Louise Bro Pedersen I Københavnersnuden #404

0
460

Vi fortsætter vores lille føljeton, hvor vi fra LoveCopenhagen selv deler vores yndlingstip om København, og derfor er denne uges Københavnersnude Louise Bro Pedersen. Hun arbejder til dagligt med marketing og kommunikation, og har skrevet for LoveCopenhagen siden 2017. Louise er født og opvokset i Århus, men har boet i København siden 2007, og har siden da kaldt Amager for sit hjem. Læs med og få inspiration til byen fra LoveCopenhagens Amar’kaner.

 

LoveCopenhagen: Hvad har du gang i i øjeblikket?
Louise Bro: Jeg er for første gang i næsten 10 år jobsøgende, og det er både lidt skræmmende og samtidig helt vildt spændende. Så lige nu bruger jeg størstedelen af min tid på at lede efter et nyt sted at lande, og er virkelig spændt på, hvor det bliver. Der er kun gået få uger, siden jeg stoppede fra min nu tidligere arbejdsplads, men indtil videre må jeg indrømme, at jeg nyder at kunne trække stikket, og ikke have så meget fart på. Men dette skønne site optager jo også lidt af min tid, og derudover er jeg også en del af bestyrelsen i min surfklub Helgoland Surfers. Jeg har ret meget krudt i måsen, og gang i mange ting, så det er lidt af en luksus at kunne tage den med ro for en stund. Det giver mig god tid til lidt småprojekter i min lejlighed, til at træne, vinterbade, gå ture, se venner og veninder og til at nyde byen – også i dagtimerne.

LoveCopenhagen: Hvor bor du?
Louise Bro: Jeg bor på Amagerbro, og det har jeg nærmest gjort, siden jeg flyttede fra Århus til København for 15 år siden. Jeg har dog lige haft et par afstikkere til Frederiksberg og Østerbro, men Amager blevet mit hjem. Da jeg flyttede til øen, var der kun Knippelsbro og Langebro og dengang kunne man reelt bruge det som undskyldning for at komme for sent, fordi broen var oppe. Men der er heldigvis siden da, kommet hele tre cykelbroer til, og det er jeg uendeligt glad for. Det er ret vildt som Amager har forandret sig, siden jeg flyttede hertil i 2008, og det er superfedt, at der er kommet så mange gode steder, restauranter, bagere, barer, og butikker til øen – det er noget helt andet end, hvad det var dengang. Jeg elsker at bo så tæt på både grønt og især vand. Jeg bruger de varmere måneder på Amagerstrand med windsurf og SUP, og de kolde måneder med badeture ved Kalvebod Brygge eller min vinterbadeklub på Bryggen. Jeg elsker vandet, og er så glad for at bo i en storby – omgivet af vand, der er så rent, at man kan bade i det året rundt.

LoveCopenhagen: Hvor går du tur?
Louise Bro: Jeg går og løber tit ture omkring Christianshavn Volde og langs havnen. Jeg nyder virkelig at se årstidens skifte omkring Voldene, og blev helt grebet af det i tiden med corona og nedlukning. Der fik jeg udforsket alle de grønne områder omkring mig, og satte bare endnu mere pris på at bo så tæt på noget natur – både den anlagte langs Amagerstrand og Voldene og den mere vilde på Fælleden. Men det er mest Voldene, jeg går omkring, og det bliver jeg aldrig træt af. Der er den mere pæne del langs Christianshavn og den vilde side mod Christiania – og den lille forskel i naturen, som man kan opleve på en gåtur dér, er ret vild. Især om foråret, når alt springer ud, så dufter der helt fantastisk i den mere vilde del mod Refshaleøen – og selv på en iskold vinterdag er det så smukt at gå rundt på stierne på volden, eller bare sætte sig på en bænk og nyde en solstråle i kulden.

LoveCopenhagen: Hvor drikker du kaffe?
Louise Bro: Jeg drikker mest kaffe derhjemme. Må indrømme, at jeg er ekstremt kræsen og nærig, når det kommer til kaffe, og jeg nægter at betale 50+ kr. for en kop, hvis det er to-go. Men jeg gør det gerne, hvis jeg sidder og nyder den på stedet i godt selskab. Og når det er sagt, så er der nogle steder omkring mig, hvor jeg gerne snupper en kop – især fordi de har virkelig gode croissanter – og det er Alice, Kaffebaren, Il Buco og Svaneke Brød.

LoveCopenhagen: Hvor spiser du?
Louise Bro: Så mange steder som muligt. Jeg er elendig til at købe takeaway, fordi jeg selv elsker at lave mad, men nyder virkelig at spise på restauranter. Og de steder som jeg vender tilbage til, er som regel dem der udover god mad, også har god service. Jeg er generelt bare madglad, og vil helst smage så meget som muligt, så jeg bestiller typisk en helt masse forretter, som jeg kan dele med dem, jeg spiser med, og på den måde få smagt så meget som muligt fra kortet. Jeg har så mange livretter, at det kan være svært at vælge, men hvis der er tartar på kortet, så skal altid den prøves. Nogle af de steder jeg ofte vender tilbage til, er LaLaLa, Undici, ToTo, Il Buco, Kanalhuset, og Darling – en god omgang smørrebrød på Christianshavn Færgecafé eller Ravelinen – og så skal jeg med jævne mellemrum også forbi Warpigs og have stillet mine crawings til ribs, BBQ og deres fried pickles.

LoveCopenhagen: Hvor fester du?
Louise Bro: Som regel på bodegaer, vinbarer eller ølbarer – steder med god stemning, god musik, og en masse sjove mennesker som man kan falde i snak med, så en privatfest er også altid et hit. Jeg fester vel egentlig bare på steder efter, hvad jeg er i humør til. Hvis det er for at snakke natten lang, så står den stadig på alle de gode gamle brune værtshuse som Eiffel Bar, Fingerbøllet, Stærkodderen, Artilleri Caféen, Kanal Bodegaen, Palæbar osv. og hvis det er lidt mere stille og roligt, så er det vinbarer som Safari eller Nebbiolo  eller en drink på Gensyn. Om sommeren er det ølbarer og drinks på Reffen, Baghaven, Amass, Broens Gadekøkken eller Åben.

LoveCopenhagen: Hvor inspireres du?
Louise Bro: At skrive for LoveCopenhagen er lidt af en luksus hobby, fordi jeg får mulighed for at møde så mange inspirerende mennesker. Alle de ildsjæle der med til at gøre København lidt bedre – lidt mere velsmagende, lidt mere festlig, lidt mere kulturel, lidt mere underholdende, og lidt mere alsidig. Ethvert møde med en af dem, finder jeg altid inspirerende.

Hvad er dit yndlingssted i København?
Louise Bro: Alle steder med vand er helt klart mine yndlingsåndehuller. Langs Chrstianshavns Volde eller Havnen – elsker at sidde i solskinnet efter en kold badetur på Bølgen, og så selvfølgelig i min surfklub i Amager Strandpark. Det er så skønt at sidde og grille og se solen forsvinde bag byens tage.

LoveCopenhagen: Hvor har du sidst følt dig forelsket i København?
Louise Bro: Jeg bliver næsten dagligt forelsket i København, når jeg cykler over en af broerne og kigger ud over horisonten, havnen og byens skyline. Det giver mig et lille sug i maven hver gang. Og derudover synes jeg altid, der er noget helt specielt over foråret, når byen vågner igen efter en lang vinter og begynder at summe af liv på ny.

LoveCopenhagen: Hvad er dit bedste minde om København?
Louise Bro: Jeg har så mange gode minder, det er svært at vælge. Men lige nu er et af dem, der står klarest i erindringen jo helt klar EM 2021. Den stemning der var overalt i byen, var så magisk. Dannebrogsflag der hang fra alle vinduer, festglade og spændte fodboldfans klædt i rødt og hvidt – og en by der bare summede af spænding, glæde, samhørighed og eufori. Det var så fedt, og så tiltrængt ovenpå corona, nedlukning og et generelt afsavn til fest og farver. Sikke en fest!

LoveCopenhagen: Din anbefaling til den bedste oplevelse i København?
Louise Bro: At lege turist i egen by er noget af bedste, man kan gøre. Vi glemmer så tit, hvor meget København har at byde på, så man skal altid unde sig selv at bruge en weekend på at lege turist i byen. Snup en kanalrundfart, tag en tur op i Tårnet på Christiansborg, gå en tur op af Amager Bakke (Copenhill) eller smut i Rundetårn og nyd udsigten over byen. Book en overnatning på et hotel og lav en lille staycation eller besøg en af de mange gode hotelbarer, fordi det føles som om, man er på ferie i en helt anden by. Bare find et eller andet som du endnu ikke har besøgt eller oplevet, og få en weekend til at gå med udforske byen på ny – det er helt fantastisk.

LoveCopenhagen: Selvom København er fantastisk, har du nu mulighed for at tilføje den ene ting, som du synes, byen mangler – hvad er det?
Louise Bro: Nogle lidt mere langsigtede løsninger og visioner for, hvordan byen udvikler sig – også rent arkitektonisk. Siden jeg flyttede til byen, er det helt vildt, så meget der er blevet bygget, og det fortsætter jo bare. Men jeg har ofte lidt svært ved at se, hvor den fremsigtede tanke bag noget af byggeriet er. Jo bevares, det ser jo altid flot ud på arkitekttegningerne, hvor store glasfronter ser transparente ud, bygninger syner lave, altid er omgivet af grønne områder, og hvor der af en eller anden grund altid er et barn, der løber rundt med en drage. Men det ender jo bare ofte med at disse bygninger i virkeligheden har facader med tonet glas, så de fremstår golde og uvelkomne, er langt højere end alt det, der ligger omkring dem, er bygget til den absolutte max grænse, så der slet ikke er plads til noget grønt omkring – og derfor heller ikke har plads til legende børn eller voksne for den sags skyld. Det er trist. Og helt ærligt ikke specielt kønt. Jeg er eksempelvis ikke fan af byggeriet på Papirøen lige pt., som bare vokser sig højere og højere for hver uge. Jeg frygter også, at man ender med helt at fjerne alle de skæve steder, som netop er fede, fordi de ikke er så polerede og pæne. Det er vel kun et spørgsmål om tid før Refshaleøen også bliver ødelagt, og det er trist.

Og det er ikke kun det arkitektoniske, som jeg har et problem med. For udover alt det nye, som bliver bygget, så er priserne også røget op på et helt sindssygt leje. Jeg er oprigtig bekymret for hvilken by København bliver, hvis almindelige mennesker med en gennemsnitlig (plus, minus) indkomst ikke længere har råd til at bo i byen. Det gør mig ret trist, at man ikke gør mere ved den udvikling, som boligmarkedet har. Jeg synes, der skal være plads til alle, og det er efterhånden stukket så meget af, at jeg har svært ved at se, hvordan København ikke skal ende med at blive en by, som kun de virkelig rige har råd til at bo i – eller bare investere i uden overhovedet at bo her. Og det er trist. De arkitektoniske øjebæer kan jeg måske vænne mig til med tiden. Men jeg kommer aldrig til at vænne mig til, hvis man ender med at tvinge skønne mennesker ud af byen, fordi de simpelthen ikke har råd til at bo her. Jeg vil gerne have, at der er plads til alle – og det synes jeg, der mangler en klar handlingsplan for.

LoveCopenhagen: Dit soundtrack til byen?
Louise Bro: For en del år siden så jeg Alex Vargas til Stellapolaris i Frederiksberg Have, så når det kommer til min kærlighed til København, ligger hans ”Higher Love” på en delt førsteplads med Tina Dickows ”Copenhagen”.

[ot-video][/ot-video]

 

Louise Bro var også Københavnersnude i 2017, og du kan også læse med her, hvor LoveCopenhagens Nathalie deler sine bedste tip.