Madoplevelser på Roskilde Festival 2018

1
371
Så er der ikke længe til årets Roskilde Festival, og igen i år er festivalen klar til at udfordre forventningerne til klassisk festivalmad med en hemmelig rom-bar, food tours, stage dining, og en helt ny food truck-park. Vi guider dig igennem nogle af de madoplevelser, du kan se frem til på Roskilde Festival 2018.

 

Der er efterhånden en ret stor kontrast mellem lugten af dåsemakrel i smatten og de gastronomiske lækkerier, som du kan få i de mere end 130 madboder på Roskilde Festival. I år er der mere end 400 forskellige retter at vælge imellem – fordelt på 180 madboder og barer, der hver dag står klar til at bespise 130.000 sultne og tørstige festivalgæster. Og som om det ikke er imponerende nok i sig selv, så er 90 % af madbodernes råvarer økologiske, de har alle sammen minimum én vegarret på menuen – og alt overskudsmad og råvarer fra madboderne bliver under festivalen løbende omdannet til madretter for socialt udsatte. Du kan selvfølgelig stadig få din obligatoriske Skiburger på årets festival, men hvis du er klar til at opleve noget nyt, så er der også masser af madoplevelser, som vil glæde både dine smagsløg, cravings, og tømmermænd.


Fotocredit: Roskilde Festival / Preston Drake-Hillyard

 

Stage Dining
For andet år i træk er Roskilde Festival og Rub og Stubs madkollektiv klar med Stage Dining foran Orange Scene. Sidste år sad 1.500 mennesker samlet ved langborde på græsset foran scenen, og i år vil madkollektivet under temaet Fine Dining samle 2.000 festivalgæster til Stage Dining torsdag formiddag. Ni madaktører og et kollektiv af frivillige står klar til at guide dig igennem en social middag med kreative aktiviteter, kunst og musik – og selvfølgelig også en masse lækker mad med fokus på bæredygtighed og økologi. Det koster kun 105 kr. at deltage, men billetterne er ved at være væk så skynd dig at købe dem nu.

HVAD: Stage Dining – Fine Dining HVOR: Foran Orange Scene HVORNÅR: Torsdag den 5. juli kl. 11-13 PRIS: 105 kr.


Fotocredit: Roskilde Festival / Preston Drake-Hillyard

 

Food Tours
Uanset hvor god din appetit er, så kan du umuligt spise dig igennem alle 130 madboder, og her vil Roskilde Festival Food Tours give dig en glimrende mulighed for at prøve så meget som muligt. En Food Tour varer nemlig kun et par timer og sørger for, at du får smagt på mad fra 3-4 udvalgte boder og samtidig nydt stemningen og fællesskabet på festivalen. En Food Tour koster mellem 125 kr. og 295 kr., og da der er 20 festivalgæster på hver tour, er det også en god mulighed for at møde nogle nye festivalvenner. Der er to ture hver dag – formiddag og eftermiddag – og alt efter humør og appetit, kan du vælge mellem forskellige temaer.
Formiddagsturene koster mellem 125 kr. og 195 kr. og er delt op i tre Food Tour temaer: Curling Kids, Experimental og Hangover.
Eftermiddagsturene koster mellem 160 kr. og 295 kr. og er delt op i tre Food Tour temaer: Sexy Veggie, Gourmet, og Party Starter.

HVAD: Roskilde Festival Food Tours HVOR: 3-4 madboder med start fra Mindelunden HVORNÅR: Torsdag til lørdag kl. 11-13 og kl. 14-16 PRIS: 125 kr. til 295 kr.


Fotocredit: Roskilde Festival / Preston Drake-Hillyard

 

Arena Food Truck-park 
Der er 20 nye madboder på årets festival, og nogle af dem kommer til at være i den nye Arena Park, en udendørs food truck-park langs hegnet til højre for Arena. 12 forskellige food trucks serverer mad fra forskellige verdenskøkkener som jamaicansk soulfood, sushi-dogs, indisk comfort rice, burgere og bæredygtigt og økologisk øl-braiseret grisekød og vegetar frikadeller fra Birthesminde. Det er også ved Arena Park, at du kan finde Beer Barn, som sælger Jacobsens økologiske specialbryg til Roskilde under navnet Orange 18. Sidste år blev deres specialøl udsolgt allerede fredag, og derfor har de i år sørget for at brygge dobbelt så meget af deres IPA. Navnet skyldes den farvekode, der giver øllen en karakteristisk orange farve, og i år med har øllen fået en friskere smag med et strejf af citrus og lime og en lavere alkoholprocent på 4,5 %, så du roligt kan drikke et par stykker.


Fotocredit: Roskilde Festival / Preston Drake-Hillyard

 

Hemmelig Rom-bar
Lav alkoholprocent finder du ikke hos den nye hemmelige rom-bar i Tradezone. Her har du mulighed for at smage den prisvindende danske og økologiske lyse Skotlander rom på 63 %, som er lagret i Orange Scenes teltdug! Ægteparret bag Skotlander Rum opsagde for nogle år siden både job og lejlighed i København for at flytte til Nordjylland og dedikere alt deres tid til at lave en dansk og økologisk rom. Og det gjorde de godt, for kun fire uger efter lanceringen af den første Skotlander vandt deres lyse rom guldmedalje ved en prestigefyldt romsmagnings-konkurrence i Miami – og det forstår jeg godt, jeg har smagt deres rom, og den ER god! Efter sidste års Roskilde Festival fik de så lov til at rulle fire 50 liters tønder med lys, økologisk rom ind i Orange Scenes teltdug, og det er denne rom, som du nu kan smage på dette års festival. Og hvorfor er baren så hemmelig? Det er den af den simple grund, at du ikke som hos Rom & Cigarbaren, kan smutte forbi, når tørsten melder sig, hos Skotlander Rum Lounge skal du booke plads til en smagning. Der er kun plads til 10 gæster ad gangen, og for 400 kr. får du i løbet af 3 kvarter serveret 3-rom cocktails.

HVAD: Skotlander Rum Lounge HVOR: Tradezone Central HVORNÅR: Torsdag til lørdag PRIS: 400 kr.

 


Fotocredit: Roskilde Festival / Preston Drake-Hillyard

 

Bæredygtig og Grøn Madstrategi
Når hegnet bliver væltet på lørdag og gæsterne indtager campingområdet, kan man på mange måder godt sammenligne Roskilde med en mindre storby med 130.000 indbyggere. Jeg er altid imponeret over den forvandling der sker på timer fra grønne marker til festival og minisamfund, og endnu mere imponeret over at en festival på den størrelse også gennem årene har haft bæredygtighed og grøn omstilling som en del af deres DNA. Og når man render rundt på pladsen og i smatten og fester fra morgen til aften, er det altså lige værd at vide bare lidt om, hvor meget der bliver gjort for at gøre Roskilde Festival så bæredygtig og grøn som muligt.

Minimum 90% af bodernes råvarer er økologiske – og det kan du nemt se, da Roskilde Festival i samarbejde med Fødevarestyrelse har udviklet deres eget økologi-mærke. Mærket eksisterer kun den ene uge om året, men jeg synes nu godt, at det kunne udbredes til hele landet, da der sikkert findes en masse steder, der allerede har en høj økologiprocent, men ikke helt nok til at få det røde Ø-mærke. Og det er ikke kun maden, der er økologisk på festivalen, også på drikkevarefronten er der lækre økologiske alternativer, når du har fået nok af den lunkne rosé i lejren. Ved Trade Zone serverer Vinhanen økologiske vine, sangria og spritz, og i det udvidede Food Court-område kan du få økologiske mælke-cocktails fra Naturmælk.

Alle madboderne har mindst én plantebaseret ret, og det ikke kun for at glæde vegetarer og veganer, det er også en klar strategi for at reducere kødforbruget og madproduktionens CO2-aftryk festivalen. Og til dem der tror, at man ikke kan få lækker og fedtet tømmermænds-mad uden kød – så er Roskilde absolut stedet, hvor du skal teste din skepsis. Jeg anbefaler, at du prøver den lækreste og mest saftige ko-fri burger fra Mikuna i Food Court eller en Treehugger burger fra Cock’s & Cows i Arena Park. Og mens du nyder den lækre mad, kan du også glæde dig over, at alle tallerkner, bestik og krus er lavet af bionedbrydelige materialer som majsstivelse, plantefibre og sukkerrørsaffald.


Fotocredit: Roskilde Festival / Peter Troest

I løbet af festivalen otte dage, bliver der serveret mere end én million måltider i madboderne, og desværre er der også en del af råvarerne, som ikke når at blive brugt pga. udløbsdato mv. I alt bliver det til omkring 25 tons overskudsmad! Roskilde Festival har de sidste mange år taget kampen op for at reducere madspildet på festivalen, og da der er tale om så store mængder, skal der en enorm logistisk indsats til at indsamle overskudsmaden fra boderne. Festivalen har i år indgået et samarbejde med Rub & Stub og FødevareBanken, som sørger for at koordinere indsatsen, indsamle overskudsmaden under og efter festivalen og omdanne råvarerne til madretter, som gives til socialt udsatte på op imod 50 sociale organisationer fordelt rundt i hele landet. Respekt for det!

 

God festival!

/ Louise Bro

 

1 COMMENT

Comments are closed.