Rastløs – verdens første akvavitbar

1
376
Verdens første akvavitbar, Rastløs slog dørene op i Ravnsborg Tværgade på Nørrebro i løbet af de varme sommermåneder med et lækkert udvalg af akvavitter og akvavit-coktails. Bag baren står Frederick-Sebastian Krause, som har en klar mission med baren og med sit akvavit-mærke, Vi.Er.Akvavit – han vil starte en akvavit revolution, ændre vores smagsoplevelse og gøre den klassiske spiritus populær. Læs her hvorfor Rastløs er et besøg værd!

 

Selvom akvavit er nordens mest traditionsrige spiritus, så er der mange, der kun skyller den ned til jule- og påskefrokoster eller med en omgang smørrebrød. Det er de færreste, der virkelig nyder en dram! Akvavitten kan derfor måske frembringe dårlige minde hos mange, der sikkert kan mærke mundvandet løbe bare ved tanken om en snaps. Men det skal ændres nu, og ligesom vi har taget gin, rom og andre spiritusser til os i Danmark, så skal vi nu også til at sætte pris på en god kvalitetsakvavit – i hvert fald hvis du spørger Frederick-Sebastian Krause, som er manden bag den nye akvavitbar, Rastløs på Ravnsborg Tværgade på Nørrebro. Han vil med sit eget akvavit-mærke, Vi.Er.Akvavit og baren Rastløs starte en akvavit revolution og ændre vores opfattelse af den til tider udskældte og misforståede akvavit.


Fotocredit: Rastløs akvavitbar

Akvavitbaren Rastløs åbnede i løbet af den stegende hede sommer og byder på rene akvavitter, akvavit-cocktails, øl. Akvavitterne i baren er nøje udvalgt af Frederick, og udover hans eget mærke Vi.Er.Akvavit kan du også finde nogle af de bedste akvavitter fra bl.a. Sverige, Norge, Island og endda også USA. Det er altså ikke stedet, hvor du i sand julefrokost stil hamrer den ene dram efter den anden ned. Nej, på Rastløs skal du sippe, smage og nyde akvavitten – og det er i øvrigt også den eneste måde at få alle smagsnuancer og aromaer med. Hvis du har det lidt svært med en dram, så kan vi klart anbefale dig at prøve en af barens akvavit-cocktails, som er utroligt lækre. Indretningen er moderne og cool, og du har lyst til at blive hængende i den hyggelige bar med lysende neonskilte og en enkel og overskuelig bar. Du kan få den helt rette intro til akvavitterne, da Frederick er klar til at guide dig gennem barens udvalg, så du kan få smagt dig gennem de nøje-udvalgte akvavitter og cocktails.

Fotocredit: Rastløs akvavitbar

Som navnet antyder, kan du på Rastløs ikke forvente at vende tilbage og få den samme cocktail igen og igen. Der bliver konstant testet, nørdet og eksperimenteret, og derfor bliver cocktailsene også skiftet ud ca. hver 14. dag. Vi smagte de tre akvavitter fra Frederick-Sebastians eget mærke, Vi.Er.Akvavit. Den klassiske og milde, Danmark, den friske dild-snaps, Green Midsummer og den mere krydrede, Nordic Hygge – og de er altså gode, og så varmer de godt! Udover de rene akvavitter kan vi også anbefale dig at prøve nogle af de cocktails, som er på menuen. De bliver som sagt skiftet ud hver anden eller tredje uge, så der er alt mulig god grund til at vende tilbage for at få en ny oplevelse, og der er altid noget for enhver smag. Da vi besøgte akvavitbaren stod menukortet bl.a. på Whiney Mother Fucker (kommenakvavit, sherry, vermouth, mælkesyre, vinsyre, sukkersirup og Prosecco) Sun Stroked Strawberry (kommenakvavit, jordbærjuice, Campari, vermouth og sukker sirup), Dillio 75 (dildakvavit, fermenteret dild sirup og Prosecco) – allesammen virkelig lækre, friske og smagfulde.

I min familie er der altid blevet drukket akvavit til jul, påske og en god frokost i ny og næ. Og der er altså noget særligt ved den krydrede brændevin, udover at siges at være god for fordøjelsen (måske derfor den er så meget brugt inden de store måltider omkring højtiderne), så tror jeg også at snaps kan gøre noget godt for humøret og helbredet, mine bedsteforældre levede i hvert fald gode, sunde og lange liv og kunne fejre fødselsdage til de var et godt stykke inde i deres 90ere, og de nød altså en dram fra tid til en anden – just saying – akvavit eller aquavit stammer trods alt fra det latinske aqua vitae, der betyder “livets vand”! Jeg har dog selv pure nægtet at drikke snaps, før jeg var så ”voksen”, at jeg rent faktisk kunne nyde den – ment på den måde at mine smagsløg skulle være i stand til at sætte pris på en snaps. Jeg synes ikke, at den skal være kølet så meget ned, at man ikke kan smage den, og den skal heller ikke tages i ét hug. Den skal nydes! Og det tager noget tid at sætte pris på akvavitten, men det er også det værd – i sær hvis det er en kvalitetsakvavit, som dem du kan få på Rastløs.

Rastløs akvavitbar ligger på Ravnsborg Tværgade nr. 7 og har åbent mandag til lørdag kl. 18-24.

Hvis du gerne vil vide mere om manden bag Rastløs, så læs vores københavnersnude interview med Frederick-Sebastian Krause, og få alle hans tip til København.

 

/ Louise Bro

1 COMMENT

Comments are closed.