Julia Schmetzer | Københavnersnuden #310

0
376
Julia Schemtzer upmindyou
Velkommen til årets første Københavnersnude, hvor vi skal høre lidt fra en udefrakommende om, hvordan København er – og ikke mindst, hvordan københavnerne er. Hvad lægger man mærke til, når man kun bor i byen i en kort periode, men elsker at komme tilbage? Det vil iværksætter Julia Schmetzer, der tidligere har studeret i København, fortælle om her. 

LC: Hvad har du gang i for tiden?
Julia Schmetzer: Jeg og min kæreste er lige blevet forældre af en lille pige. Vi nyder nu tiden som familie i vores 2-værelses-lejlighed på havnefronten i Sønderborg. For få uger siden blev jeg færdig med at forberede åbningen af min virksomhed Upmindme, som åbner her til sommer 2021. Virksomhedens formål er at coache nye kvindelige ledere i deres kommunikation på arbejdspladsen med formål i at stå stærkere i blandt andet forhandlingssituationer – uden at lave om på sig selv.

Siden slutningen af 2019 har jeg arbejdet på projektet Upmindme, som har taget mig på rejsen igennem en ICF-certificeret coachuddannelse i København, en iværksætter-uddannelse, udannelse i online kurser, utallige start-up bøger, test-forløb med mit produkt, et samarbejde med en iværksætter-breeder samt støtte og rådgivning fra en kandidatstuderende i innovation and business fra Syddansk Universitet. Kort fortalt bruger jeg meget tid på at klæde mig på til at rede verden! 😉

LC: Hvor bor du?
JS: Jeg bor i Sønderborg – en super hyggelig by med vand til alle sider – som kendetegnes ved det internationale miljø, både pga. det tyske mindretal, som har både skole, museer og bibliotek her i byen, men også på grund af universitet, der primært tiltrækker internationale studerende, som ikke ved, at Sønderborg er vandkants-Danmark.

Jeg trives i vores lejlighed med udsigt over vandet hver morgen, da jeg oprindelig kommer jeg fra Sachsen, som ligger i det gamle Østtyskland, hvor der er 600 km til stranden. Gennem mit barndom var jeg næsten hvert år på ferie tæt på Flensborg og Danmark var gennem hele mit barndom det land som man kunne se på den anden side af vandet når man stod ned ved stranden, som vi dog ikke rejste til, for det var for dyrt i Danmark – i hvertfald hvis man troede på min bedstemor.

Som teenager så jeg et program i tysk tv, som handlede om tyske udvandrer og deres oplevelser. Her så jeg en familie flyttede til Danmark, og jeg syntes, det så super super hyggeligt ud, og her opstod drømmen om at bo i Danmark som voksen.

Senere efter jeg boede i Berlin og Greifswald i nogle år (for resten en super hyggelig by, der varmt kan anbefales som hemmelig tip for en weekend-trip væk fra storbyen København) rejste jeg et år til New Zealand, hvor jeg arbejdede som housekeeper og breakfast-kok på sydøen. Da jeg kom tilbage til Europa, søgte jeg ind på læreruddannelsen i Haderslev og kom til Danmark i sommeren 2014. På det tidspunkt vidste jeg ikke en gang hvad “Deutschland” eller “Auf Wiedersehen” hedder på dansk.

LC: Hvad er dit yndlingssted i København?
JS: Mit yndlingssted i København er Søerne. Under uddannelsen gik jeg mange ture sammen med mine medstuderende. Jeg forbinder stedet med gode walk-and-coach-sessioner og gode snakke om passion og personlig udvikling.

LC: Hvor inspireres du?
JS: Jeg inspireres på gå-ture i skoven og på biblioteket. Jeg elsker stemningen på biblioteker og kan bruge timer på at læse på tværs i alle mulige fagbøger inden for de emner, jeg går op i. Lige nu læser jeg meget om iværksætteri og låner magasiner med strikke-opskrifter (jeg er lige begyndt med at strikke og er lige blevet færdig med en kørepose i perlestrik til vores barn).

Ellers kan jeg godt finde på at læse om syning og snitmønster-udvikling. Med en kropshøjde af 182cm har jeg som kvinde altid haft svært ved at finde tøj – det blev jeg træt af. Så jeg startede med at sy og udviklede mine egne snitmønster – en kæmpe befrielse for krop og sjæl.

Andre emner jeg læser om er biavleri og permakultur (jeg tog for et par år siden en hobby-biavler-uddannelse for sjovt) og sæbelavning – jeg laver min egen sæbe og shampoobars – så ved jeg, hvad der er i den.

LC: Hvad er dit bedste minde om København?
JS: Jeg troede i laaang tid, at København var kun det område omkring Nyhavn and that’s it. Først, da jeg begyndte på coachuddannelsen i København her sidste år, lærte jeg byen lidt bedre at kende med sine hyggelige gader og små caféer. Men mit minde om København (Nyhavn) kommer fra en oplevelse i 1999, da jeg og mine forældre skulle på ferie til Norge, som vi havde sparet op til længe.

Vi tog bilen fra min hjemby i Sachsen hele vejen op til Norge – det tog næsten tre dage. Jeg kan huske, at vi blandt andet tog færgen fra København til Norge. Vi havde lidt ventetid og gik en tur ved Nyhavn, hvor jeg fik en KÆMPE is – jeg nåede dog aldrig at smage den, for jeg tabte den med det samme på vejen lige foran isbutikken.

LC: Din anbefaling til den bedste oplevelse i København?
JS: Den bedste oplevelse er efter min mening et besøg på Bastard-café med en håndfuld venner. Selvom man ikke er brætspil-nørd kan man helt sikkert hygge sig. Dertil vil jeg anbefale at bestille en varm chokolade med flødeskum og skumfiduser, som de har i flere forkellige varianter.

LC: Selvom København er fantastisk, har du nu mulighed for at tilføje den ene ting, som du synes, byen mangler – hvad er det?
JS: En billig og hurtig tog- eller luftforbindelse til Sønderborg.

LC: Hvordan adskiller København sig fra andre storbyer, du har besøgt? 
JS: Jeg boede i Berlin fra 2009-2012 og kunne lide storby-stemningen. Dog tog det altid mere end en time at komme fra den ene ende af byen til den anden. Det er noget jeg godt kan lide ved København. Storby-stemningen er der – dog bruger man mindre tid på transport.

LC: Hvordan oplever du københavnerne? 
JS: Københavnere er i mine øjne danske berliner. Der er fokus på fremskridt, og folk er åbne for nye input, innovation og resten af verden.

LC: Hvad kunne gøre København bedre for en udefrakommende?
JS: For en udefrakommende er det svært at følge med i samtaler blandt de “indfødte”. Der bliver tit refereret til steder i byen, man ikke kender til, og Google er pludselig éns bedste ven, hvis man vil vide, hvad folk snakker om. Jeg tror dog, det er det samme i alle storbyer.

Jeg søger stadig et overblik/indblik i alle de kendte steder, som alle kender, “Vi ses i Kødbyen”, “Jeg bor tæt på Runddelen”, “Festen forsætter på Rigshospitalets Kollegium?” Én anden ting, som man kunne gøre bedre for en udefrakommende er at gøre det nemt at se, hvilke super nice restauranter og takeaways, folk, som bor det sted, hvor man befinder sig, anbefaler. Altså à la – “min yndlings-falaffel ned ved hjørnet, hvor jeg altid bestiller min søndag-morgen-tømmermands-mad” – rating system, som man kan bruge som ikke-københavner.

LC: Hvor skal man tage hen, hvis man aldrig har været i København før?
JS: Jeg synes helt klart, man skal se Folketinget, gågaden, Nyhavn og alle de mest kendte tourist-attraktioner. Jeg ved godt, det er ikke et særlig københavner-venligt tip, men der er en grund til, at disse steder er turist-magneter 🙂

LC: Hvor tager du altid hen, når du besøger København? 
JS: Jeg besøger mine venner i København 🙂 Jeg snupper også altid en chokoladebolle og kaffe to-go ved Bageriet Nansensgade.

LC: Dit soundtrack til byen?
JS: “Say Something” by Stellenbosch University Choir

Tusind tak, fordi du ville dele dine tanker om København, Julia.

Se mere om Julia Schmetzers arbejde her.