MUSIKFILM FESTIVAL I CINEMATEKET

0
300

Fra i dag og til og med næste lørdag kan du opleve talrige fantastiske, sjove, spændende og interessante musikfilm i Cinemateket, når årets Musikfilm Festival finder sted. Men det er ikke det eneste – der vil også være specialarrangementer med oplæg fra folk, der VED noget – og fester og liveoptrædende og quizzer. Der er absolut ingen grund til at gå glip af denne fine festival, min ven.

Er der noget, jeg kan lide, så er det FILM. Og MUSIK. Slår du de to sammen, får du mig helt op i skyerne, og det er næsten for meget af det gode. Derfor er jeg meget begejstret – og nærmest en smule stresset – over Musikfilm Festival, der finder sted fra i dag den 7. marts og til og med lørdag den 15. marts i Cinemateket. Jeg har udvalgt fem film, som jeg skal se, og som jeg i den grad vil anbefale dig at se:

Talking Heads Musikfilm Festival

5. STOP MAKING SENSE – DEN 12. MARTS KL. 21.15

Jeg var solgt med det samme, da jeg så traileren. Han er jo underlig, ham David Byrne. Da jeg var lille, var jeg faktisk lidt bange for ham, når han stirrede ud gennem skærmen på mit MTV. Men jeg var også fascineret, og derfor begyndte jeg at dyrke Talking Heads i en periode lige efter gymnasiet. Denne film er blevet kaldt ‘the most extraordinary rock movie ever made’, så den skal naturligvis ses.

Legends of ska Musikfilm Festival

4. LEGENDS OF SKA: COOL & COPASETIC – DEN 13. MARTS KL. 21.30

Jeg har aldrig været glad for reggae. Rettelse: Jeg havde fem minutter i gymnasiet, hvor jeg syntes, at Bob Marley var lækker og sang godt, men ellers ikke. Så datede i en kort periode en bassist, der spillede i et ska-band, og i de måneder var jeg helt oppe at ringe over ska-musik. Den tid er også forbi. Derfor er det faktisk lidt underligt, at jeg gerne vil se denne film, men ikke desto mindre synes jeg, at enhver musikgenre er værd at sætte sig bare en smule ind i – hver gang jeg har gjort det, er jeg kun blevet positivt overrasket. Denne film finder sted i 1960’ernes Jamaica og handler om folkets musik; ska. Autenticiteten står skrevet i røgen fra ganja. Nuff said.

Kate Bush Musikfilm Festival

3. THE KATE BUSH STORY: RUNNING UP THAT HILL – DEN 7. MARTS KL. 16.30

Som de fleste andre børn af 80’erne er jeg vokset op med lidt Kate Bush i ørene, sådan ind i mellem, når humøret var til det i barndomshjemmet. Altså, mine forældres humør, jeg syntes nemlig dengang, at det var langt mere festligt, når min far spillede Gnags eller Rolling Stones, eller når min mor spillede Roy Orbison eller TV-2. Men Kate Bush er en del af mig, og jeg elsker hende alligevel, på godt og ondt. Hun er smuk som ingen anden, og hendes karriere er helt sikkert en hel film værd. Denne film går i hvert fald tæt på kvinden, karrieren, pladerne, hitsne, dansen, det hele.

Eik Skaløe

2. ‘HIP’ OG EIK SKALØE I NYT PERSPEKTIV, SÆRARRANGEMENT – DEN 14. MARTS KL. 16.00

Jeg har set ‘Steppeulven’, fin film, men jeg savner at kende lidt mere til Steppeulvens historie. Derfor glæder jeg mig til at se dokumentaren ‘Kun de forrykte’ om Eik Skaløes tekstunivers – og herefter høre musikjournalist Jan Poulsen fortælle om pladen ‘Hip’, som netop er blevet genudgivet. Derudover vil der være livemusik og en snak med forfatteren Sille Jensen, der har skrevet bogen ‘Hvis som jasmin’ om Eik Skaløes kæreste Iben Nagel Rasmussen.

Björk Musikfilm Festival

1. WHEN BJöRK MET ATTENBOROUGH + BJöRK: BIOPHILIA LIVE – DEN 14. MARTS KL. 21.00

Min yndlingsdiva, som jeg både elsker og hader! Björk er umulig og skøn og forfærdelig og uundgåelig: Efter mere end 30 år som grænsesprængende popikon har Björk med ‘Biophilia’ kastet sig ud i sit mest seriøse arbejde til dato – et multimedieprojekt, der forsøger at ændre vores måde at se, høre, tænke og lave musik på. To hjørnestene i projektet er sangerens møde med naturforskeren Sir David Attenborough og koncertoptagelsen ‘Biophilia Live’. Se de to film sammen på det store lærred for første gang herhjemme. Læn dig tilbage, lyt, lær og nyd – for Björk og Attenboroughs granskning af (og hyldest til) musikken i naturen er mildt sagt øjenåbnende. Hvad er lyd, hvordan fungerer den som kommunikation mellem levende væsener, kan naturens mønstre og matematik paralleliseres til musikkens verden? Lad dig efterfølgende opsluge af værkopførelsen fra Alexandra Palace, London 2013 – et gigantisk audiovisuelt set up, hvor elektronik, konventionelle instrumenter og en hel del opfindelser er taget i brug – fra kirkeorgler og kæmpekor til den 2,5 tons tunge soldrevne spilledåse The Sharpsichord.

 

RIGTIG GOD FESTIVAL!

/Louise