af kærlighed ved første blik – min første og min nuværende ægtefælle.

LoveCopenhagen: Hvad er dit bedste minde om København?
IB: En dag, på vej ved Israels Plads, fik jeg øje på et fladmast låg fra en juiceflaske på brostenene. Det var smukt, så jeg gik straks over i smykkebutikken i Vendersgade og købte en ring til det. Derefter i Papirkælderen ved Nørreport efter sekundlim. Fandt en bænk – 1, 2, 3 færdigt smykke – og videre til fernisering på Galleri Alice Folker med ny ring (og et par sammenklistrede fingre).

Ringen er blevet min talisman, og symbolet på den umiddelbare måde jeg stræber efter at leve på – og kan i øvrigt også ses på coveret til ’Upserver’.

LoveCopenhagen: Din anbefaling til den bedste oplevelse i København?
IB: Bedste og bedste… på en forårsdag, er der skønt i Bibliotekshaven.

LoveCopenhagen: Selvom København er fantastisk, har du nu mulighed for at tilføje den ene ting, som du synes, byen mangler – hvad er det?
IB: Hensyn på cykelstierne!

IB foran sin inoxfon. Foto af Camilla Schiøler

LoveCopenhagen: Dit soundtrack til byen?
IB: Når mit album ‘Upserver’ udkommer 22. marts, vil jeg selvfølgelig anbefale det som soundtrack til en anderledes tur rundt i byen.

Indtil da, vil jeg foreslå Guldimunds ‘Jeg venter i lyset’ der bringer mig direkte tilbage i stemningen af mit eget liv i København.

Læs mere om Ian Brodersen aka IB og hans nye album på upserver.dk og ianbrodersen.dk og på Instagram @broder.ian.

Den 22. marts udgiver Ian Broderen, under kunstnernavnet IB, albummet ‘Upserver’, og holder gratis pre-releasekoncert i Koncertkirken på Blågårds Plads den 16. marts kl. 16. Her kan du opleve IB spille på sit selvopfundne instrument Inoxfonen. Musikken er lige dele psykedelisk og filmisk, atonal og modal, og kan vække associationer til både orientalske gademarkeder, middelalderen, lydhealing, traditionel afrikansk trommemusik, undergrundsgrunge og -techno – og fremtiden.

Tusind tak fordi du ville dele dit København med os, Ian!