Thomas Korsgaard: Tyverier

0
492

For to år siden bragede den unge forfatter Thomas Korsgaard igennem til danskernes læselystne hjerter med sin debutroman, den anmelderroste “Hvis der skulle komme et menneske forbi.” Opfølgeren “En dag vil vi grine af det” blev en lige så stort succes – og nu er han altså aktuel med sin tredje udgivelse, novellesamlingen “Tyverier”.

 

Af Louise Taarnhøj

Bogen er modtaget af forlaget for at lave anmeldelse og interview.

Noveller er en sær størrelse. Som en kortfilm eller et serieafsnit uden fortsættelse. Man bliver smidt ind i handlingen med det samme, og man efterlades uden nogen forklaring men med en lyst til at læse videre sammen med de personer, man lige er blevet introduceret for på de foregående sider.

Sådan har jeg det i hvert fald med de fleste af de 15 noveller, som findes i “Tyverier”. De har det tilfælles, at de i overført betydning eller bogstavelig forstand handler om at stjæle. Nogle af novellerne gør større indtryk end andre. Eksempelvis var jeg meget rørt over Hestebremser og I containeren, som emmer af ensomhed. Men det hele er så fint beskrevet, at man sidder med tårer i øjnene og et stik i hjertet.

Jeg grinte højlydt af Lasagne, hvor jeg fuldstændig kan mærke spændingen mellem personerne i novellen. Og se og dufte det hele. Det bliver komisk på en meget genkendelig måde.

Plastikposen ramte mig også, fordi den får sådan en fin og overraskende slutning.

Og så er der 3-4 noveller, som ikke ramte mig. Som måske virkede en smule søgt på mig.

Overordnet set må det blive til en stor anbefaling. Først og fremmest fordi, noveller kan noget helt bestemt, som mange af os måske har glemt i vores travlhed med at få læst de mange romaner, man også skal igennem.

Men også fordi Thomas Korsgaard formår at beskrive hverdagssituationer på en meget finurlig og subtil måde, så det hverken bliver for malende og eller for ligegyldigt. Det flyder, og jeg er med personerne hele vejen; med håbløsheden, tvivlen, vreden, irritationen, fandenivoldskheden, håbet og smilet.

Prøv at læse disse noveller i stedet for at give dig i kast med den næste Netflix-serie. Få dine venner til også at læse novellerne, og se så, om I ikke kan få lige så lang tid til at gå med at diskutere karakterer, plot, farver, dufte, udvikling, smag. Rigtig og forkert.

Thomas må gerne skrive flere noveller, tak. Han må bare gerne skrive. Meget.

/Louise T

Om Thomas Korsgaard: 

Thomas Korsgaard er født i 1995 og opvokset uden for Skive. Han er student fra Ørestad Gymnasium og tidligere elev fra skrivelinjen på Vallekilde Højskole. Har blandt andet gjort sig bemærket som skribent for Zetland, hvor han udgav eBogs-singlen “Dengang jeg troede, jeg var assistent for Gustav”.