ØKO-EU – Ja tak!

1
310
Økologisk mad fra Gló
Økologisk mad fra Gló

Sponsoreret af Europa-Nævnet. Holdningerne er mine egne. 

Noget af det, jeg elsker allermest, når jeg rejser til andre europæiske storbyer er, at snuse og shoppe i deres supermarkeder. Særligt i Berlin. For de har så mange økologiske varer, at jeg bliver helt misundelig på tyskerne.

Men vi starter lige lidt nord for Tyskland: Jeg har netop købt sommerhus i Idestrup ved Marielyst på Falster sammen med min familie. Jeg er der ikke så meget, for jeg har ingen bil, og jeg har ofte arrangementer herinde i byen, hvor jeg jo også skal sørge for, at holde jer, kære læsere, opdaterede på Københavns liv.

Idestrup

Men når jeg har været der, har jeg været overvældet af det lokale supermarkeds udbud af økologiske varer. Supermarkedet hedder Aldi. Ja, du kender det godt, og nu er du sikkert overrasket, hvis du er som de fleste mennesker, jeg kender. For Aldi er da discount i den nederste del af fødekæden – det ringeste bud på en dagligvarebutik, med den mest deprimerende indretning og stemning overhovedet. Det er altid helt stille, ikke særligt mange mennesker, masser af varer fra Tyskland – varer, som du ikke har lyst til at købe – mærkelige spottilbud og meget lidt frugt og grønt. Sådan er Aldi- Bare ikke vores Aldi.

Vores Aldi

Her er der udmærket hyggeligt, og folk er glade. Og så har de det, som jeg elsker dem så højt for: masser af økologi! Hvem skulle have troet det? Jeg havde ellers vænnet mig til tanken om at skulle leve ikke-økologisk, når jeg besøgte Sydhavsøerne, og det ville også være ok – men så viser det sig, at det behøver jeg slet ikke!

Økologiske krydderurter

Det var en utrolig lang indledning til det, jeg egentlig gerne vil sige: ja tak til mere økologi. Og billigere økologi! Det lader nemlig til, at hvis priserne falder, vil flere af os købe økologiske varer – som, mener jeg, er bedre for miljøet og for os selv.

Alle skal have råd til økomad – og ikke kun i Netto og Aldi

Når jeg nævner Tyskland i indledningen, er det fordi, at jeg i den tyske storby altid kan få masser af billige, økologiske varer i supermarkederne, og jeg ved ikke, om det er fordi, de politisk har taget stilling til det og sat afgifterne ned – men det er i hvert fald noget, som jeg synes, vi skulle gøre herhjemme. Så alle kan få råd til økologiske varer. Pengene kan hentes på højere afgifter på slik og kager.

Økologisk mad fra Gló
Økologisk mad fra Gló

Jeg kom til at tænke over dette emne, da jeg klikkede ind på hjemmesiden til Europa-Nævnets og Radikale Venstres kampagneside, Gør Danmark Større, som er et slags idésite, hvor alle kan komme med deres ideer til et bedre Europa og et bedre Danmark i fremtiden. Et site, der allerede nu indeholder mange gode ideer fra folk, som har taget sig tid til at tænke nogle tanker. Det er med andre ord en ’nem’ måde at komme til orde på – her er det os, der bliver hørt, og er vores ideer gode nok, kan de ende med at blive vendt i Folketinget.

Værdsæt Danmark

Jeg synes egentlig, at vores lille land må være det bedste sted i verden. Det tænkte jeg på så sent som i morges, da jeg sad i et Vesterbro-træningscenter på en motionscykel og kiggede ud på morgensolen, der langsomt stod op over Vesterbrogade – og pludselig tikkede der en besked ind på min skærm – breaking news – DR Nyheder meddelte, at mindst 224 mennesker har mistet livet i Mexico efter jordskælvet i går. Pludselig forsvandt alle tanker om dårligt kondital, lange to do lister og ja, økologiske varer. Pludselig virkede det så uretfærdigt, at jeg sidder her i Danmark og aldrig rigtig har følt frygt. Sådan rigtigt. Mens andre mennesker føler det dagligt.

Sådan kan man naturligvis ikke tænke hele tiden. Og det er også vigtigt at tænke over de mindre ting, såsom at holde sig sund, at få gjort sit arbejde og, i mit tilfælde, finde råd til at købe økologisk mad så ofte som muligt.

Økologi

Del dine ideer

Jeg vil gerne opfordre dig til at gå ind på sitet og komme med dit bud på et bedre Danmark og et bedre Europa. Og eventuelt dele oplevelserne med os på vores Facebookside.

Jeg vil de følgende tre uger komme med tre andre bud på, hvordan vi gør Danmark og Europa bedre. Hver klumme kommer onsdag aften. Jeg håber, du vil læse med.

Dejlig aften til dig.

/Louise

#GørDanmarkStørre

 

1 COMMENT

Comments are closed.