Københavnerne

0
355

Der er udkommet en ny bog. Og hvis man ikke vidste bedre, skulle man tro, at det var en bog, der var lavet specielt til os her på bloggen. Bogen hedder ‘Københavnerne’. Den er skrevet af Pernille Stensgaard og fotograferet af Anne Prytz Schaldemose og så handler den om os. Om dig og mig og alle dine naboer og alle dem, der bor i de andre dele af byen. Det er nemlig en bog om alle os, der bor i København – københavnerne!

Koebenhavnerne
Koebenhavnerne

Bogen er delt ind efter bydele og fokuserer på, hvad der kendetegner hver enkelt bydel og dem, der bor der. Og det er virkelig virkelig sjov læsning – og hvis man nu er helt ærlig, så har Pernille Stensgaard ramt plet i rigtig meget af det hun skriver. F.eks. kan man læse, at Frederiksbergs kerneværdi er fred, uanset hvor umoderne det lyder. Eller man kan læse om det knaldrøde Nørrebro, der altid er i opposition til Vesterbro, eller hvordan Vesterbro er et dydsmønster udi overbærenhed.

Hvert kapitels startside er fakta om bydelene: hvilke partier, der er dominerende, hvilke værdier, der er fremherskende, og hvor mange indbyggere der er. På Amager er det f.eks. forbudt at have demonstrative ambitioner, mens demonstrativ lokalpatriotisme er påbudt.

Vesterbro
Vesterbro

Jeg bor f.eks. på Vesterbro – og mens jeg læste om bydelen og mig selv (!), følte jeg mig ramt. Både på den der, gode måde hvor man nikker indforstået, og på den der sjove måde, hvor man må grine højt af sig selv og sine idiosynkrasier og så også på den der lidt stereotype måde, hvor man altså bare må indrømme over for sig selv, at man ret tit ligner ret mange andre i sit nabolag. Men helt ærligt – det er jo ikke så slemt. Man må jo bare indse det, acceptere det og så omfavne det – og så kan man ellers glædes over, at man trods alt bor lige i den bydel, hvor man bor. Og ikke ovre i en af de andre bydele, hvor alle jo er HELT anderledes (og meget mere mærkelige :-))!

Ben og kaffe på Istedgade
Ben og kaffe på Istedgade

Teksten er  sjov og rammende! Og man kan hele tiden for sit indre blik, se en man kender fra Østerbro (eller skal vi sige 2100 Østerkedelige) eller fra Frederiksberg – eller måske fra (vindblæste) Ørestad, mens man læser om bydelene og beboerne. Og det bedste er, at man får lyst til at gå på opdagelse – både i byen og hos københavnerne.

Snevejr
Snevejr

Bogen er selvfølgelig gennemillustreret. Og billederne har allesammen fokus på netop københavnerne og københavnernes hverdag og liv. Så det er ikke kun flotte billeder af byen med en klar blå himmel. Nej, vi ser også et busstoppested på Trianglen i snevejr eller Enghavevej i sommerregnen. Med andre ord er der masser af genkendelighed, nærhed, historier og billeder at dykke ned i her. Og når nu man bor her – så er det f*** sjovt at læse om sig selv! Jeg siger det bare. Læs med, hvis I tør!

‘Københavnerne’ bliver udgivet af Gyldendal, og de har på deres hjemmeside lanceret denne konkurrence – vær med, og så kan I være heldige at vinde en bog! Og hvis I alligevel deler billeder af jeres København dér – så skriv lige #lovecopenhagen også! Så kan vi kigge med! Det vil vi SÅ gerne / Anne

Operaen
Operaen