Roskilde Festival 2023: Disse kunstnere kender du ikke, men du SKAL se dem!

1
526

I år er der ikke mange kæmpestore megastjerner på Roskilde Festivals musikprogram – ikke som vi har været vant til med superstjerner som Rolling Stones, Paul McCartney, Bob Dylan, Stevie Wonder. Til gengæld er der en del musik, som helt sikkert kan give koncertoplevelser for livet. Louise T har samlet et udvalg til alle dage her på Roskilde Festival 2023.

 

Tekst: Louise Taarnhøj

Selvom jeg selv kun er ægte begejstret for Blur i årets musikprogram, så er der en række navne, jeg har tjekket ud i programmet, der lyder mere end ganske lovende. Og vi ved alle sammen, at det ikke nødvendigvis er de store koncerter på Orange Scene, som giver de største oplevelse. Ja, faktisk er det sjældent dem.

Derfor får du denne guide til musik, som du kan kaste dig over og få én på opleveren, og måske også få ny yndlingsmusik til playlisten.

ONSDAG

Fever Ray a.k.a. Karin Dreijer, også kendt som den ene del af duo The Knife, laver elektronisk popmusik, der med garanti er som intet andet, du har hørt før. Ind imellem synes jeg faktisk, det bliver lidt uhyggeligt, men det er en del af fascinationen, og koncerten kl. 18 på Arena skal nok sætte ild under Roskilde-folkets fødder.

Hvis du er til (som Samuel L. Jackson ville sige) bad ass motherfuckers, så MÅ du ikke gå glip af Big Joanie; feministisk punk udført af tre brune kvinder, og jeg lover dig, der er fart på! De spiller kl. 19.15 på Gaia.

Den her havde jeg ikke set komme: Et miks af japansk folkemusik og caribiske rytmer. Det her lyder simpelthen for spændende til at gå glip af – og efter at have tjekket Minyo Crusaders ud på Spotify kan jeg næsten ikke sidde stille. Det er kl. 19.30 på Avalon.

Du skal forbi Rema fra Nigeria, som spiller på Arena kl. 20.45. Han vil 100% få dig til at danse til sine afro-rave-hits – en musikkategori han muligvis selv har opfundet. Vi glæder os!

Hvis du er mere til lidt brasilianske rytmer og blide sensuelle stemmer, skal du forbi Gaia kl. 21, hvor Bala Desejo spiller. Det bliver helt sikkert en lidenskabelig og festlig koncert for dem, der har lidt latin rythms i kroppen.

August Rosenbaum har lavet en række numre med Coco O., Hans Phillip og Jada, som jeg er helt forelsket i. Du kender ham muligvis også fra hans klaverkompositioner, og personligt håber jeg på, at denne koncert på Gloria kl. 21.30 bliver fyldt med den drømmende, rolige, intime og sjælefulde musik, som han har lavet på det seneste.

På den nye scene Platform skal du kl. 00.15 se danske Abji_hypersun, der sammen med Moraya laver en koncerthyldest til de folk, der modigt protesterer i Iran, Kurdistan og Afghanistan. Musikken er drømmende synthflader, der alligevel inviterer lytteren indenfor.


TORSDAG

Trænger du til et pic-me-up og et kram torsdag eftermiddag, skal du se folksangerinden Courtney Marie Andrews på Avalon kl. 13.15, der på få sekunder griber dit hjerte og får dig enten til at tude eller slappe af. Ja, sådan havde jeg det i hvert fald. Meget fin stemme, og meget fine sange.

Kl. 20 skal du stå klar foran Apollo for at opleve 070 Shake, som leverer drømmende popmusik med attitude. Hvad der ligger på Spotify fra hendes hånd er primært samarbejder, blandt andre med en af mine pt favoritter, Raye. Det lyder som en højspændt fest.

Den med garanti største dansefunkfest på denne torsdag er Harvey Sutherland, dj’en der tænder dansegulvet kl. 23 på Eos. Det bliver ikke meget mere funky, og jeg mindes personligt Vegas dansegulv i 00’erne, når jeg hører Sutherlands musik.

Er du til elektronisk musik, skal du til Apollo kl. 00, hvor Roskilde Festival har dedikeret en hel nat til Fast Forward, der har kurateret programmet. Du kan her opleve ukrainske Koloah, der er en af de vigtigste elektroniske kunstnere. Forvent ambient og breakbeat og stærke visuals.


FREDAG

Den israelsk-persiske sangerinde Liraz inviterer til funky popfest på Avalon kl. 15. En persisk dansefest med feministiske budskaber, intet mindre. Det må du ikke gå glip af.

Nigeria rykker virkelig på musikscenen i øjeblikket. Adekunle Gold, som spiller på Eos kl. 15.15 har samme nordafrikanske rytmer, som de danske hiphop-kunstnere som Gilli og Sivas dyrker, men her er der altså også en del mere sexiness at komme efter. Roskilde Festival skriver selv: “Publikum på Roskilde Festival kan se frem til en kunstner, der leverer groovy rytmer og skarpe vokalhooks med en smittende nerve og en fængende fusion af afrikanske traditioner og moderne urban pop. Det bliver helt sikkert en 24 karats dansefest.”

Flere sensuelle rytmer får du fra London-stjernen Greentea Peng kl. 16 på Arena. Kan du lide Lauryn Hill, Erykah Badu og Jill Scott, er dette noget for dig.

På trods af navnet er der intet japansk over amerikanske Japanese Breakfast, hvis frontkvinde, Michelle Zauner, til gengæld har koreanske rødder. Hvis du skal hives lidt op for at komme ægte i gang med fredagsfesten, skal du forbi dette band på Arena kl. 18.15, der lyder som en blanding mellem Björk, Beach House, Zooey Deschanel og Raveonettes

Alice Glass spiller på Apollo kl. 21.45, og hun laver noget så usædvanligt som synth gothpop. Det lyder måske sært, men det er sgu ret fedt. Her kommer du med garanti til at smide hæmningerne og bare danse.

Boblere: D1MA, Arena kl. 2; Ghetto Kumbé, Apollo kl. 20; Metteson Avalon kl. 22.30


LØRDAG

Det her bliver skørt! Fulu Miziki på Eos kl. 13 inviterer til skraldeshow – deres navn betyder løst oversat “musik lavet af skrald”. De spiller kun på instrumenter lavet af genbrugsmateriale, mens også deres tøj og masker (!) er genbrug. Musikken er en blanding af congolesisk dance, elektronisk og noget, du højst sandsynlig ikke har hørt før. Stor anbefaling.

Hvis du så Blur på Orange i går aftes, og du nu savner dem, så tag hen til Arena kl. 15.15, hvor Black Country, New Road spiller. De minder en lille smule om det tidlige Blur fra start-90’erne. Eksperimenterende, jazzet, rocket, poppet og finurligt.

På Apollo kl. 19 kan du opleve King Kami fra Brasilien. Der er lagt op til et elektronisk blipblop-show med caribiske rytmer, bas med fremdrift og breaks en masse.

Charlotte Adigéry & Bolis Pupul på Eos kl. 22: Original duo dekonstruerer patriarkatet med syret og sarkastisk elektropop-show. En form for elektropoppet cabaret, hvor duoen giver emner som racisme og patriarkalske magtstrukturer en overhaling med både humor, bid og skarpe tekster tilsat et forunderligt elektronisk musikunivers.

Mykki Blanco spiller på Eos kl. 00:30 – forvent et ekstravagant totalshow af radikal hiphop, punkattitude, queer-aktivisme og pop. Efter et hurtigt lyt får jeg vibes af noget N.E.R.D., Frank Ocean og Anderson .Paak. Det vil sige, både cool, dybt og festligt.

 

RIGTIG GOD ROSKILDE!

 

 

1 COMMENT

Comments are closed.