SVIPTUR TIL MALMØ

0
376

Selvom det nu er blevet lidt sværere at tage toget over sundet til vores svenske naboer i Malmø, skal du ikke snyde dig selv for en velfortjent pause fra den grå hverdag. Og det er måske netop nu, at du har mest brug for det? Jeg hoppede på toget mellem jul og nytår – til en overnatning på luksushotel og en god gastronomisk oplevelse på en tjekket restaurant i den gamle by. Og det bliver ikke sidste gang, at jeg tager den tur.

Det var koldt og blæsende, julen var netop overstået, og planlægningen af nytårsaften var lige begyndt. Ikke det mest optimale tidspunkt at snuppe en sviptur ud af landet – alligevel var det fyldt med forventning, at vi steg på toget på Københavns Hovedbanegård og satte kursen mod Malmø for at tage en enkelt, sidste overnatning i udlandet inden årets udgang.

IMG_5934

Selv om grænsekontrollen ikke rigtigt var trådt i kraft, blev vi alligevel bedt om at vise pas, hvilket kun gjorde min feriefornemmelse endnu større. Værelset var booket hos Clarion Hotel & Congress Malmö, som Ditte og jeg besøgte tilbage i maj, da vi testede hotelrestauranten, Kitchen & Table. Clarion har hele 25. etager, hvor restauranten ligger øverst, med en skybar, der har udsigt over hele Malmø. Vores værelse lå på 21. etage, og udsigten herfra var lige så betagende som i baren. Minimalistisk og nordisk indrettet med vinduer fra gulv til loft og en stor, blød seng. Jeg prøvede at fange værelses-stemningen på Snapchat:

For svenskere lyder jeg sikkert lettere alkoholisk, men en god aften skal starte med et glas vin eller en drink – bare for at sætte stemningen. Som sagt, så gjort – hurra for minibaren! Derefter gik vi op i skybaren, som laver lækre cocktails, der kan matche omgivelserne. Og noget af det, som jeg lagde mærke til flere gange i løbet af vores døgn i Malmø, var den gode service, vi fik overalt. Hvis ikke bartenderen havde tid med det samme, fik vi et anerkendende blik og et ‘jeg er hos jer straks’. Hvor tit sker det i Danmark?

IMG_5936

Nede i byen var der ikke mange mennesker. Vi skød skylden på juleferien og blæsten, som var ligeså ihærdig i Malmø som i København. Og faktisk har den lille svenske by én ting mere til fælles med vores hovedstad: de er også i gang med at opruste på gastronomi. Talrige lækre restauranter åbner, og mange af dem ligger prismæssigt i mellemklassen, ligesom vi kender det fra eksempelvis Cofoco og Madklubben. Vi har måske allerede vænnet os til at få virkelig god mad med gode råvarer til under 500 kr. for en hel menu. Det er faktisk et lille mirakel, at det kan lade sig gøre, men jeg tror personligt, at det hænger sammen med trenden om, at vi godt kan bruge vores egne, lokale råvarer til at skabe mad i verdensklasse. Det gør et restaurantbesøg både mere miljøvenlig, lokalsamfundsstøttende (jo, det er et ord!) og ikke mindst rig på smag, da råvarerne netop ikke er blevet transporteret fra den anden side af jorden og ofte også er i sæson. Hurra!

Snapphane

Vi fandt et bord hos Snapphane i Adelgatan, som ligger i centrum af Malmø, en fem minutters gåtur fra Clarion Hotel. Snapphane er en moderne bistro i nynordisk stil og kan betegnes som en Michelin-lillebror – tænkt Formel B’s lillebro Uformel, AOC’s lillebror No. 2 osv. Det er altså nogle af de dygtigste kokke, der står bag restauranten, blandt andre Ebbe Vollmers, der bliver betegnet som det svenske svar på Meyer.

Snapphane er indrettet minimalistisk og futuristisk med mørkegrønne nuancer, vinflasker, der hænger ned fra loftet i guldsnore og store glaspartier ud mod gaden. I midten er et åbent køkken, hvor man kan følge med i kokkenes arbejde. Man vælger enten en fast menu eller a la carte. Vi valgte menuen på fire retter med nogle få udskiftninger. Og gudskelov for Google og gratis wifi. Da vi gik mod restauranten, spurgte jeg min ledsager, om han kunne forstå svensk. “Ja da,” svarede han, og jeg sagde det samme. Alligevel kiggede vi flere gange undrende på hinanden, mens vi studerede menukortet. Da vi havde stavet os igennem de ni retter på kortet (tak, Apple), var vi klar:

Inden første ret blev serveret, fik vi en lille snack i form af små, søde brød, der mindede om en blanding af italiensk filone-brød og muffins – og macarons var der faktisk også. Frisk, salt og sødt på samme tid.

Snapphane

Og herefter fik vi disse retter:

Forret
Svartrot från Ugerupsdal Svart trumpetsvamp och dragon // Skorzoner (fattigmandsasparges) fra Ugerupsdal med sort trompetsvampe og estragon

 

Tatar
Kavltartar från Torups gård Trattkantarell och champinjon // Kalvetatar fra gård Torups med kantareller og champignon (tatar er én af min yndlingsspise – svær at fucke up, men også svær at gøre til noget helt særligt. Det sidste kunne Snapphane – jeg manglede kun noget bread-crumble måske, noget der knasede).

 

oxsvans
Brässerad oxsvans med potatiskräm och pepparot // braiserede oksehaler med kartoffelcreme og peberrod (min yndlingsret på aftenen!)

 

Tre ostar Ingrid Marie äpple och kryddbröd
Tre ostar med Ingrid Marie äpple och kryddbröd. Igen en yndlingsspise herfra: ost!

Til hver ret havde restauranten anbefalet et lille glas vin, som supplerede smagsnuancer i de forskellige retter. Og det kan jeg anbefale at gå efter, for der er ikke noget værre, end vin der bliver sur, fordi maden slet ikke passer til – eller omvendt.

Trods en meget stille aften, blot halvt fyldt i restauranten, var besøget en succes, som jeg gerne gentager. Vi har mange restauranter i København, som sagtens kan måle sig med Snapphane, men der bliver tryllet i det åbne køkken her, og det er en togtur værd.

Og når besøget slås sammen med en overnatning på Clarion Hotel, er det de færreste, der kan fortryde en tur i det svenske. Jeg er og bliver vild med Malmø – ikke kun fordi, at der er smukt, og det er tæt på, men også fordi svenskerne virker så imødekomne og dejlige. Og jeg håber ikke, at uroen i verden i øjeblikket kommer til at skabe afstand mellem os. Jeg vil i hvert fald ikke holde mig tilbage fra at smutte forbi og hilse på Malmø, så snart chancen byder sig. Glæder mig allerede!

/Louise

IMG_5979

Vi var inviteret på Snapphane af Visit Sweden.