På vinskole hos Husted

0
363
Bibenum vinbar nansensgade
Vil du gerne videreudvikle din viden om vin? Eller er du helt på bar bund, når du skal vælge din vin i supermarkedet eller på restauranten? På vinskole, Kenn din Vin, er der plads til dig uanset, hvilket niveau du er på, og alligevel lærer alle noget ved hver undervisning.


Af Louise Taarnhøj

INVITERET

Det er populært at vide noget om vin. Sådan har det været i mange år. Men efterhånden, som vin er blevet noget, de fleste af os har råd til at drikke flere gange om ugen, er flere og flere danskere begyndt at interessere sig lige en tand mere for, hvor de fine dråber kommer fra, hvordan de adskiller sig fra hinanden, og hvordan man egentlig laver vinen.

Jeg har været til en lang række vinsmagninger i mit liv, og jeg er da heller ikke helt novice længere. Dertil har jeg også været på tre vinrejser – og også rejst rundt i Frankrig, Italien og Californien med mine forældre, da jeg var teenager, hvor jeg med tilbagelænet ligegyldighed lod som om, jeg lyttede efter, hvad vinbonden på de pågældende steder sagde.

Det, jeg har manglet, er at få det hele samlet og måske få stillet alle de spørgsmål, de fleste af os ikke tør at stille af frygt for at lyde dumme. Hvem ved eksempelvis ikke, at Chablis altid bliver lavet på Chardonnay-druen? Tsk!

Kend Din Vin

Jeg blev inviteret til vinskolen på Bibendum for at opleve, hvordan sådan en vinskole forløber. Vi er de samme ca. 25 mennesker, der mødes hver anden onsdag kl. 17-19 og bruger to timer sammen, hvor vi smager 6-8 forskellige vine inden for en bestemt kategori. Det kan være en drue, som Pinot Noir eller Chardonnay, men det kan også være et område, som eksempelvis Italiens mange forskellige slags vine.

Til hver undervisning gennemgår vi altså alt fra land, klima og druer til farve, duft, smag og alt der imellem. Og noget af det, jeg nyder allermest, er den snak, som vi har med vores medstuderende. Den første undervisninggang var lidt mere stille end de følgende, hvor vi havde lært hinanden lidt bedre at kende. Og netop det, at vi var de samme mennesker til undervisningen, gjorde det hele mere afslappet og intimt. Jeg havde i hvert fald ikke svært ved at fortælle, hvad jeg duftede og smagte efter første gang.

Undervisningen ligger med to ugers mellemrum, og de to uger er vigtige, hvis du virkelig gerne vil lære vinverdenen at kende. Det er nemlig her, du skal bruge din viden i praksis. På kurset får man en letlæselig bog om vin, som også kan fungere som et opslagsværk. Den bog tog jeg med mig på vinbar i fredags, da jeg og min medstuderende besluttede os for at blive lidt klogere.

Det er ikke nogen dårlig idé at kigge lidt nærmere på det faktuelle og helt konkret lære sig selv en form for udenadslære, der kan guide dig gennem den første del af vinjunglen. Det kan eksempelvis være nogle typiske druer i forskellige lande. Det kan være forskellige måder, man laver vin på. Det kan være vinområder, man godt kan lide.

På den måde bliver det allerede første gang, du har bogen med ude i byen efter nogle undervisninger, meget nemmere at vide, hvad du gerne vil drikke.

En ting er altså, hvad du lærer på skolebænken, når du er sammen med dine medstuderende og din underviser – noget andet er, hvad du lærer, når du er ude at afprøve din viden i praksis. Det kræver øvelse og opmærksomhed. Men det gør nu heller ikke noget, når nu opmærksomheden skal vendes mod vin, vel?

Næste vinskole kommer til at foregå senere på året, men hold et vågent øje med hjemmesiden for mere info. I næste uge bringer vi en lille mini-guide til, hvad du eksempelvis lærer på vinskolen, så du nemmere kan vurdere, om det er noget for dig.

Fakta om vinskolen

5 kursusgange, hvor du får en introduktion til vin + 1 stk. Wine Folly – The Essential Guide to Wine (værdi 250 kr.) med i prisen. Det er en nem og praktisk opslagsbog, der gennemgår alt, du behøver at vide for at kunne smage på vin.

  • Alle kursusgange finder som udgangspunkt sted på Bibendum, Nansensgade 45
  • Tidspunkt 17.00 -19.00 på udvalgte dage
  • Der vil være mulighed for at bestille mad på Bibendum efter endt undervisning
  • Holdet smager på 6-8 vine, og der serveres brød og vand til smagningen
– Louise T